Bir Afyon Olarak İdeoloji

Olcay Yılmaz

Bir Afyon Olarak İdeoloji Sözleri ve Alıntıları

Bir Afyon Olarak İdeoloji sözleri ve alıntılarını, Bir Afyon Olarak İdeoloji kitap alıntılarını, Bir Afyon Olarak İdeoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mağarasından böğüren "aklı evveller"e..
Oysa din-dışı ideolojilerde de zihni örten, kişiyi ideolojik mağa­raya hapseden ve bu mağarada gölgelerle meşgul olmasını sağlayan bir mekanizma var. Hatta "özgür düşünüyoruz" denilerek aslında ideolojik fikirler dışında farklı düşün­celere kapılarını kapatan bir sistemle karşı karşıya kalırız. Farklı düşünmeye çalıştığımızda ise ortada bir mahalle baskısını hissederiz: "Ya o ideolojik topluluğa aykırı hareket edersem" korkusu zihinleri sarar. Bu nedenle ideolojik zihinler sadece "kendi" fikrini taşıyan bireylerle iletişim kurarak özgür düşünme yollarını kapar. Kendi gibiler ile ancak hareket edebilir. Yeni bir din doğar, nesnesi -kendi olan- bir din.
:D
"Felsefe neden halka inemiyor?" sorusunun yanıtı sanırım şu: Halk, cinsellikle ilgili sorunlarına felsefede bir karşılık bulamıyor.
Reklam
Bilimin verilerinden bir din kitabı çıkmaz elbette; ama dini bir ideolojiye sahip bir insan kadar ideolojik bir birey çıkabilir. Katı kurallara bağ­lanmış, farklı düşünceleri bilime aykırılık bahanesi ile ka­bul etmeyen bir ideoloji ile karşı karşıya kalabilmekteyiz. Matematiğin kesinliği kadar keskin bir ideoloji bilim için kabul edilmezdir; ama bilimin ideolojisi altında insanlar sanki değişmeyen kurallar varmışçasına hareket etmekte ve yaşam biçimlerini bu hayalin içinde sürdürebilmekte­dirler.
çok doğru..
Siyasi ideolojiler de dini ideolojiler gibi olmasa da dinden kendini belli oranda sıyırmış insanların tutunduğu ikinci bir daldır. Yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz. Çünkü aynı kurallar burada da geçerli. Belirli programlar hazırlanır; uyulması gereken kurallar, vb. Birçoğu yazılı bile değildir. Muhalif seslere izin verilmez. Doğrular -dini ideolojide olduğu gibi- burada da o siyasi ideolojinin çı­karları doğrultusunda belirlenir. Örneğin siyasi ideolojiler bir kurumu/kişiyi hedef aldıysa o siyasi ideolojiye sahip her insan bu kurum hakkında olmadık, yalan/yanlış saldırı ve ithamlarda bulunabilir. Kimse burada doğru olanı araştır­ma gereği duymaz. Çünkü bağlı bulundukları o siyasi ideo­loji yalan söylüyor olamaz. O nedenle o siyasi yapıyı sorgu­lama gereği duymazlar. Gönülden bağlıdırlar ve yukarıdan söylenen sözler Tanrı buyruğu gibi kabul edilir. Gazeteler­den televizyonlara, sokaktaki insandan kurumlardaki me­murlara; hepsi bir çıkar ilişkisi içerisindedirler. Yaptıkları şeyleri doğru kabul ederler ve doğru kabul ettikleri bu şey­leri de kesinkes toplum için yaptıklarını söylerler. Kendi söylemlerine ters düşen arkadaşlarına hunharca saldırırlar. Farklı bir ses siyasi ideoloji içinde barınamaz. Kısacası dini ideoloji gibi bu hayali ilişkide de insanlar tutunacak bir dal bulmuşlardır ve yaşamlarını belki de evrimsel gereklilik koşuluna bağlı olarak buralarda sürdürürler.
Yeni liderler, yeni bilim insanları, peygamberlerin yerini alabilmektedir.Siyasi bir lidere karşı çıkmak veya bir parti ideolojisinin içerisinde farklı düşünceler üretebilmek neredeyse imkansızdır.
(...) değişen, gelişen veya kö­tüleşen bir dünyada sabit bir ideolojiye inanmak, gerçekliği ıskalamak ve sorumluluğumuzu ideolojilerin eline vermek demektir.
Reklam
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.