.... Kaçan neden kovalanır? Oscar Wilde’ın Lady Windermere’in Yelpazesi oyununda Dumby karakteri “Hayatta iki türlü trajedi vardır: Biri istediğini elde edememek, diğeriyse istediğini elde etmektir,” der. Ardından ekler: “İkinci çok daha kötü, ikinci gerçek trajedi!” Yakıcı bir güneşin altında, önünüzde masmavi uzanan buz gibi denizi düşünün.
ZEİGARNİK ÇİLEDİR DOSTLAR.
“Bir şey yapmamanın verdiği pişmanlık, bir şey yaptıktan sonra duyulan pişmanlıktan daha ağır oturur insanın içine. Psikolojide buna Zeigarnik etkisi denir, yani insanlar bir zamanlar hayalini kurup peşinden koştukları ve tamamlamadan bıraktıkları şeyleri, tamamladıkları şeylerden daha sık hatırlarmış.”
Reklam
İnsan neye inanacağını bilmeden yaşayabilir mi inanamadığı gerçeklerle?
Sayfa 57
… Hayatta yaşadığımız bazı şeyler yarım kalmamıza sebep oluyor ve Zeigarnik etkisini tamamlamak adına kendimizle verdiğimiz tamamlama arzusuna her şeyi feda edebiliyorduk. Oysa bunu kendi içimizde tamamlayabilmek için karşımızdaki insanı yok sayabiliyor, onda yaratacağımız aldırmıyor yalnızca kendimizi düşünüyorduk.
Sayfa 45
Bize kalan çok da bir şey yokken, bırakılanlarla hesaplaşabileceğimiz kimseyi bulamadık kendimizden başka.
Sayfa 5
Zigarnik etkisi
Bitirilmemiş, yarım kalan işler insan zihnini meşgul eder. İş bitince, zihnin bu meşguliyeti de son bulur. Buna psikolojide Zeigarnik etkisi denir.
Reklam
156 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.