Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Dinci ve bilimcileri sahneden alalım!
Bilimin bir problemi çözme aşamaları üç tanedir. Önce şey muayene edilir, muayenenin sonucunda olağanüstü olan durum tespit edilir. Tespit edildikten sonra sıra tedaviye gelir. Tedavinin ardında ise başarının teyit olarak ikinci bir muayene vardır. Bu muayene sayesinde olağandışı olarak tanımlanan illetten (hastalıktan) kurtulunup kurtulunmadığı
Milletlerin kaderine yön veren insanlar ve olaylar vardır. Türkler; "Anadolu Coğrafyasını" Hoca Ahmet Yesevi ile tanımış; kefenlik beyaz elbise giyip şehit olmayı göze alan Alparslan'la "Vatan" kılmış; Dünyayı bir padişaha az, iki padişaha çok gören Yavuz Sultan Selim'in, Çaldıran Savaşı öncesinde gördüğü gevşekliğe karşı "karısı ile oturmak isteyenler kalsın, merd olanlar beni takip etsin" diyerek tek başına atını sürmesi, Sina çölünü geçerken yayan yürümemesini söyleyenlere karşı "önde Resulullah yürürken, ben ata binmem" diye cevap vermesi Hilafetin kapısını almış; Kanuni Sultan Süleyman'ın çevresinin tesirinde kalıp, Şehzade Mustafa'yı katli ile de İmparatorluk duraklama dönemine girmiştir. Padişahın, Yeniçeri ocağını ip cambazlarını kabulü ile ordu bozulmuş. Abdülhamit Han'ın politik manevraları ile Avrupa 30 sene kendi problemleri ile uğraştırılmış. Mustafa Kemal'in "ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir..." sözü ile yeni bir devletin temelleri atılmış.
Sayfa 162Kitabı okudu
Reklam
SANAT ADAMI ATSIZ RUHLARA İŞLEYEN ŞİİR. Atsız'ın sanat hayatı şiirle başlar. Biz de onun şiiriyle başlayalım.
Şu mısralar bir tasavvuf ehlinin mistik düşüncelerine benzemiyor mu? Ne güneş kalır, ne ay; ne ırmak akar ne çay: Dünyaya gelmedin say, yağız yere girince. Bildiğin neyse unut, Tanrı'ya kavuştun tut,
YARIDA KALAN EDEBİYAT TARİHİ Atsız'ın dil, tarih ve edebiyat çalışmaları iç içe geçmiştir. Daha 1933-1934 yıllarında Orhun dergisinde yayımlamaya başladığı Köktürk ve Uygur dönemlerine ait metinlerin aktarmaları, aynı zamanda edebiyat tarihini de ilgilendirmektedir. Bitirme tezine dayanan ve yine Orhun dergisinde yayımlanan Edirneli
Hazret-i Pırî Türkistan Hoca Ahmet Yesevi
Onun tarihi hayatı ile menkıbevi hayatı birbirine karışır zaman içinde ve çoğalarak büyür. Menkıbevi hayatı; halkın ona duyduğu sevgiyi, bağlılığı ve saygıyı da dile getirir. Doğu Türkistan'dan Balkan Türklerine kadar bütün Türk Coğrafyası'nın manevi lideridir Yesevi.
Sayfa 61
Reklam
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler I. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1000 Temel Eser dizisinden çıkmış, 1971'de İstanbul'da Millî Eğitim Basımevi'nde basılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nden seçilmiş ve bugünün Türkçesine çevrilmiş parçalardan meydana gelen bir eserdir; bu ciltteki seçmeler 308 sayfadır.
319 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Önümüzdeki yılları bir elimiz yağda, bir elimiz balda geçiştiremeyecekmişiz gibi duruyormuş. Olsun. Güneş her gün daha mütekâmil bir dünyaya doğmaz. Tarih ezelden ebede dümdüz uzanan doğrusal bir hat değil, devirli bir oluşumdur. Gün olur, en gerideki en öndekinden ileride olur. Aristarkus, Kopernik’e zıpçıktı astrolog’ diyen devrimci Martin Luther’den daha ilericidir. Ahmet Yesevi, Kadızade Mehmet’in çok ötesinde. ‘Nasihatname’ dediğim kalıp, bu yolda bir temrin aslında. Elim henüz kalem tutarken, tecrübemi tecrübenize, bildiklerimi bildiklerinize, hadi lafı dolandırmayayım, ömrümü ömrünüze katarak, 21. yüzyıldaki yolculuğunuzda size belirli bir avans sağlama gayreti. İsterim ki, elinizden geleni değil, yapılması gerekeni yapın, dünyaya bir de benim pencerelerimden bakın. İstemediklerinizi kapatın, yenilerini açın. Mutlaka okuyunuz.
Fesüphanallah!
Fesüphanallah!Alev Alatlı · Turkuvaz Kitap · 2019421 okunma
328 syf.
10/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
Uzun süredir takip ettiğim Cemre Demirel'in bu kitabını PDF şeklinde okudum. Açıkçası Cemre Demirel'den bu kadar sade, anlaşılır ve akıcı bir dil beklemiyordum. Kitap gerçekten beklediğimin aksine çok akıcı ve anlaşılırdı. Kitapta Tasavvuf, Panteizm, Spiritüalizm ve New Age gibi inanışlar ve bu inanışların birbirleriyle ilgili ortak noktaları anlatılıyor. Tabiki bizi Müslümanlar olarak daha çok Tasavvuf ilgilendiriyor. Mevlana, Ahmet Yesevi, İmam Rabbani, Gazali gibi birçok isim ve birçok cemaat, tarikat ve İslam dinine Tasavvuf maskesi altında zarar verenler ciddi şekilde eleştiriliyor. Benim açımdan oldukça keyifli ve bilgilendirici bir eser oldu diyebilirim.
Bir Başka Din: Tasavvuf
Bir Başka Din: TasavvufCemre Demirel · Düşün Yayınları · 2017608 okunma
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.