Toplu Eserleri 2

Alef

Jorge Luis Borges

Alef Yorumları ve İncelemeleri

Alef yorumları ve incelemelerini, Alef kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Alef puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.410 üzerinden
211 Kişi · 47 İnceleme
196 syf.
·
Puan vermedi
İşten atılması ona pek çok Latin Amerika ülkesini gezme imkânı sunar. Borges pek çok farklı konuda seminerler vererek para kazanır. Bu dönemde ülkesindeki baskıcı rejim, annesi ve kız kardeşinin hapse girmesine sebep olur. 1949’da ikinci önemli kitabı Alef (El Alef) basılır. 17 öykülük Alef, eleştirmenlerce Borges’in en iyi eseri olarak görülür. Esere adını veren Alef, İbranicenin ilk harfidir (Arapçadaki Elif). 1944’te tanıştığı ve birkaç yıl arkadaşlık ettiği hatta kitaba adını veren öykü Alef’i ithaf ettiği Estela Canto’nun kitaba etkisi çoktur.
Alef
AlefJorge Luis Borges · İletişim Yayınevi · 2018733 okunma
196 syf.
·
Puan vermedi
·
14 saatte okudu
Felsefi öykülerden oluşan ilginç bir kitap. Daha önce Borges okumadığım için çok farklı geldi. Anlaşılmıyor başlarda, çevirilerin iyi olmasına rağmen. Öyle bir çırpıda okunacak hikayeler değil sakin kafayla tane tane okumak elzem. Kitabın düşsel temalarından dolayı daha iyi anlaşılması için felsefe, mitoloji ve tarih alt yapısının sağlam olması elzem. Özellikle Homeros ve binbir gece masallarına vakıf olmayı gerektiriyor. Yazar düş, gerçek, hayalgücünü hepsini bir arada harmanlamış. Kitabı yazmasının nedenini ise şöyle açıklıyor: “O kadar çok insan beni taklit ediyordu ki, ben de çalışıp kendi kendimi taklit etmeye karar verdim.”
Alef
AlefJorge Luis Borges · İletişim Yayınevi · 2018733 okunma
Reklam
196 syf.
10/10 puan verdi
Jorge Luis Borges (1899-Arjantin, 1986-İsviçre) öykücü, şair, deneme yazarı vs. Öyküde büyülü gerçekçilik akımının önemli isimlerinden, ilk bilinenlerinden. Kum eserini okuyup hakkında burada kısaca yazmıştım. Yazılması, öykülerinin anlaşılması, öykülerinin değerlendirilmesi en zor isimlerden. Hatta şu ana kadar okuduğun en sıkı edebi metin
Alef
AlefJorge Luis Borges · İletişim Yayınevi · 2018733 okunma
196 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Pek inceleme diyemeyeceğim ama bir kaç satırla kişisel fikrimi belirtmek istedim. İlk söyleyeceğim şey çok etkilendim, ama öykülerden ve kitaptan ziyade Borges'in okuma aşkından, bu kadar çok okumuş ve hafızasını kitaplarla doldurmuş olmasından. Kitaptan kitaba atlayarak öyküler labirenti kurmuş olmasından çok etkilendim. Okurken bariz belli ediyor kendisini bu durum. Çok okumuş, çok yazar, çok kitap geçmiş elinden, kutsal kitapları okumuş, mitolojileri okumuş. Okumuş da okumuş. :) Bir parça hayranlık ve kıskançlık karışımı bir his oluşturdu bu durum bende. Aslında başta kitaba hiç giremedim, zorlandım diyebilirim, hatta sıkıldım ve ne okuyorum olduğum dahi oldu. Ama bir noktadan sonra(ki bana göre Emma Zunz öyküsü) öyküler inanılmaz güzelleşti, çok etkileyici oldu ve kendimi kitabın havasına kaptırmış olduğumu fark ettim. Bitince ne çabuk bitti gibi. Tek üzüntüm keşke Borges'in dokunduğu öyküleri, kitapları (
Odysseia
Odysseia
, https://1000kitap.com/kitap/binbir-gece-masallari-1-1--170301 ilk aklıma gelenler şuanda) okumuş olup da bu kitabı okusaydım. ASTERION’UN EVİ - AVERROES’İN ARAYIŞI - ZÂHİR - LABİRENTİNDE ÖLEN KRAL - İKİ KRAL VE İKİ LABİRENT öykülerini ayrıca sevdim. Herkese keyifli okumalar.
Alef
AlefJorge Luis Borges · İletişim Yayınevi · 2018733 okunma
196 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Alef
Alef-Jorge Luis Borges ️”Borges okumadıysan kendini balkondan atabilirsin,” diyen arkadaşlarım mevcuttu. Şaka bir yana Borges’i çok merak ediyordum ve Alef kitabı ile bu merakımı bir nebze olsun sonlandırdım. Kitapta 10’dan fazla öykü mevcuttu. Tabii hepsi değilse de birçoğu ‘büyülü gerçeklik’ akımıyla bezenmiş. Tam bilemiyorum bu kitaba özgü olabilir ama doğu-batı motifleri bir hayli fazla idi. Kahvemi içip namıdiğer Kör Deha’nın öykülerini mütealaa ederken çok fazla imgelem gücümü kullandım. Öykülerin bazıları 2-3 bazıları ise 8-10 sayfa uzunluğunda kurulmuş. İlerleyen kısımlarda yılan yutan mağaraadamlarından varlığı meçhul insanlara kadar normal dışı karakterlere rastladık. Bazı öykülerini çok sevsem de bazılarını pek sevemedim. Ama yazara devam edeceğim o kesin. Bir videosunda Borges’e Nobel Ödülü hakkında ne düşünüyorsunuz diye soruluyor. “Kendi eserlerimi pek beğenmiyorum, ayrıca her yıl bana verilecek diyorlar ama olmuyor. Bu her yıl keyif alınan bir geleneğe dönüştü diyebilirim. Ödül bana verilirse hata olur ama iştahla ödülü kabul ederim,” diye cevaplıyor. Not: Alef kitabını @ademir0163 ile birlikte okudum, kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.
Alef
AlefJorge Luis Borges · İletişim Yayınevi · 2018733 okunma
Reklam
47 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.