Felsefî olarak durduğum noktayı şöyle özetleyebilirim: Herakleitos'un çocuksuluğundan, Kierkegaard'nun inanmışlığından, Nietzsche'nin yaşamsallığından, Spinoza'nın cesaretinden, Schopenhauer'un bezmişliğinden ve Camus'nün samimiyetinden paylanmış hâldeyim. Öte yandan Platon'un politik niyetlerinden, Kant'ın durağanlığından, Sartre'ın rolcülüğünden ve Descartes'ın ortayolculuğundan çok uzakta bir yerdeyim.
Kaderimi seviyorum...Kederimi tedavi etmem pahasına
Gücünü aşan bir rol üstlenirsen, hem bu rolle kendini rezil edersin, hem de başarıyla üstlenebileceğin başka bir rolü kaçırmış olursun." — Epiktetos "İnsanın karakteri kaderidir." — Herakleitos
Reklam
Müq
Platon der ki bedenler doğar, ama var olmazlar. Ona kalırsa Homeros'un Okyanus'u Tanrıların babası, Thetis'i de anası yapması bize her şeyin durmadan dalgalanıp akmakta, renkten renge girip değişmekte olduğunu anlat mak içindir. Kendinden önceki bütün filozofların da bu kanıda olduğunu söyler; yalnız Parmenides büyük bir güç saydığı devinimin nesnelerde olamayacağını söylüyormuş. Pytagoras'a göre madde akıcı ve geçicidir. Stoacılara göre şimdiki zaman yoktur; şimdi dediğimiz, geçmişle geleceğin bağlantısı, bileşimidir. Herakleitos'a göre, hiçbir insan aynı ırmakta iki kez yıkanmamışnr. Epikharmos'a göre, geçmişte borç almış olan şimdi borçlu değildir; geceden sabah yemeği ne çağırılmış biri bugün davetsiz gelir yemeğe, çünkü çağıran ve çağrılan aynı adamlar değildirler arnk, başka birer ada olmuşlardır. Ölümlü bir nesne iki kez aynı halde bulunamaz; çünkü farkedilmez anlık bir değişmeyle bir dağılır, bir topla nır; bir gider bir gelir. Öyle ki, doğmaya başlayan şey hiçbir zaman tam bir varlığa erişemez; çünkü bu doğuş zaten hiç bitmez, bir sona varır gibi durmaz, tohum halinden başka hallere, bir o yana bir bu yana doğru hep değişir durur.
Denemeler
Denemeler
"Herakleitos kalabalıktan kaçtı ve 'kendimi aradım' dedi. Çünkü kalabalık içinde kendisini bulamayacağını biliyordu. İnsan, kalabalık içinde hiç kimsedir. Kalabalık dışında ise herkes."
-İnsan sürekli değişir. Hem biyolojik, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak. -Ama bu değişmenin kendisi değişmez değil mi? -Öyle tabi. Kimindi bu söz? - Herakleitos'un -Nerede şimdi? -Öldü -O da mı değişti? -Evet. O da değişti -Ne oldu? -Toprak oldu -Toprak da değişir mi? -Moleküler düzeyde evet ama genel olarak bir toprak kavramı kalmayı devam eder -Öyleyse değişmez -Yani
"Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir." — Herakleitos "İnsanlar bilinmeyenden korktukları için değişimden kaçınırlar. Ancak tarihin tek değişmezi, her şeyin değiştiğidir."
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.