Parrhesiastes

Parrhesiastes
@Hyperborlu
Kendine doğru koşan bir geyik ve öfkedir boynuzları...
378 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı, Hulki Aktunç'un yıllar evvel okuduğum "Şiir nasıl diretir" adlı şiirine güvenerek, kütüphaneden almıştım. Belki bu ayarda üç beş şiir okursam, biraz da tekil mısralarla karşılaşırsam yaklaşık dört yüz sayfalık kitap amorti edebilirdi kendini. Beklentim bu yöndeydi. Ancak, alıntıladığım kısmen güçlü üç beş dizenin dışında pek göze dokunur bir şeye rastlamadım. Hatta art arda gelen vurucu iki dize bile yok neredeyse. Şiirlerin hepsi sorunlu bana göre. Bütünlükten yoksun. Başladıkları yerden bambaşka bir yere varıyorlar. Hiçbir yere tekabül etmeyen, karşılıksız imgelerle dolu. Belli ki düşünmeyle değil, patlamalarla yazıyor Aktunç. İzdiham, ot, çöp, bok, bavul gibi tuvalet kağıdı yayınlar ayarında yazdıkları. Yukarıda adını andığım şiir iyi. Bazı kusurları var elbette. En azından vurucu ve bütünlüklü bir havası var.
Firak
FirakHulki Aktunç · Yapı Kredi Yayınları · 200954 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
En başta söyleyelim. Bu kitap Tomris Uyar'ın diğer kitaplarından seçilmiş öykülerinin toplanmasıyla oluşmuş, yayınevinin daha fazla kâr sağlamak adına okuyucuyu aptal yerine koyarak bastığı bir kitap. Bu kitapta yer alan üç beş öyküyü başka bir yerde okuduğumu anımsadım ilkin. Acaba dedim, bu kitabı okuduğumu unuttum mu. Hayır unutmamışım. Kitabın sonuna, hangi öykünün hangi kitaptan alındığını yazmışlar sağolsunlar. Şu banka yayınevleri iyice mide bulandırmaya başladı. Saniyen Tomris Uyar öykücülüğünde iki tarz var bana kalırsa. İlki, belli bir olgunluk düzeyine erişmiş, güçlü, şiirsel bir ritmi olan öyküler. Ne eksik ne fazla. Kararında. Bunları okurken belli bir doygunluk yaşıyorum. Tek kurşunla, hedefi vuran öyküler. Sarsıcı metinler. Herhalde 8-9 kitabını okudum. Aklımda yer etmiş 4 tane öyküsü var. Zıpkın gibi. Üçü bu kitaba alınmış. Biri, "Çiçek Dirilticileri", ikincisi "Dön Geri Bak", üçüncüsü "Metal Yorgunluğu", sonuncusu ise Dizboyu Papatyalar kitabındaki ilk öykü, "Hakların En Güzeli" Bunların her biri bence birer üslup harikası. Belli bir ritimle dışa açılan öyküler. Tıpkı, sözlü dönem şiirleri, destanları, hikayeleri gibi. Kalıcılığını belli bir ritmik nüveye borçlu. Tabi anlam da o estetik seviyenin altında değil kesinlikle.. Diğer tarz, biraz içe kapanık öyküler. Kahramanların iç dünyalarına kıvrılan, sarmal, dolambaçlı...Tabi bu biraz boğucu olabiliyor okuyucu açısından. Kötü öyküler değil kesinlikle. Ancak bazen hikayeyi takip etmekte zorlanıyor insan. Sıkıcı olabiliyor.
Metal Yorgunluğu
Metal YorgunluğuTomris Uyar · Yapı Kredi Yayınları · 2019879 okunma
216 syf.
·
Puan vermedi
“Otlakçı”, Memduh Şevket Esendal’dan okuduğum ilk kitaptı. Kitabın genel itibariyle, aslında benim açımdan inceleme yazmayı yahut üzerinde konuşulmayı gerektirecek bir yönü yoktu. İçinde güzel öykülerin yer aldığı, kendini okutturan, iyi bir öykü kitabı denebilirdi. Ancak çok önemsediğim bir öykü var ki, üzerinde saatlerce konuşulmaya değer ve
Otlakçı
OtlakçıMemduh Şevket Esendal · Bilgi Yayınevi · 2016739 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
160 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitabı okurken fazlasıyla gerildim. Ortada bir vaka olarak duran, masaya yatırılmış bir çocuk; o masanın etrafında da, denek olarak kullandığı çocuğundan Freud’un teorileri çerçevesinde veriler elde etmeye çalışan ebeveyni var. Eğer gerçekse, ki kurgu olma ihtimali yüksek 3 buçuk 4 yaşlarındaki çocuğa akıl almaz şeyler söyletilmesi yadırgatıcı
Çocukta Fobinin Analizi
Çocukta Fobinin AnaliziSigmund Freud · Say Yayınları · 20101,025 okunma
181 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın dizgisi o kadar kötü ki...Sanki google'den alınan metin parçalarını gelişigüzel art arda yapıştırmışlar gibi... iç içe geçmiş kelimeler, bölünmüş kelimeler, cümle içerisinde büyük harfle başlayan kelimeler...Sadece elimdeki baskı mı böyle bilmiyorum. Özensiz, berbat bir şey okudum.
Bilinçaltı
BilinçaltıSigmund Freud · Dorlion Yayınevi · 20182,243 okunma
Reklam
Reklam
46 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.