Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

279 syf.
10/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kızlar pembe, oğlanlar mavi.Neden?
Gündüz Vassaf
Gündüz Vassaf
tan önce incelemeye başlamak bence doğru olacaktır. Kendisi yazar ve psikolog. Amerika da dünyaya gelmiştir. Türkiye nin en iyi kolejlerinden Robert Koleji nden mezun olmuştur. Sonra edebiyat, tarih ve psikoloji alanında eğitimini tamamladı. Yazarı, eğitimini aldığı psikolojiden ziyade tarihe psikolojik bakış açısı ile empatik yaklaşımı sentezleyerek bakması ile tanınmaktadır. 12 Eylül darbesine kadar Türkiye de Boğaziçinde olan yazar, sonrasında Boston da akademik çalışmalarına devam etmiştir. İnternette çok güzel söyleşileri vardır. İzlemenizi öneririm. Beyhan Budak, Dw Turkiye bunlardan bazıları. Totalitarizm nedir? Totalitarizm aslında istenerek ya da istenmeyerek bi sisteme maruz kalmadır. Özgürlüğün zıttı yani. Diktatör sistemleri aklımıza gelir tabi ilk. Benzer bi sistemdir. Tüm istek ve arzularınız devlet kontrölündedir bu sistemde.
Benito Mussolini
Benito Mussolini
den bu yana kullanılan bi kelime. Yazarımız tüm kitabı işte bu konu üzerinde ele almış. Kitap, 1980 lerde Almanya da yazılmış olmasına rağmen günümüz teknoloji ve ortamına da gayet uygun. Bayılıyorum böyle harika ileri görüşü olan insanlara. Kitap bize şunu söylüyor : Siz sadece kendinize özgür diyen ama hep birilerinin yönlendirmelerinin içerisinde hayatını yönlendiren totaliter rejimin birer unsurusunuz diyor. Bunu da tane tane ve mantıklı dolu bi biçimde anlatıyor. Bir eviniz var diyor. O evin salonu en büyük odası olur. Mutfak bellidir. Tuvalet bellidir. Banyo bellidir. Kiler bellidir. En büyük 2.oda yatak odasıdır. Vs vs diyor. Yani sistem size aslında hiçbir şeyi seçme hakkı vermiyor diyor. Siz sadece seçtik sanıyorsunuz diyor. Kitapta 20 bölüm var. Her bölüm kendi içinde harika. Benden 10 puanı almak kolay değil. Bunu bilen bilir. Ama bu kitap fazlası ile hakediyor. Geceden giriyor ilkin konuya, geceleri daha iyi hissederiz, çünkü geceleri özgürüzdür diyor yazar. Çünkü devletin çoğu düzen organı uykudadır da ondan diyor. Bu açıdan bakmamıştım. Hoşuma gitti. Cehennem konusuna giren yazarımız, cehennem daha detaylıdır cennete göre. Özgür ruhun meskenidir diyor. Bakış açısına göre haklı. Cennetle ilgili ırmak, huriler, nuriler, meyveler, sınırsız lezzet harici pek bir detay yok. Kafada herkesin aklında aynı şey oluşuyor. Cehennemi düşünmek daha sınırsız. Kötü ve korkutucu olan burada bile daha cazip. Cinselliğin zihinde olduğunu söylüyor, bedende değil yjne çok haklı. Kızlar pembe, erkekler mavi giyer doğduğunda. Bu da cinsiyeti ifade eder. Peki neden bu renkler? Bu da totaliter değil mi der yazar. Kadınsılar, erkeksiler kabul görmez, dışlanır der. Ki yine haklı. Devamında sanattan, anne baba olmaktan, seçim, adalet, aşk, deneyimler, zaaflar, dinlenecek bir yerin bile olmamasından vs bahseder. Tespitler harika. Farklı. Özellikle "Biz" düşüncesi aslında dışlama ifadesidir demesi beni aşırı içine aldı. Bayıldım. Kitaba, deneme demek doğru olacak. Akademik bi durumu yok. Ama incelemeler, analizler yerli yerinde. Yıllar öncesinden sanki bugünleri görmüş. Totalitarizm her yerde. Hepimiz birer Hitler olmuşuz ama haberimiz yok diye bağırmış kitapta. Medyaya ve eğitimlere dilkat edin diye bağırıyor devamında. Burada olay anne babalara düşüyor özellikle. Sorgulayın diyor, sömürülmeyin diyor. Ne kadar da haklı. Herkes okusun, herkes. Herkes okuttursun. Sorgulayalım. Sömürülmeyelim. Çocuklarımıza söyleyelim. Savaşmaktan vazgeçmeyelim. Puanım 10.
Cehenneme Övgü
Cehenneme ÖvgüGündüz Vassaf · İletişim Yayınları · 20209,9bin okunma
··
1 artı 1'leme
·
8,9bin görüntüleme
Arya Berivan okurunun profil resmi
Mükemmel olmuş. Kalemine sağlık 🍀
Emre Bulut okurunun profil resmi
Tesekkurler Arya😇
Kübra︎ okurunun profil resmi
İnceleme için teşekkür ederim. Bazı eleştirmenler yazara neden "şeytanın avukatı" diyorlar, bilginiz var mıdır?
Emre Bulut okurunun profil resmi
Zekasından dolayı. Olaylara ironik ve ters açıdan çok iyi yaklaşıyor. Okudun mu biliyorum ama okuyunca belli oluyor. Empati özelliği çok gelişmiş.
Seda okurunun profil resmi
Ağzınıza sağlık, nefis bir inceleme olmuş.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Sevindim beğenmenize 😇🙏🏾
Jinda yiğit okurunun profil resmi
Çok iyi bir inceleme olmuş fazlasıyla dikkatimi çekti. Listeye eklendi
Berfu okurunun profil resmi
Listemdeydi kitap, şimdi daha da merak ettim. İncelemeniz için teşekkürler.
Elif ÖZDEMİR okurunun profil resmi
Çok iyi bir inceleme olmuş teşekkür ederiz.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Tesekkurler Elif😇
Bedi okurunun profil resmi
Kaleminize sağlık.Tevafuk ola ki bunu az önce kitaplarım arasında gördüm, sonra burada incelemeye rastlayınca tekrar okuma isteği uyandı. Yeni bir şeyler yakalamak adına tekrar keyifle okuyacağım. 🎈
Emre Bulut okurunun profil resmi
Pişman olmayacaksın.
Anna Karenina okurunun profil resmi
Bu zamana kadar okuduğum en iyi inceleme
Emre Bulut okurunun profil resmi
Teşekkür ederim 😇😇😇
Martenteo okurunun profil resmi
Başlığınız aklıma şunu getirdi. Hep Amerika'nın gizli dayatmaları. "Günümüzde kız çocukları için pembe, erkek çocukları için mavi renk tercih edilse de bunun geçmişi çok eski değildir çünkü geçmişte tam tersi yapılırdı. Özellikle Batı toplumlarında genel olarak kabul edilen kural; oğlan için pembe, kız için maviydi. Bunun nedeni, daha kararlı ve güçlü bir renk olan pembenin erkek için, daha narin ve zarif görülen mavinin ise kız için uygun bulunmasıydı. Mavi rengin Batı toplumlarında daha feminen yani kadınsı görülmesinin nedeni, M.S. 6. yüzyıldan beri Meryem Ana’nın üzerindeki pelerinin mavi olarak tasvir edilmesiydi. Amerikan kültürünün etkisiyle 1950’li yıllarda pembe daha kadınsı bir renk olarak kabul edilmeye başlanana kadar durum böyleydi." kucukmenderes.com.tr/renklere-atfedi...
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.