Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Saklı Gerçekliğin Kalbi

Aşk ve Matematik

Edward Frenkel

Aşk ve Matematik Gönderileri

Aşk ve Matematik kitaplarını, Aşk ve Matematik sözleri ve alıntılarını, Aşk ve Matematik yazarlarını, Aşk ve Matematik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Mantik ve duygular her zaman anlaşamaz.Bu yüzden aşkın gözü kör diyoruz. Bu durumda aşkın formülü nasıl işleyebilir ki?"(...)Dolayısıyla, aşkı tanımlayacak ve açıklayacak bir formülün var olabileceğine inanmıyorum.
Sayfa 325Kitabı okudu
416 syf.
8/10 puan verdi
·
197 günde okudu
(Zekâ+Azim)×Aşk = Başarı
Öncelikle kitap kime hitap ediyor?: Bir matematikçi-nin çalışma gayreti ve mücadelesini merak eden, benzeri ilimlerle uğraşan ve akademik çalışmaları içinde olan okuyucu arkadaşlara... Teknik bilgi kısmı ağır basan içeriğe sahip. Bu konuda akademik bir kaç makale okuyan veya bu tarz içerikleri merakla okuyan sıkılmayacaktır. Gelelim kitabın mesajına; her zaman derim. Sadece zekâ başarıyı getiremez. Azim gerek. Sıkılmadan, yoruldukça o uğraşa olan aşkı ile ayakta duran ve dini, dili, ırkı ne olursa önce kendisi takılmadan ulaşmak istediğine ulaşmaya çalışmakla o başarı elde edilir. Yazar'ın hem bulunduğu konum itibariyle hem insancı itibariyle karşılaştığı engelleri sabır ve çalışma azmi ile göğüslemesi kendisine en büyük desteği sağlamıştır. Matematik, devasa bir dünya. Bu dünyaya en iyi hizmeti, içinde her engele rağmen ve sabırla, aşkla mücadele ile keşifler doldurmaya açık ve bununla mümkün. Matematik dünyasına katkıda bulunan, çalışma azmi ile keşifler taşıyan tüm Matematik üstadlarını rahmetle, teşekkürle de anmadan geçmeyelim. Özetle çalışmaya devam :) Bu kitapta emeği geçen yazar'a ve çevirmene ve yayınevine sonsuz teşekkürler. Keyifli ve istifadeli okumalar.
Aşk ve Matematik
Aşk ve MatematikEdward Frenkel · Paloma · 201563 okunma
Reklam
Matematik Dehrini
Hakikat ve güzelliğe dair ebedi ve ezeli sorular üzerinde düşünüyoruz. Matematik -o büyülü saklı evren- hakkında daha fazla şey öğrendikçe, ne kadar az şey bildiğimizi ve önümüzde ne kadar çok şey olduğunu daha iyi anlıyoruz. Yolculuğumuz devam ediyor.
Sayfa 329 - PalomaKitabı okudu
Denklemin 2 bilinmeyeni; X and Y.
Şair Norma Farber'in yazdığı üzere, 'Beni tembel aşık yapma ... Beni durumdan duruma taşı.' Matematik bizi "durumdan duruma" taşır ve onun derin, büyük ölçüde kullanılmamış ruhani işlevi de burada saklıdır.
Sayfa 326 - PalomaKitabı okudu
Onun için formül, aşkının bir ifadesi. Bir şiir ile aynı tutku ve duygusal yükü taşıyabilir; bu yüzden, matematik ve şiir arasındaki paralelliği göstermek için bu yolu uygun bulduk. Matematikçi için yaratıcılığının, tutkusunun ve hayal gücünün ürünü olan bu formül, aşkın bir hediyesi.
Sayfa 325 - PalomaKitabı okudu
Son sözü matematik söyler;
Aşikar olan bir şey var: Nihai senfoninin son ölçüsü matematik dilinde yazılacak.
Sayfa 274 - PalomaKitabı okudu
Reklam
Rus Çorbası (Borç=Borscht)
8 bardak bulyon (et ya da sebze) 1/2 kilo dilimlenmiş kemikli incik 1 adet iri soğan 4 adet pancar kökü (soyulmuş) 4 havuç (soyulmuş) 1 adet rustik patates 2 kase dilimlenmiş lahana 3/4 bardak kıyılmış taze dereotu 3 yemek kaşığı kırmızı üzüm sirkesi 1 bardak ekşi krema Tuz Karabiber
Sayfa 267 - PalomaKitabı okudu
Ne zıt, ne aynı kutuplar; koordine kutuplar?
İngiliz fizikçi James Clark Maxwell, 1860'lı yıllarda, elektrik ve manyetik alanlar için harika bir teori geliştirmiştir. Maxwell, söz konusu alanları günümüzde onun adını taşıyan bir diferansiyel denklemler sistemiyle tanımlamıştır
Sayfa 265 - PalomaKitabı okudu
Diferansiyel denklemler...
Diferansiyel denklem, bir fonksiyon ile onun türevlerini ilişkilendiren denklemdir. Örnek olarak düz bir yolda ilerleyen arabayı ele alalım. Yolun tek bir koordinatı var; bunu x ile gösterelim. Arabanın zaman dilimi içerisinde bir t anındaki konumu x(t) fonksiyonu ile gösterilir. Örneğin, x(t) = t² olabilir.
Sayfa 241 - PalomaKitabı okudu
Matematik hem sanattır hem bir sanatçıdır.
matematik sanatı bilgilendirmiştir; sanatçıların saklı kalan boyutları görmelerini sağlamış ve dünyamız hakkındaki bazı derin gerçekleri baştan çıkarıcı estetik bir formda ortaya çıkarabilmeleri için esin kaynağı olmuştur.
Sayfa 163 - PalomaKitabı okudu
Reklam
Bilgi birikiminin sınırlarında yeni modeller aramak büyüleyici ve heyecan vericiydi. Masaya oturup düşüncelerimi düzenlemeye çalışmak ve sonra da onları kağıda aktarmak ise tamamen farklı bir süreçti.
f(x)...
Söz konusu fonksiyon, o sayılar arasında gizli bir uyum ve düzen olduğunu açığa çıkaran mükemmel bir simetriye riayet eder.
Sayfa 131 - PalomaKitabı okudu
"Okulda sadece çit boyamanın öğretildiği bir "sanat dersi" almış olsaydınız ne olurdu? Leonardo da Vinci ya da Picasso'nun resimleri size hiç gösterilmeseydi? Bu şekilde sanatın kıymetini bilebilir miydiniz? Daha fazlasını öğrenmek ister miydiniz?...matematik de böyle öğretiliyor ve çoğumuzun gözünde boyanın kurumasını izlemekle aynı şey oluyor."
Aşk gibi...
Matematik, geometrinin vücuda büründüğü tüm halleri, şekilleri ve formları algılamamızı mümkün kılar.
Sayfa 163 - PalomaKitabı okudu
"Ömrümde ilk kez, dünyada benden başka kimsede olmayan bir şeye sahiptim. Evrene dair söyleyecek yeni bir sözüm vardı. Kanserin çaresi değildi ama bilgi birikiminin değerli bir parçasıydı ve kimse onu benden alıp götüremezdi."
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.