Atatürk'ün Not Defterleri

Ali Mithat İnan
Avrupa kültür ve uygarlığına temel oluşturmuş ve dünyanın kurumsallaşmış en uzun ömürlü imparatorluğu sayılan Roma'nın, cumhuriyet döneminde en yetkili devlet adamı sayılan çift konsülleri, görev sürelerinin bitiminde, uygulamalarından dolayı görevden çekildikten sonra, görevsel sorumluluk nedeniyle, bir bakıma hesap vermek zorundaydılar. Türk kültür ve uygarlığına temel oluşturmuş ve Türklük tarihinde kurumsallaşmaya olanak hazırlayan Göktürk Kağanları, hatta daha öncekiler de bir yerde Kurultay'a hesap vermek zorundaydılar. O günlerden bu yana, gerçek devlet adamları, resmen olmasa bile uygulamalarının hesabını meclislere değil de kendi halklarının yararına, dönemiyle ilgili yazılı eser bırakarak, bu geleneği dolaylı biçimde sürdüregelmişlerdir. Sezar'ın "Galya Savaşları"; Bilge ve Kültigin Kağanların, çağlara kafa tutan taşlara kazıttırarak, gelecek kuşaklara bıraktıkları "Orhun Abideleri"nden; Hitler'in "Kavgam"ına ve büyük Önder Atatürk'ün "Nutuk" adlı büyük eserine kadar uzanan tarihi süreçlemeden de anlaşılacağı gibi, bu tutum bir bakıma ulusa hesap verme, yol gösterme, ışık tutma ve ulusunun devamlılığına katkıyla, inanç vermedir. Bu eserlerde nerelerden nerelere gelindiği, nelerin yapıldığı veya bir başka deyişle nelerin yapılamadığı ve nelerin yapılması gerektiği anlatılmaktadır. Önderler bu eserleriyle, karizmalarının onlara verdiği yetenekleri sergilemekten, onlarla övünmekten çok, eserlerinin devamlılığını sağlamanın, onları ölümsüzleştirmenin yol ve yöntemlerini açıklayarak böylece gelecek kuşaklara birer belge bırakmayı amaçlamışlardır. Elbetteki bir lider sadece bu tür eserle değerlendirilip yaşatılamaz. Bu baş eserlerinin yanında, bu eserlerin oluşumunu sağlayan, baş eserlerin birikimlerine temel oluşturmuş, ayrıca lider veya önderlerin bir başka yüzünü, yaşamını ve davranışlarını yansıtan, özel defter, not, hatırat, broşür ve benzeri eserleri vardır. Çoğunlukla bu eserler kişinin yaşadığı dönemde değerlendiril
Yazar:
Ali Mithat İnan
Ali Mithat İnan
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 266Basım Tarihi: 1996Yayınevi: Gündoğan Yayınları
ISBN: 9789755201300Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
266 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 24 adet not defterinden alıntılar yapılarak yazılmış inceleme tarzındadır. Yazar, kitapta bazı tavsiyelerde bulunmuştur ki bunlar çok yerindedir. Bu belgelerin arşivlerde kalmaması, tıpkı basımları ile birlikte sözü geçen olay ve kişilerin tarih içinde ki yerlerini saptayıp, defterlerle bütünleştirerek çok değerli bir eser elde edilebileceğinden dem vurmaktadır. Hatta bu çalışmanın sadece bir kişi değil de bir ekip çalışması ile bu kişilerin de hem bilim çevrelerinde uzmanlaşmış, hem de askerî alanda konuları kavrayıp, değerlendirebilecek rütbe ve düzeyde kişilerden oluşması önerisi gerçekten mükemmel. Ve bende inanıyorum ki böyle bir eser gelecek kuşaklar için Atatürk’ü daha iyi, daha doğru, daha yakından tanıma olanağı sağlayacaktır.
Atatürk'ün Not Defterleri
Atatürk'ün Not DefterleriAli Mithat İnan · Gündoğan Yayınları · 199690 okunma
Reklam
266 syf.
·
Puan vermedi
·
11 saatte okudu
Türkün Son Başbuğu...
Yazarın; "(...)Vatan çocuklarını savaş alanlarında kahramanlıklarıyla tanıyıp, ölüm iniltilerini duyan, birçok kez ölümden dönmüş bir asker olarak, geçmişteki düşünce birikimleriyle bütünleştirdiği nosyonunun yansımaları olan kararlarındaki kesinlik, saptamalarındaki doğruluk, gözlemlerindeki yerindelik ile yurt ve ulus, sevgisinin ürünü düşüncelerini belgelediği defterler..." diye tarif ettiği not defterleri... Bir kurgudan ibaret olduğunu sandığımız romanları dahi okuduğumuzda; yazarının düşünce dünyasını, ilham çevresini, vardığı veya varmak istediği yolu az çok görebiliyoruz. Kaldı ki Atatürk gibi daha okul yıllarında yurt meseleleri ile ilgilenmiş, Meşrutiyetin getirdiği havayı solumuş, hürriyet, vatan diye haykıran şairleri okumuş bir liderin el yazılarında, bütün bu izleri görmemek mümkün değil. Hesap veren, gerçekliğe dayalı, sosyal olguları göz önünde tutan, ordu dahil her alanda bilimi öncü edinmiş, Türk milletine güvenen ve onu yüceltmek için çırpınan bir ömür onunki. Okudukça onu daha fazla anlamamak, hak vermemek, izinden gitmemek mümkün değil. Duygulanarak okudum. Ruhu şad olsun.
Atatürk'ün Not Defterleri
Atatürk'ün Not DefterleriAli Mithat İnan · Gündoğan Yayınları · 199690 okunma
266 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Atatürk'ün çeşitli dönemlerde tuttuğu notları içeriyor, onun vizyonunu daha iyi anlamamız için önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum; askeri stratejileri, eğitim felsefesi, hukuk anlayışı, devrimci düşünceleri gibi konular hakkında bir düşünce yapısı oluşturmak ve daha iyi anlamlandırmak için gerekli bir eser. Ali Mithat İnan'ın derlediği kitap, kendi yorumları ve araştırmalarıyla da zenginleştirilmiş; her günlüğü incelemiş, defterde yazılanlara göre kişilik incelemesi, defterlerin içeriği, defterlerin ileriye doğru olan yorumları gibi yazılar da yer almakta. Kitabın sonlarında bizzat kendi el yazılarının fotoğrafları ve bir kaç fotoğrafı da var. Yayınladığı beyannameler, fihrist özetleri, açılış nutkunun müsveddesi gibi yazılarda bulunuyor. Kişisel yanlarını keşfettiğim için ayrıca keyif veren bir okuma oldu benim açımdan; duygularını, düşüncelerini ve günlük yaşamına dair bazı detayları daha yakından inceledim. Herkes gibi o da. Sadece sırtındaki yükler çok fazla. Hep dik durması gerekiyordu, bunu anlatım tarzından bile anlıyoruz aslında; fazla sert, fazla seviyeli, samimiyet kurulamayacak kadar da soğuk. Çünkü o da biliyor; dik durması gerekiyor, kamburunu göstermemesi gerekiyor. Zira herkesin kamburu vardır, gösterenin yanağı soğuk betona yaslanır.
Atatürk'ün Not Defterleri
Atatürk'ün Not DefterleriAli Mithat İnan · Gündoğan Yayınları · 199690 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.