Atatürk'ün Din ve Laiklik Anlayışı

Ethem Ruhi Fığlalı

Atatürk'ün Din ve Laiklik Anlayışı Sözleri ve Alıntıları

Atatürk'ün Din ve Laiklik Anlayışı sözleri ve alıntılarını, Atatürk'ün Din ve Laiklik Anlayışı kitap alıntılarını, Atatürk'ün Din ve Laiklik Anlayışı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ne var ki bu Kitâb, yani Kur ’an-ı Kerîm, yani İslâm,insanlarla yine insanlar aracılığı ile konuşur. Ona eğilen, üzerinde düşünen ve anlayan insana göre şekil kazanır. Onu konuşturan insandır.
Kutsal ve İlahî olan inançlarımızı ve vicdanlarımızı çapraşık ve kaypak olan ve hertürlü çıkar ve ihtirasın doğuşuna yataklık eden siya­setten ve siyasetin bütün organlarından bir an önce ve kesinlikle kurtarmak milletin, dünya ve ahiret mutluluğunun emrettiği bir zorunluluk­tu. İslâm dininin yüksekliği ancak bu şekilde ortaya çıkar.
Reklam
Amaç İslamiyet’i yok etmek değil, tam aksine özü itibarıyla lâyık olduğu ulvî mevkiye yü­celterek siyasetin çıkar oyunlarından uzak tutmak; devlet işlerinden ayırmak ve en önemlisi de dini kullanarak masum kitleleri tuzaklarına düşürmeye çalışan sahte dincilerin oyunlarını boşa çıkarmaktır.
Atatürk’ün ve genelde Cumhuriyet Dönemi din siyasetinin temeli kesinlikle dinsizlik değildir; din ve vic­ dan özgürlüğünün güvencesi olan laikliktir.
Laiklik
.... İstersen Mustafa Kemal Atatürk de Türk müslümanlığının ilahi mesaja, yani Kur'an-ı Kerim'in mantığına en yakın zihniyeti temsil ettiğini fark ettiği, gördüğü ve kavradığı için Müslümanlığımızın, Arap da acem müslümanlığının karahanlığında kaybolup gitmesine müsaade etmemiş ve demiştir ki: kutsal ve ilahi olan inançlarımızı ve vicdanlarımızı çapraşık ve kaypak olan ve her türlü çıkar ve itirazın doğuşuna yataklık eden siyasetten ve siyasetin bütün organlarından bir an önce ve kesinlikle kurtarmak, milletin, Dünya ve ahiret mutluluğunun emrettiği bir zorunluluktur. İslam dininin yüksekliği ancak bu şekilde ortaya çıkar.
Sayfa 6
Elbette aklı çalıştırmak, sormak, sorgulamak, okumak, öğrenmek, düşünmek, araştırmak ve mukayese etmek zordur; çünkü büyük emek, ciddi niyet, kararlılık ve sebat ister. Dolayısıyla "atalarının yoluna uyan"lar için çok çetin bir iştir; çünkü aykırılık ister, "birey" olabilme cesareti ve gücü ister. Kısacası ilim, irfan ve iman ister.
Sayfa 104 - Atatürk Araştırma Merkezi BaşkanlığıKitabı okudu
Reklam
109 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.