Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Var mısınız?
Merabalar... “O bir roman değil. Bir destandan daha azı. Tarihsel bir günlükten de daha azı. Savaş ve Barış, ifade edildiği biçimle, tam da yazarın ifade etmek istediği ve edebildiği şeydir.” Tolstoy Savaş ve Barış’ı böyle tanımlıyor. 1Eylül itibariyle
Savaş ve Barış (2 Cilt Takım)
Savaş ve Barış (2 Cilt Takım)
'ı okumaya başlıyoruz @resulbulama ve https://1000kitap.com/N____ ile birlikte bu zevkli süreçte bize eşlik etmek isteyen arkadaşları birlikte yolculuğa davet ediyoruz. Aynı cümlelerin altını çizdiğine şahitlik etmek, dikkatinden kaçan alıntıları arkadaşların paylaşımlarıyla farketmek, karakterler üzerine konuşmak, roman içerisindeki olaylar üzerine yorumlarda bulunmak istiyorsanız bize katılın derim. Ne kadar çok gözle bu şahesere bakarsak istifademiz de o oranda artacaktır. 1) @resulbulama 2) https://1000kitap.com/N____ 3)@FatmaErarslan 4)
Ünal Sökükcü
Ünal Sökükcü
5)
Çetin Öcalan
Çetin Öcalan
6)
Ayhan KARATAŞ
Ayhan KARATAŞ
7)@kklorofil 8) @ultima 9) @orhangazi54
··
195 görüntüleme
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
Austerlitz Savaşı (Aralık 1805) Avusturya,Çarlık Rusya ve Fransa imparatorlarının üçünün de orduları başında savaşa katıldığı diğer adı İmparatorlar Savaşı olan hâdise.. Fransa kendinden sayıca üstün Rusya ve Avusturya birleşik ordusunu 4 saat gibi kısa bir sürede ,güzel bir arazi konumlanması taktiği ile kaderin cilvesi birden ortaya çıkan sis’in ortalığı kaplamasının da etkisiyle ve fransız askerlerinin mevzilendikleri yerde görünmemeleri savaşın seyrini Bonapart lehine değiştirmiştir. Bir rivayete göre Napolyon ,zaferinden sonra askerlerine nutuk çekerken der ki; ‘ İşte cesur bir asker cevabını duymak istediğiniz yerde Austerlitz’deydim dersiniz.’ Bu savaştan sonra Napolyon Avrupanın haritasını istediği gibi çizmiştir. Austerlitz bugün Çek topraklarında bir kasabadır.
FatmaYıldız okurunun profil resmi
Şans buna denir bilgiler hazı ve nazır ayağımıza geliyor çook teşekkürler Hocam keyifli akşamlar 🤗
1 sonraki yanıtı göster
Resul Bulama okurunun profil resmi
Varız efendim... Kıyıda köşede, kütüphanenin unutulan bir yerinde okunmamış tuğla kalmasın... Birlikte okumalar her zaman daha verimli ve sizin de dediğiniz gibi alıntılarla, yorumlarla bu serüveni daha da ilgi çekici hale getirecektir.. Geriye sayım başlasın...
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
TİLSİT ANTLAŞMASI(1807) Rusya ve Fransa arasında imzalanmış bir anlaşma. Gizli maddesine göre Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki topraklarını kendi aralarında paylaşmışlar ve hem Osmanlı’ya hem de İngiltere’ye karşı eğer arabulucululuk şartlarını kabul etmezlerse birlikte hareket etme kararı almışlardır. Daha sonra Osmanlı topraklarını paylaşma konusunda anlaşamayınca anlaşma şartlarını uygulamamışlar.
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
KLAVSEN Barış döneminde bizim Sonyalar,Nataşalar,Rostoflar kış akşamlarında beraber klavsen başında akşam vakitlerini geçiriyorlar.O dönemin Petersburg ve Moskova mâlikânelerinin hepsinde bu klavsenden var ve popüler bir çalgı. Piyano’nun atası denilebilir ama piyano kadar tok sesi yok.. youtu.be/DoRe2_wTF2M
3 önceki yanıtı göster
FatmaYıldız okurunun profil resmi
Ben piyanoya klavsen dediğini düşünmüştüm hatta baya baya da emindim ki hiç araştırmak düşmedi aklıma 🤭
5 sonraki yanıtı göster
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
FRİEDLAND SAVAŞI(1807) Napolyon, Rusları bozguna uğratır akabinde bu zaferi kutlamak için bir şölen tertip edilir. Yardımcısı şölenin içeriğini av partisi olarak belirler. Detayların ne kadar önemli olduğunu gösteren bir komedi ortaya çıkar bu şölende. Yardımcısı vakitsizlikten yabanî tavşan yerine bir sürü evcil tavşan ayarlar. Av partisi başlar tavşanlar salınır.Şölen zamanında başlamaz tavşanlar da fazlaca bekletildiği için açtırlar.Kafeslerinden koyverilen tavşanlar etraflarındaki konukları bakıcı zanneder ve besleneceklerini düşünerek konuklara doğru koşarlar.Napolyon iddialı giyinmiştir tavşanlar en çok ona doğru koşar, hatta ceketinin cebine girer bir tanesi. Napolyon tavşanların çokluğu be saldırısından kaçarak arabasına sığınır. Friedland’da Rusları alteden Napolyon, tavşanların hezimetine uğrar:) (Kimsenin hikayesine gülme.Yol uzun ve seninki daha bitmedi😬)
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
“HURRA” Roman içerisinde sıkça karşımıza çıkan bir kelime..Rus askerleri votkalarını tokuştururken, alaydaki süvari ve piyadeler saldırıya geçmeden önce ağızlarından ‘hurra ‘ nidası çokça çıkıyor. Etimolojik kökenini biraz araştırdım, bizim günlük türkçemizde de çünkü kullanılıyor.. Tezahürat ve haydi hep beraber gibi anlamlarda kullanılıyor. Yazılı olarak ilk kez 1840 Takvimi Vekâyi gazetesinde kullanılmış ve fransızca kökenli olarak verilmiş. Jean Paul Roux(Türkolog) verdiği bilgiye göre ilk kez Ortaçağ’da Moğollar , savaş esnasında ‘vur hadi vur’ diye bağırıyorlar ‘vur haydi!’ diye kısaltılıyor..Savaş meydanlarındaki düşmanlarda kendi dillerine fonetik bakımından hurra diye alıyor.. Bu mümkün görünüyor bana en azından:) Çünkü Moğollar tarihte gelmiş geçmiş en iyi savaşmış topluluk.Savaşmaktan başkaca yapabildikleri bişey de yok dolayısıyla savaşmanın en iyisi olmuşlar.. Kısaca; Hurra, ‘Vur hadi ‘ nidasından geliyor olabilir..
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
ERFURT ANTLAŞMASI(1808) Tilsit’ten sonra Rusya ve Fransa yeniden bir barış anlaşması imzaladılar. Bu anlaşmaya göre Osmanlı’ya bağlı iki tane özerk devletçik olan Eflak ve Boğdan(bugünkü Romanya toprakları)Rus topraklarına katılmış ve Fransa ses etmemiş. Aralarında yaptıkları anlaşmaları çıkarları doğrultusunda zaman zaman delmişler bu anlaşmalarla Fransa her zaman müttefik olduğu Osmanlı’ya, Rusya ‘da müttefiki İngiltere’ye ihanet etmişler. İngiltere karşı hamle olarak Osmanlı’ya yakın siyaset tutmuş ve Kala-i Sultaniye(Çanakkale) antlaşması’nı imzalamışlar beraber... Napolyon Savaşları’nda kartlar yeniden dağıtılıyor:)
Sümeyra Özat okurunun profil resmi
Kitabı okudum fakat sizler gibi nitelikli okurların alıntı ve incelemelerini keyifle takip ederek bu süreçte sizlerle olacağım. Birlikte nice faydalı etkinliklere..
FatmaYıldız okurunun profil resmi
Teşekkürler Sümeyracım sanırım kitabı okumayan bi biz kalmışız 🤭
3 sonraki yanıtı göster
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
‘TİTUS’ “Aleksandr çağını yüceltti. Tahtımızdaki Titüs’ü koru Hem korkunç bir savaşçı ol, hem iyi bir insan Yurtta Rife, savaş alanında Sezar! Görsünler kimmiş Bagration Anlasın o şımarık Napolyon da Ve kalkışamasın, Soylu Rusları üzmeye bir daha!” Prens Bagration ,Roma İmparatoru ve generali Titus’a benzetilmiş bu satırlarda.. 30-80 yılları arasında yaşamış bir Roma imparatoru. Titus kamu düzenini sağlamak için çok para harcamış. Vezüv Yanardağı’nın yok ettiği Pompei şehrinin yaralarını sarmak için epiy uğraşmış.Halkına iyi davranmış.Gladyatör oyunları da düzenlememiş.Alışılagelen Roma İmparatorlarından farklı.. Çar Aleksandır’ın da Titus gibi olması beklenmiş olabilir alıntıda.
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
KİBİTKA Orta Asya göçebe kültüründen gelen keçe çadır. Rus generaller savaş meydanını ziyaret etmeye üstü kapalı kızak şeklinde Kibitra denilen arabalarla geliyorlarmış.
75 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.