Eurus

128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Yeni Dünya, Sabahattin Ali’den okuduğum ilk hikaye kitabıydı. Hikayeler kurgu da olsa hayatın içinden olabilecek, bana göre belli bir derinliğe sahip olan hikayelerdi. Her hikayeyi kendine özgü ve güzel buldum. (Ancak favorim Asfalt Yol oldu, hafif yergi içeren bir hikaye olduğundan sanırım.) Hikayeler, beni her birini okuduktan sonra bir süre düşündürttü. Bu durum çok hoşuma gitti. Yazarın dilinin sadeliği ve güzelliğinden bahsetmeme gerek bile yok. Çok severek okudum Yeni Dünya’yı, tavsiye de ediyorum. İyi okumalar.
Yeni Dünya
Yeni Dünya
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali
Yeni Dünya
Yeni DünyaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 202127,5bin okunma
Reklam
278 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Maksim Gorki’nin okuduğum ilk kitabı “Ana” idi ve o kitabı okuduğum zaman “Maksim Gorki’yi okumalıyım, kesinlikle favori yazarlarımdan biri olacak.” diyordum. Çocukluğum kitabını okuduğum zaman bu öngörümde yanılmadığımı fark ettim. Uzun süredir merak ettiğim bir serinin ilk kitabı olan Çocukluğum’a çok büyük beklentiler ile başlamamıştım ancak beni öylesine yanılttı ki anlatamam. İçeriğe değinecek olursak, babasının ölümü ile başlayan kitap, farklı bir yere taşınması ve birçok olayla devam ediyor. Hayatına birçok farklı karakterde insanlar giriyor ve her birinden kendine bir şeyler katıyor bu küçük çocuk. Kitabı okurken acıma duygusundan kendimi alamadığımı da söylemeliyim. Anlatılanlara sürekli kurguymuş gibi yaklaşsam da bunun gerçek bir hayat olduğunu ve hala böyle yaşayan çocuklar olduğunu bilmek acı verdi. Gorki, hayran olduğum yalınlıkta bir dil ile yazmış kitabını. Otobiyografik bir eser de olsa sıkılmadan okudum. Çoğunluğun beğeneceği bir eser olduğuna eminim. İyi okumalar.
Maksim Gorki
Maksim Gorki
Çocukluğum
Çocukluğum
Çocukluğum
ÇocukluğumMaksim Gorki · İş Bankası Kültür Yayınları · 201415,9bin okunma
110 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Gömülü Şamdan, Yahudilerin kutsal emaneti Menora’yı anlatıyor: Menora, Süleyman’ın tapınağından çıkan, altından, yedi kollu bir şamdan ve anlatılan; şamdanın başına gelenler, farklı milletinlerin ellerinde oradan oraya savrulması. Aslında bir şamdanın üzerinden bir milletin oradan oraya savrulmasını anlatıyor Zweig. Bir halkın çektiği acıları ve ümitlerini görüyoruz arka planda. Yahudiler topraklarından kovulup, oradan oraya sürüklenen bir halk. Gittikleri her yerde dışlanmışlar ve acı çekmişler. Kitap boyunca bunları gördükçe benim her inanca olan saygım daha da arttı. Çünkü tüm inançların ilk insanları o eziyetleri, o acıları çektiler. İnandıkları şeyler için bu kadar şeye göğüs germeleri çok etkileyici. Hikayemiz 445 yılında Vandalların Roma’yı yağmalayıp giderlerken Menora’yı da götürmesiyle başlıyor. Şamdanın yolculuğu en başından beri olduğu gibi devam ediyor. Uzun yıllar sonra Bizans’a geçiyor şamdan. Bakalım Yahudiler şamdanlarına kavuşup, onu vatanına götürebilecekler mi? Kitap akıcı ve sade ancak dozunda betimlemeler de mevcut. Regaip Minareci çevirisini çok beğendim. Konusu itibariyle seveceğimi düşündüğüm bir kitaptı nitekim öyle de oldu. Kitapta neler olacağını çoğunlukla kestiremedim ve sonu bana göre çok çok hoştu. 110 sayfalık kısa bir kitap. Dini, tarihi, mistik ögeler barındıran kitapları seviyorsanız okumanızı öneririm.
Gömülü Şamdan
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202214,3bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
196 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Dörtlüklerinin çoğu güldürdü, güldürürken düşündürdü. Şiirlerinin içeriğinin yarısı divan edebiyatı tarzında diyebiliriz: aşka, şaraba, sevgiliye övgü. Geriye kalanlardaysa, dini, Tanrı’yı, gelenekleri sorguladığı birçok dörtlüğü de bulunuyor. Benim gibi Hayyam’ı çok dindar sanan bir insan için şaşırtıcı geldi bu sorgulamaları ve şarap sevgisi. Ona göre bu sevgi, bizim tabirimizle “aşmış” insanlara özgü. Onun gibi insanlara haram kılınmadığını düşünüyor; bu konuda pek emin değilim. İnsanlara ithaf ettiği çoğu dörtlüğü de hala geçerli. İnsanlık karakter olarak ne ilerlemiş ne gerilemiş yüzyıllar boyunca. Kitap boyunca “Daha ne yazabilir? Daha kimleri taşlayabilir?” diyerek okudum. Taşlama sevdiğim bir tür olduğu için benim açımdan çok heyecanlıydı bu kitabı okumak. Genel olarak çok severek ve zevkle okuduğum bir kitap oldu. Sabahattin Eyüboğlu çevirisini çok beğendiğimi de eklemeliyim.
Dörtlükler
Dörtlükler
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,6bin okunma
547 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Notre Dame de Paris
Victor Hugo’ya Sefiller’i okuduğumdan beridir büyük bir hayranlık duyarım. Notre Dame’ın Kamburu da her zaman merak listemde olan bir kitaptı ve uzatmadan okumak istedim. Olay örgüsü ya da anlatımı sağlam değil diyen yorumlar gördüm. Victor Hugo’nun son dönem eseri değil, Sefiller ile karşılaştırılırsa daha az başarılı bulunması çok normal ama okurken bu kitabına da hayran kaldığımı söylemem gerek. İnanılmaz derecede de etkilendiğim bir sonu vardı. Hikayemiz daha çok, dinine, kitaplara ve bilime bağlı papaz Frollo, Notre Dame’ın kambur zangocu Quasimodo ve güzel çingene kızı Esmeralda arasında geçiyor. Diğer karakterler bana göre yan karakterler oldular. Sefiller’de de olduğu gibi aralarda akışı bölen yazılar vardı ama bir şekilde alışınca ilerlenebiliyor. Bahsetmeden edemeyeceğim bir başlık var “Bu Şunu Öldürecek”. Bu kısımda matbaa ile mimariyi karşılaştırıyordu ki benim için müthiş bir kısımdı. Çok farklı fikirler edindim bu kısım sayesinde. Hugo’nun bu kitabı asıl yazış amacı katedrale o dönemde dikkat çekmek, bunun yanı sıra kilisedeki bozulmalara eleştirileri olduğu da söyleniyor. Kitap bir katedral üzerine de yazılsa (orijinal adı “Notre Dame de Paris”) aşk, sadakat, saplantı birçok tema da içeriyor. Çok hoş bir serüvendi bu kitabı okumak. Okurken ve bitirirken çok garip hisler duydum. Fazlasıyla üzüldüm, arada gülümsedim, arada ağladım. Çok, çok beğendim ve çevreme okumaları için ısrar etmeye başladım. Sizlere de öneriyorum ve okuduğunuz için pişman olmayacağınız bir klasik olacağından da eminim.
Notre Dame'ın Kamburu
Notre Dame'ın KamburuVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202233,1bin okunma
Reklam
Reklam