Gönderi

İlminski'ye göre: Arap alfabesi kullanılırken Türk lehçeleri arasındaki ayrılık göze çarpmıyordu. Bu bakımdan Arap alfabesi birleştirici bir özelliği sahipti. Halbuki Rus alfabesi fonotik yazıya yakın olduğundan en küçük ayrılıkları dahi göstermekteydi. Bu noktadan hareketle Türk dili mümkün olduğu kadar küçük lehçelere bölünmeli, bu küçük lehçelere de Rusça kelime ve dil kuralları sokularak bunların birer bağımsız dil haline gelmeleri sağlanmalıydı. Böylece Rusya'da yaşayan Türkler'in Rus kültürünün potasında kolayca eriyerek, Ruslaşmaları mümkün olabilecekti.
·
18 görüntüleme
Mir'at-ı Cünun okurunun profil resmi
19. Yy Osmanlı harf inkılabı düşüncesi geliştiğinde 4 grup olmus 1) Ahmed Cevdet Pasa gibi isimler ve sonra yıldız hatıraları kitabında geciyor Abdulhamid'in de 2) Göktürk Alfabesini sunan kesim (Turkcu kesimin bir kısmı) 3) Kiril Alfabesi de sunulmustur 4) Güçlü kesim Arap alfabesiyle devam edelim diyen kesim ve bunların dediği olmuştu.
• Gűntűlű • okurunun profil resmi
Türkiye Cumhuriyetinde harf inkılabı 1 Kasım 1928 te yapıldı ama bunun Osmanlı da gündeme geldiğini bilmiyordum. Teşekkür ederim bilgi için.💐
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.