İrem Alaydın

İrem Alaydın
@iremalaydn
Kitaplarla kendini hatırlamaya çalışan biri
300 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
42 günde okudu
Simsiyah aslında hepimizin çok iyi bildiği bir gerçeği harika bir kurgu ile anlatıyor. İçimizde var olan arzuların, irademize etkisini ve bu arzular uğruna nelerden vazgeçebildiğimizin yanında, insanoğlunun bu dünyadaki imtihanların biri olan şeytanın da bu arzular uğruna yaptığımız fedakarlıkları kullanarak bizi nasıl benliğimizden ettiğini okuyoruz. Tabii bunu Bülent Çallı'nın eşsiz kaleminden apayrı bir kurgu ile okuyoruz. Ruhunu şeytana satan Fikret Tok'un pişmanlıklarından ve hatalarından da kendimize pay çıkarıyoruz. Simsiyah'ın etkileyici kurgusu okuru büyülerken benim dikkatimi çeken bir başka kısım var: Bülent Çallı tüm eserlerinde mekan olarak İstanbul'u seçmiş ve o meşhur İstanbul semtlerini de yaptığı betimlemelerde adeta gözümüzün önüne getiriyor ancak Simsiyah İstanbul'un tarihini de bizlere veriyor. Meşhur yangınları, kültürün nasıl oluştuğuna dair anlatılan rivayetleri de okuyoruz bu kitapta. Tabii yazarın üslubu ve kurgu gücü beni derinden etkiledi ancak böyle detaylar vermesi de ayrı bir güzel doğrusu. Bülent Çallı yine şaşırtmadı, muhteşem bir eser olmuş, tüm eserlerini okumuş biri olarak kurgusunu en sevdiğim eseri Simsiyah oldu. Herkese de tavsiye ederim
Simsiyah
SimsiyahBülent Çallı · İletişim Yayınları · 201545 okunma
Reklam
142 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Daha İyi Olabilir - Dünyadan ve İnsanlardan Şikayet Bölümleri Üzerine
Bu iki bölüm hayat üzerine bize iki önemli ders veriyor: Kendimizi geliştirmek ve Unutmak. Bize yapılana, etrafımızdakilerin düşüncelerine takılmadan; arkamızdan ne derler diye düşünmeden “daha iyi olmak kabildir” diyebilmek. Bu ikisini yerine getirebildiğimizde eminim ki ne Lampe gibileri ne de içinde bulunduğumuz her türlü olumsuzluk bizim kendimizi gerçekleştirmemize engel olmayacaktır. Yeter ki Lampe’leri unutmamız lazım geldiğini hatırlayalım ve hiç kimseden çekinmeden bize halimizi sorduklarında iyiyim ama daha iyi olmak kabildir diyebilelim.
Eşref Saat
Eşref SaatŞevket Rado · Bilge Kültür Sanat · 20232,920 okunma
413 syf.
·
Puan vermedi
Aytmatov bize bu eseriyle kimliğini yitirmeye, mankurtlaşmaya zorlanan toplumun bu uğurdaki mücadelesini geçmişten alır, uzayın en derinlerine götürür. Kitap adeta tutsaklıklara, baskılara, sürgünlere karşı uzaydan bile duyulan bir haykırıştır. Gün Olur Yüzyıl Olur diye de bilinen eser, kum saatinin devrilip zamanın durduğu, ancak devrildiği yerde de geçmişten geleceğe doğru akmaya başladığı kısacık bir hayal dalgınlığının zamanı eriterek bir yüzyıl olma hikayesidir. Her bir satırı şiir tadında olan bu eser, muhteşem kurgusuyla insanın ne kadar iyi ve ne kadar kötü olabileceğini; çıkarları uğruna nasıl zalimleşebileceğini tüyler ürperten bir anlatımla bize aktarır. Eserin çıkış noktası ise Aytmatov’un mezarı başında yazan şu söz olabilir: “İnsan için zor olan şey, insan kalabilmektir.”
Gün Olur Asra Bedel
Gün Olur Asra BedelCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202146bin okunma