Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi

Judith S. Beck

Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi Gönderileri

Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi kitaplarını, Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi sözleri ve alıntılarını, Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi yazarlarını, Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“İnsanların duygusal yönden nasıl hissettikleri ve nasıl davrandıkları, bir durumu nasıl yorumladıkları ve o durum hakkında nasıl düşündükleri ile ilişkilidir. Durumun kendisi, nasıl hissettiklerini veya ne yaptıklarını doğrudan belirlemez.”
Beşinci bir durumda, hasta zihninde "entelektüel" uyum sağlayıcı bir yanıta inandığını gösterir fakat "duyguları" kalpten, ruhundan ya da içinden gelmez. Uyum sağlayan cevabı önemsemez. Bu durumda, terapist ve hasta ifade edilmeyen inançların altında yatan otomatik düşünceleri araştırmaya ihtiyaç duyar.
Reklam
Özellikle depresyonda olanlar olmak üzere çoğu hasta olumsuzluklar üzerine gereğinden fazla odaklanma eğilimi göstermektedir.
Temel İnançlar
Açık şekilde depresyonda olan, hastalık başlangıcından önce kendileri hakkında mantıklı ve uyarlanabilir inançlara sahip hastaların tedavisinde erken inanç değişikliği yapmak mümkündür. Ancak hastaların inançları yerleşmişse temel inançların geçerliliğini çok erken sorgularsanız, inanırlığı kaybedebilir ve terapötik işbirliğini tehlikeye atabilirsiniz.
İnsanların duygusal yönden nasıl hissetikleri ve nasıl davranıdıkları, bir durumu nasıl yorumladıkları ve o durum hakkında nasıl düşündükleri ile ilişkilidir.
Sadece düşünüyor olmam, bir şeyin doğru olduğu anlamına gelmez.
Reklam
Altta yatan işlevsiz inançların değiştirilmesi ile daha dayanıklı değişiklikler oluşturulur. Örneğin yeteneklerinizi sürekli hafife alırsanız, altta yatan bir yetersizlik inancına sahip olabilirsiniz. Bu genel inancı değiştirmek, günlük olarak karşılaştığımız özel durumlara karşı olan algınız değiştirebilir.
İnsanlar düşüncelerini daha gerçekçi ve daha uyarlayıcı bir yolla değerlendirmeyi öğrendiklerinde, duygu durumlarında ve davranışlarında iyileşme yaşamaktadır
Reklam
Bilişsel davranış terapisinin amacı, bütün streslerden kurtulmak değildir; olumsuz duygular da pozitif duygular gibi yaşam zenginliğinin birer parçasıdır ve bizi karşılaşabileceğimiz potansiyel problemler için uyaran fiziksel acılar kadar önemli bir görev görürler.
Hastaların nasıl hissettiklerini, duygularıyla yüzleşmekten ve mücadele etmekten nasıl kaçındıklarını anlamak ve onlarla empati kurabilmek önemlidir. Hastaların sıkıntılarını azaltmak için onların rahatsızlığının altında yatan düşünce ve inançlarını değerlendirin, onların duygularını değerlendirmeyin.
Sayfa 158Kitabı okudu
116 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.