Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öz Gün

Öz Gün
@Adonis03
“İnsanlar rahat bıraksa hayat harika olabilirdi.” Charlie Chaplin
Öz Gün yorumladı.
176 syf.
6/10 puan verdi
·
34 günde okudu
Motivasyona ihtiyaç duyduğum bir dönemde , itici güç olması umuduyla elime aldığım bir kitaptı . Dürüstçe söylemek gerekirse ,içerikteki destek cümlelerinin ,hayattaki sıkıntıların , “ben iyi biriyim , bana bunları yaşatanlar kötü “ algısıyla verilmesi ve sürekli bir savaş verme , direnme zorunluluğu vurgulanarak sunulması , aradığım huzurdan biraz uzaklaştırdı. Sanki derin bir ‘ah’ ile yazılmış kitap. İstenmeyen ,üzücü durumların ortaya çıkmasında kızgınlık duyulan kişilere tüm sorumluluğu yükleyip tamamen mağduriyet içinden bir bakış açısı geliştirmek, yapıcı olmaktan uzak, ileri dönük kalıcı zararları barındırabilen bir yaklaşım . Egonun yücelmesi kişiyi tevekkülden , objektif ve mantıklı olabilmekten alıkoyabiliyor çünkü. İntikam arzusunun körüklediği ,olumsuz başka duyguların tesellisinde etki uyandırması farklı tekâmül basamaklarında mümkün olabileceği gibi , başarı ve mutluluğun telkininde karşıtlıkların vurgulanmasına gerek olmadığı kanısındayım . Diğer yandan samimi bir sarsıcı olma çabası , “konuştuğum kişi ayağa kalkmak zorunda , bunu anlaması gerekiyor “ endişesini hissedince kayıtsız kalmadan durmak zor. Yazarın kendi yaşantısındaki yıpratıcı süreçlerinden nasıl sağ çıktığını dinledikçe , benzer durumda olup ne şekilde baş edeceğini bilemeyen, dünyada kendini en dipte gören kişi yalnız olmadığını da derinden hissedecek, gözyaşlarını silebilecektir.
Yarın Ola Hayrola
Yarın Ola HayrolaNebi Yıldız · Olimpos Yayınları · 2019551 okunma
Öz Gün okurunun profil resmi
Çok güzel bir yorum. Tüm söylenenlere katılmamak mümkün değil, insanlar kötü ben iyiyim, bunlar beni buluyor gibi yaklaşımlar çok tehlikeli. Çözüm için harekete geçmek var olanı kabullenip adım atmakla olur suçlu arayıp suçun hepsini ona yüklemekte değil, paylaşım için çok teşekkürler🌸💕
Reklam
Öz Gün yorumladı.
231 syf.
9/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Kitabın yazarı Amerikalı bir pskiyatri profesörü.Musevi bir ailede doğmuş.Transpersonal (ben ötesi) Psikoloji'nin kurucularından. Japonya,Hindistan gibi dünyanın çeşitli yerlerinden ruhani liderler,mistikler tanıyıp Budizm,meditasyon,yoga öğrenmekle yıllarca süren arayışlarından sonra tasavvufa olan ilgisi sonucu İslamiyet'i benimsemiş.Bu kitabında da Sufi psikolojisinin 3 temel kavramı denilen nefis,ruh ve kalp konu ediliyor.Bunların tasavvufi manada katmanları,aşamaları psikolojiyle karşılaştırılarak ve yardımlaşarak açıklanıyor. Kitapda geçen yazarın kendi ifadesiyle ''geleneksel psikoterapinin hedefi, nevrozlu kişilik özelliklerini ortadan kaldırmak ve bireyin topluma adapte olmasına yardımcı olmaktır. Tasavvuf uygulamasının hedefleri ise, negatif kişilik özelliklerini değiştirmek, kalbi açmak ve içimizdeki derin irfanla temas kurarak Allah (c.c)‘a yakınlaşmaktır'' Bu ayırd edici yöntemle kendilik arayışında ,bir iç alem yolculuğuna rehberlikle kişinin geleneksel psikolojininkinden daha soyut,daha hümanist bir bilinç düzeyinde farkındalık kazanması amaçlanıyor. Kimi yerlerinde bir kişisel gelişim kitabı okuduğumu hissettim,kimi yerlerinde tasavuf,kimi yerlerinde psikoloji. Tasavvuf öğretileriyle harmanlanmasıyla,klasik batı psikolojisinin insana bakışı yumuşatılmış,mistik bir boyut katılmış.Anlatım diyagramlar ve hikayelerle desteklenmiş. Kitabın dili sade,anlaşılırsa da çeviriden kaynaklı olduğunu düşündüğüm anlam karmaşası bulunduran kısımlar, demek istenen yönünde sorgulayarak okumayı gerektiriyor. Kendini soyut manada eğitmek isteyen, varlığını keşfetme çabasında olan birinin içinde tasavvufa dair merak uyandırabilecek bir kitap.
Kalp Nefs ve Ruh
Kalp Nefs ve RuhRobert Frager · Gelenek Yayıncılık · 2003343 okunma
Öz Gün okurunun profil resmi
Çok güzel bir inceleme yazısı olmuş👏👏, içeriği çok güzel özetlemişsin👌. Mutlaka okunması gerekenler listeme aldım.😊😊
Öz Gün bir yorumu yanıtladı.
“Filozofları ve kedileri çok inceledim. Kediler kesinlikle çok daha yüksek bilgeliğe sahipler” Hippolyte Taine
Vedat okurunun profil resmi
Hadi buyrun!
Öz Gün okurunun profil resmi
Bahçesinde 10 kedisi olan biri olarak katıldığım önerme...
1 sonraki yanıtı göster

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Öz Gün yorumladı.
Birisi benden nefret mi edecek? Varsın etsin. Ama ben herkese karşı iyiliksever ve iyi niyetli olmayı sürdüreceğim, özellikle de o kişiye hatasını göstermeye hazır olacağım; ama onu kınayarak ya da sabrımla ona gösteriş yapmaksızın, içtenlikli ve sevecen bir biçimde yapacağım bunu
Öz Gün okurunun profil resmi
Böyle olabilmek kendi açımdan çok zor. Nefret edene karşı yapacağım şey oradan uzaklaşmak ve onunla ilişkimi kesmek olur. Ondan nefrette etmem ona kötülükte yapmam sonuçta hekes herkesle arkadaş olmak zorunda değil. Sevdiklerime vakit ayırmak sevmediklerimi düzeltmekten daha önemli benim için.
Öz Gün yorumladı.
Övgü, övülen nesneyi ne daha iyi kılar, ne daha kötü.
Öz Gün okurunun profil resmi
Yergi de öyle. Kişi olarak düşündüğümde değerini başkalarının eline bırakmak çok saçma geliyor bana... Övgü ya da yergi alındığında sevinmek ya da üzülmek yerine düşünmek gerekir başkalarına göre doğru yaptığım nedir ya da yanlış yaptığım nedir. Çokta anlam yüklemektense sonuçta, kendini bilmek önemli.
Reklam
Öz Gün bir yorumu yanıtladı.
Herkes mutluyu oynuyor gibi geliyor bana. Başkalarının (onların bakış açısına göre) eksiklerini görüp bunlar ben de yok deyip içten sevinmek mutluluk mu? Hiç sanmıyorum...
Bu yorum görüntülenemiyor
Öz Gün yorumladı.
Yokluk bir tür varlık aslında.Bazı insanlar yanımızda olmayabilir ama hayatlarımızda oldukları zamankinden daha sık yer alırlar düşüncelerimizde.
Öz Gün okurunun profil resmi
Yaninda olupta gormedigin ya da gormek istemedigin insanlar da oluyor. Fiziksel olarak yaninda olmalari cok bir anlam ifade etmiyor.