Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

21

21 yorumladı.
112 syf.
5/10 puan verdi
Marksizm Nedir - Emile Burns
İdeolojiler, adeta bir din işlevi gören modern toplumlarda kurtuluşun reçetesi olarak sunulmuştur. Bunlardan biri olan Marks yanılıyordu, din halkın afyonudur diyordu. Bu yanlıştı ama benzer bir şekilde: Modern insanın afyonu sahip olduğu ideolojisidir, diyebiliriz. Karl Marks'ı, kendi silahı ile vurmaya ne dersiniz? Her neyse, incelemeye geçmeden önce kanaat notumuzu verelim: Beğenmedim. Çünkü Marksist ideolojiyi daha iyi anlatan kitaplara rastladım. Bu kitap, "Marksist ideolojiye giriş" gibi duruyor. Duruyor dedim; çünkü işin aslı öyle değil. Bu kitap daha çok, "Marksizm edebiyatına giriş" niteliğinde. Edebiyat diyorum, çünkü ideolojinin teknik kısmı yüzeysel, güzellemesi ise bol keseden anlatılmış. Marksizm, safsatadır; Marksizm edebiyatı, mutlak safsatadır. Marksizm, 20.yüzyılın gündemini işgal eden, totaliter bir dünyada yaşanabilir cennet toplumunu vaad eden materyalist bir cehennemin genel adıdır. Evet, marksizm budur. Her beşeri ideoloji gibi, ontolojik ve metafizik bir temeli yoktur, ve hikmetsizdir. Diyalektik temelli önermeleri zırvalıktır. Bu kitaba 5/10 veriyorum. Kitabı beğenmedim. Belki siyaset bilimciler araştırmalarında kullanabilir, lakin genel kitlenin pek bir işine yarayacağını zannetmiyorum. Özetle, okumanızı tavsiye etmiyorum.
Marksizm Nedir
Marksizm NedirEmile Burns · Yordam Kitap · 2012212 okunma
21 okurunun profil resmi
Şuan yaşadığımız toplumdan daha ağır olduğunu düşünme yetisini anlamaktayım, çünkü idealist fanteziler ile gerçek olguların ışığında ele almayışından kaynaklı maddeci yapıya karşı gereksiz eleştiri yapmaktasın. Maddecilik grek döneminden başlar epikür ve diğerlerinin doğayı sorgulayarak bilimsel bir şekilde açıklamalar yaptığı dönemler maddeci dönemlerdir ''bir nehirde iki defa yıkanmaz gibi'' Yaşamın varlığını bilimsel gerçekliğe dayandırmaya amaçlayanlardır. Maddeci düşünürler. Tabi materyalist düşünce yapısı kökünü buradan alır. İdealist düşünce yapısının cehennemliği içerisinde yanıp kavrulan halk yığınlarını görmemezlikten gelip metafizik kurallar içerisinde, marksist yapıyı denneme yanılma veyahut diyalektik bir şekilde beyninin süzgecinden geçiremeyişinin cehennemliğinden daha fazla korkmalısın. Doğruluk dediğimiş şey varlıkların gözle görülen hareketi içerisinde bize yarattıkları çelişkilerden beslenir doğru arama evresinde nesnel ve objektif oluruz. Fakat diğer bir türlüsü ise şeylerin hareketi olsa dahi düşüncelerimiz ile hareket ettirdiğimizi öncülleriz. İşte bu bizim doğruyu arama metodumuzda her zaman hataya yanlışa götürmesi yönünü açıyor. Çünkü doğru subjektif ele almaktan. Senin içinde bu böyle din toplumların gelişim evresinde ileri bir konumda görevini tamamlamış ve daha sonra gerici yani toplumların gelişimini engelleyin bir duruma götürmüştür. Marksizm diyalektik içerisinde hareket eden bir düşünce yapısıdır. Marx kutsal bir öbek değildir. Koşullar içerisinde ele alınabilinecek bir metodolojidir. Kitap edebi bir eserdir. Fakat marksizm giriş kitabıdır. Toplumların okuyabileceği diyalektik ve tarihsel maddeciliği vb konuları basit yalın bir şekilde sorgulayacağı bir eserdir. Günümüz koşullarında hala önemli bir giriş kitabıdır. Okunulması önemli eserlerden biridir. Üstsel bakış açısı da unutmaki yozlaşmanın getireceği bir olgudur, daha iyi araştırma ve daha iyi bir bakış açısı ile bakacağın günleri umut ederim sana....
Reklam
21 bir yorumu yanıtladı.
192 syf.
1/10 puan verdi
Kendilerinin aksine materyalizm çalışanlarına saygı duyuyorum ancak açıklama kapasitesi yetersiz ve taraflı. Eğer din bir fantezi ve sömürülen sınıfın uydurmaları ise, Marksistlerin dini olan materyalizmde hakeza öyledir.
Diyalektik Materyalizme Giriş
Diyalektik Materyalizme GirişAugust Thalheimer · Yordam Kitap · 2011178 okunma
Yaïr okurunun profil resmi
Diyalektik materyalizmi hegel'den ya da çağdaş fizikçiden okuyunca daha anlamlı oluyor
21 okurunun profil resmi
hegelden idealist hususları öğrenirsin. Materyalist bakış açısı Hegel de evrimleşmemiştir. Diyalektik evet onda evrimleşmiştir (idealist)
21 yorumladı.
85 syf.
9/10 puan verdi
Marx büyük bir insandı; onu Marxistler ayaklar altına aldı
Eser hakkında elbette güzel şeyler söylenebilir ama bu, her işte her zaman en kolay olanıdır. Eksikleri ya da çelişkileri yakalayıp söylemek daha zordur. Çünkü insanlar hoşuna gidenleri okur, okurken sevdiği görüşlere odaklanır, gerisini ise görmezden gelir. Çünkü neredeyse hiç kimse, hoşlanılmayan veya sevilmeyen şeylerle yüzleşme cesaretini her
Sosyalizmin Alfabesi
Sosyalizmin AlfabesiLeo Huberman · Sol Yayınları · 20112,999 okunma
21 okurunun profil resmi
Biraz haksız bir eleştiri yaptığını düşünmekteyim. Kitap içeriği bize sosyalist düşüncenin tamamını yansıtması veya tamami ile tarihsel materyalist bir bakış açısı sunması zor. Biz sosyalistler burjuva sınıfını ilerici ve devrimci görmekteyiz. Çünkü öncelini yıkmış varlığı ile insanlığı geliştirmiş eksi artı ve sonra onun çelişkileri ışığında proleterya var olmuş. Burada sömürülen bir sınıf durmakta. Sömüren bir sınıf asalak değil tamami ile tabiki ama şunu net söylemek gerekli kapitalist yaşam dışında asalaklığın daniskaları diyebiliriz. Söylemek istediğim husus, sosyalizm diyalektik formalara bağlı işleyen bir durumdadır. Bir olguyu metafizik koşullar altında ele almaz. Dönüşüm içerisinde ele alır. Kitapta yazılanlar kısa ve net içerikli detaylı bize sosyalist düşünce metodunu vermemekte, sosyo ekonomi ve bir yandanda kitlelerin sosyalist düşünceye ilgi çekmeleri içindir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Şiirlerin perisi senin devletine girdi mi, acı tatlı duygular kanunların yerini alır, toplum her şeyde en iyiyi arayacak yerde acıya tatlıya bakar
Sayfa 351Kitabı okudu
21 okurunun profil resmi
Bugün, devlet yapısının insanların duygusal yapılarına endeksli yürüttüğü siyaset; iyi olanı dahi sömürme anlayışı taşıyor. Türkiye ne yazık ki bunun en açık alanı: Hükumetin "acı tatlı" davranışları halkın duygularına oynayan onu iyi ye yönelik ilerletmek yerine kendi diktasını var etmek için kullanması, yasaların iyileşmesi üzerine değil toplumu ötekileştiren, görmezden geldip yaşam alanlarını daraltmasını sağlayan acı tatlı politikalar- bugün, hak gasplarına, bireysel yargılama, bir bireyin kafasına göre adalet dağıtmasına yol açıyor. Onun kendi "bekçileri" halkın iyisini değil, onun iyisini koruma perspektifi sunuyor. Acı tatlı duygular, ırkçılığı Sömürüyü besleyen diktaların istediği siyaset anlayışıdır. En basit yöntemdir sana engel olanı yıkmak için.
11 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.