Gönderi

Lutilik
Kur’ân her asra hitab ettiğine göre, onda yer eden meseleler asıl itibarıyla geçmişi anlatsa bile, hal ve istikbâle de parmak basmaktan uzak değildir.
Sayfa 252Kitabı okudu
·
111 görüntüleme
Kerem okurunun profil resmi
Günümüz ve gelecek ile ilgili Kuran'dan nasıl öğreti çıkarabiliriz? Bunun bir yöntemi var mı acaba?
Seren okurunun profil resmi
Kerem__$$#$$ Benim konumumda biri için konuşuyorum, öğreti çıkarmak için değil de çıkarılmışları anlamak için okuyorum. Zaman bana sadece Kur'an yeter diyecek bir zaman değil zannımca. İçtihat kapısı açık bırakılmış bazı konularda. Ayetler sürekli akletmeyi öğütlüyor: Akletmiyorlar mı?(36/Yâsîn 68) Demek ki her şeyi bilmesek de akledebiliriz. Tolstoy şöyle der: "İnsanlara en adil şekilde dağıtılan nimet akıldır. Çünkü kimse aklından şikayetçi değildir." Bazı şeyleri yapabilmek için önce kalben gerçekten istemek lazım. Önce kesinlikle bir yaratıcı var'a ikna olmak lazım, bundan sonra beni yaratan beni seviyor, kötülüğümü istemez'e ikna olmak lazım, sonrasında da hükümlerin hangisi net bir şekilde farz, hangileri beni daha takvalı biri yapar'ı anlamak lazım. Bundan sonrası Kur'an'ın daima genç ve taze kaldığına iman etmektir. Buna da inandıktan sonra bence, SERENCE, hiçbir yöntem gerekmez. Laf olsun diye günceli dinimize uydurmak değil, içimizden gele gele istiyorsak eğer bunu: 1400 asır evvelki imanla iman etmek günümüz ve geleceği birbirine denkler hocam. BENCE. İstediğiniz anlamda bir cevap değil, bunun için bu konularda tahsilli, otorite birine sorabilir ya da kitaplarından faydalanabilirsiniz. selametle. Kitab’ı okuduğunuz hâlde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Akletmez misiniz?(2/Bakara 44) İşte böylece Allah, ölüleri diriltip ayetlerini sizlere gösterir ki akledesiniz.(2/Bakara 73) Akledesiniz diye Allah ayetlerini sizin için açıklamaktadır.(2/Bakara 242) Şayet aklediyorsanız gerçekten size ayetlerimizi açıkladık.(3/Âl-i İmran 118) Şüphesiz ki ayetleri, düşünüp öğüt alan bir topluluk için detaylıca açıkladık.(6/En'âm 126) Kendisiyle akledecekleri bir kalplerinin ve işitecekleri bir kulaklarının olması için yeryüzünde dolaşmazlar mı? Çünkü gözler kör olmaz. Asıl kör olan sinelerdeki kalplerdir.(22/Hac 46) tevhidmeali.com/fihrist/a/aklet...
Kerem okurunun profil resmi
Teşekkürler cevap için. Bu konular büyük konular ve beraberinde de büyük soruları getiriyorlar. Ve böylesine büyük sorulara net cevaplar büyük oranda yanlışlıklar ve manipülasyonlar içerme potansiyeline sahip. Çünkü soran da cevap veren de yorumlayan da insan. O yüzden net bir cevap beklemiyorum. Kendi yorumunu aktarmışsın. Bu net bir cevaptan çok daha iyi benim için. Büyük sorulardan bir tanesini sormak gerekirse senin dediklerinin üzerinden, "neden bir yaratıcıya inanmak gerekir?" sorusu olabilir. Diğer sorular da peşi sıra gelecektir zaten. Ve kurana daha pratik ve uygulanabilir tarafından yaklaşmak için onu günümüze ve gelecek için farklı yorumlar ile yorumlasak, yani tefsiri ve hatta anlaşılabilirlik açısından direkt kendisini güncellesek daha işe yarar ve geniş kitlelere hitap eder hale gelmez mi? Tabi bu yazdıklarım mantık zeminde bir irdeleme oldu. İşin bir de inanç, his, duygu yani manevi tarafı var. İşte zaten esas zor olan da burası. Burada bir denklem kuramıyoruz. İşte tam da bu yüzden böyle büyük sorulara net cevaplar vermek çok tehlikeli değil mi? Biraz uzattım. Bu konular hakkında konuşmayı seviyorum sadece. Sorduğum soruları salt merakla ve cevabını da bilmeyerek sordum. Tabi daha söylenecek ve sorulması gereken bir sürü şey var ama gönderini daha fazla işgal etmesem iyi olacak. Tekrardan teşekkürler.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.