Bölüğün Muharebe Eğitimi

Mustafa Kemal Atatürk

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Seçilen mevzi daima düşmana göre de incelenmelidir."
"En esaslı bir surette talime ihtiyaç gösteren husus, cenahları müstenit bir kıtanın muharebesidir."
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Daha, Harp Okulu öğrencisiyken bile ülke sorunlarıyla ilgilenen ve bu sorunlara çözüm üretmeye çalışan Kurmay Önyüzbaşı Mustafa Kemal, yaklaşan savaş felaketinden ülkesini ancak iyi eğitilmiş ve donatılmış disiplinli bir ordunun koruyacağının bilincindeydi.
"Bölük Muharebe Eğitimi" olarak yayımlanan eser, meskûn yerlerde muharebe, savunma ve taarruz konularını kapsamaktadır. Meskûn yerlerin sınırlayıcı durumlarının muharebeye etkisi, savunma mevzisinin seçimi, savunma mevzisinin hazırlanması, ateş sahalarının temizlenmesi, ateş taksimi, ateş tutmayan ölü bölgelerin kapatılması ve mevzinin işgali gibi savunmanın esasını oluşturan konular işlenmiştir. Ayrıca taarruzda birliğin aldığı tertip ve düzen, ilerleme, ateş üstünlüğü, ihtiyatların kullanılması gibi taarruz harekâtında her zaman karşılaşılacak konular ele alınmıştır.
Mustafa Kemal ATATÜRK, özellikle II. Meşrutiyet’in (23 Temmuz 1908) ilanından sonra tüm dikkat ve çalışmasını askerlik üzerine yoğunlaştırmıştır. O, özellikle subayların değişen koşullara uygun olarak mesleki bilgilerini artıracak yayımların yapılmasını gerekli görüyordu. Bu amaçla mesleğinin ilk yıllarından itibaren askerlikle ilgili birikimlerini aşağıda isimleri belirtilen kitaplarda toplamıştır a. Takımın Muharebe Talimi b. Cumalı Ordugâhı c. Tabiye Tatbikat ve Seyahati d. Bölüğün Muharebe Talimi e. Zabit ve Kumandan ile Hasbihal f. Tabiye Meselesinin Halli ve Emirlerin Sureti Tahririne Dair Nesayih.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.