Batı'nın Deli Gömleği

Attila İlhan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ben romanlarımdan birisinde ne demişimdir, şimdi hatırlatmanın sırası: "Bu ülkeyi iki yüz yıldır, aydınlar batırır, halk kurtarır." Yanlış diyenin alanını karışlarım. Gidip biraz tarih okusunlar.
Bilgi Yayınevi 1995 Sayfa: 308
Anadolu'yu ve Rumeli'yi vatan bellemiş Batı Türklerinin, sanırım ki, en büyük tarihsel yanılgıları, çağdaşlaşmayı kendi köklerinden sürdürmek yerine, Batı'dan yalan yanlış edindiği aşıları gövdesine gelişigüzel yapmak olmuştur. Bu yanılgı bir çok kesimde hâlâ sürüyor, hâlâ yıkımımızı hazırlıyor.
Bilgi Yayınevi 1995 Sayfa: 363
Reklam
Bu neye benziyor, hani bizde bazı şaşkınlar vardır, İnönü, Menderes diktatına karşı çıktı, iktidarında devletçilik yaptı diye 'mumaileyhi' ilerici filan sayarlar da, aynı İnönü'nün 1938-1950 arasını düpedüz faşistlik etmekle geçirdiğini, sonra da ülkeyi gözünü kırpmadan Truman Doktrini denilen, üstelik bugün çektiğimiz bunca musibetin kaynağı olan rezilliğe bulaştırdığını görmezler, işte ona.
Bilgi Yayınevi 1995 Sayfa: 395
Bilir misin ki, 22 Ağustos 1850'de 'Devlet-i Aliyye'yi içinde bulunduğu darboğazdan kurtarabilmek için, İngiltere'nin Türkiye'deki büyük elçisi Sir Statford Canning, Sultan Abdülmecid'e bir rapor 'takdim ederek' yapılması icabeden ıslahat'ı göstermiş, bu reformların gerçekleştirilebilmesi için de 'Batılı ülkelerden borç almayı' önermiştir. Bilir misiniz ki, Osmanlı'nın o berbat zamanında bile Sultan Abdülmecid önceleri (o sıralarda İstanbul'da bulunan bir İngiliz albayının, Albay Rose'un fikrine göre, 'Frenk hırsızlarından borç alıp memleketi tehlikeli bir borçlanmanın yükü altına sokmamak için') bu fikre direnmiş, ancak Batılı ve ıslahat taraftarı Dış İşleri Bakanı Âli Paşa'nın ısrarları üzerine 50 milyon Frank borç altına girmiştir. Bilir misiniz ki, bundan elli altmış yıl sonra, aynı Osmanlı gümrük tarifelerinde yüzde dörtlük bir artışı 'kendi iradesiyle yapamaz' hale düşmüştür, bunu gerçekleştirebilmek için vaktiyle kendisine zorla borç veren Batılı ülkelere yeni yeni ödünler vermek zorunda kalmıştır. Ne gibi mi? Sözgelişi İngilizler, ancak Basra / Kut'ül-amara / Bağdat demiryolunun imtiyazı kendilerine verilirse buna razı olabileceklerini beyan etmişlerdir; Doğu Anadolu'ya göz dikmiş olan Amerika ise, Chester Projesi denilen aşağılık bir sömürgeleştirme projesinin uygulanabilmesi halinde bu gümrük tarifesi yükseltmesine ses çıkarmayacağını söylemiştir.
Bilgi Yayınevi 1995 Sayfa: 116
Ben romanlarımın birinde ne demişimdir, şimdi hatırlamanın sırası: ''Bu ülkeyi iki yüz yıldır aydınlar batırır, halk kurtarır.'' Yanlış diyenin alnını karışlarım. Gidip biraz tarih okusunlar.
Sayfa 373
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.