Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kadın hiç durmadan kendisini seyretmek zorundadır. Hemen hemen her zaman kendi imgesiyle birlikte dolaşır. Bir odada yürürken ya da babasının ölüsünün başucunda ağlarken bile ister istemez kendisini yürürken ya da ağlarken görür. Çocukluğunun ilk yıllarından başlayarak hep kendi kendisini gözlemesi, bunun gerekli olduğu öğretilmiştir ona. Böylece kadın içindeki gözleyen ve gözlenen kişilikleri, kadın olarak onun kimliğini oluşturan ama birbirinden ayrı iki öge olarak görmeye başlar. Kadın, olduğu ve yaptığı her şeyi gözlemek zorundadır. Erkeklere nasıl göründüğü, onun yaşamında başarı sayılan şey açısından son derece önemlidir. Kendi varlığını algılayışı, kendisi olarak bir başkası tarafından beğenilme duygusuyla tamamlanır. Erkekler kadınlara karşı belli bir tutum edinmeden önce onları gözlerler. Bu yüzden bir kadının bir erkeğe görünüşü, kendisine nasıl davranılacağını da belirler. Bu süreci bir ölçüde denetleyebilmek için kadın bunu kabul etmeli ve benimsemelidir. Kadın benliğinin gözleyici yanı, gözlenen yanını öylesine etkiler ki sonunda tüm benliğiyle başkalarından nasıl bir tutum gösterir. Böylece kadının, bir eşi daha bulunmayan bu kendi kendini etkileme süreci onun kişiliğini oluşturur. Her kadının varlığı, kendi içinde "nelere izin verilip nelere verilemeyeceğini" düzenler. Eylemlerinin her biri-amacı ya da dürtüsü ne olursa olsun-o kadının kendisine nasıl davranılmasını istediğini gösteren birer simgedir.
Sayfa 46 - MetisKitabı okudu
Zira gerçek tevhide, ancak kalbimizde hevâ ve kesretten yana en küçük bir şey dahi kalmayınca ulaşabiliriz. Şeyh Şerifüddin'in ifadesiyle "Hakiki tevhide ancak şirkin kökleri kazındıktan sonra erişilir." Tevhide vâsıl olmak için insanın nefsi öyle bir terbiyeden geçmeli ki her ne yaparsa Allah'ın emriyle, Allah namına, Allah için yapmalı. Hal böyle olunca, ne arzu, ne heves, ne nefret, ne gurur (gururun en küçük izi de olsa), ne beğenilme endişesi, ne de yerilme korkusu kalır. Nihayet, tevhid dünyadan tümüyle vazgeçme makamıdır.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
Takdir ve beğenilme isteği ile başkalarını arka plana iten ve hatta yer yer yok sayan Eşref, buna karşılık kendini "üst düzey" şahısların ağzından övgüye boğar. Ayrıca, kendini önemli ve dikkat çekici olayların merkezine yerleştirmek için alternatif gerçeklikler inşa etmekten çekinmez.
Sayfa 185 - Kronik kitapKitabı okudu
Aldatmak
Beğenilme ve hayran olunma ihtiyacı fazla olan biri de,narsistik özellikleri belirgin diyelim,kısmen daha kolay aldatır.Çünkü hızlı bir şekilde hayran olunma ihtiyacı ile bilinç dışı bir doyum arayışındadır.Yakınlaşma ve ayrışma problemi olan bazı kişiler aldatarak diğer kişiyle aralarında güvenli duygusal bir mesafe yaratmak isterler.Aldatmak;yakınlaşma,yutulma,boğulma korkusunu veya terk edilme korkusunu kişinin bilinç dışı bir şekilde kontrol altına almasıdır.
Anlaşılabilme umudunu tüketen insanlar dünyayla ilişkilerini beğenilme üzerine kurma eğiliminde oluyorlar, kurtulması güç bir tuzağa düştüklerini fark etmeden.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.