Burası Muş’tur

Kolektif

Burası Muş’tur Sözleri ve Alıntıları

Burası Muş’tur sözleri ve alıntılarını, Burası Muş’tur kitap alıntılarını, Burası Muş’tur en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arap coğrafyacıları Kafkasya'ya ''Cebelü'l Elsan'' (Dillerin Dağı) adını vermişlerdir. Kafkaslarda 30 ile 360 arasında dil çeşitlenmesinin var olduğu tahmin edilmektedir. Romalılar buradaki ticari faaliyetlerini rahatça sürdürmek için 354 tercüman kullanmak mecburiyetinde kalmışlardır.
Sayfa 249Kitabı okudu
Varto’nun kuzeyinde, Bingöl dağlarının eteklerinde, doğu-batı ekseni üzerinde Alevi-Kürtler yaşarlar. Güneyde ise Sünni-Kürtler ile Sünni Kafkas göçmenleri –Lezgi, Abaza ve Çerkez- meskûndur. Bu mezhepsel ayrım, bugünkü Varto ilçe merkezini de kabaca ikiye böler: Şehir merkezinde aşağı çarşıda Sünniler ve yukarı çarşıda Aleviler yoğundur. (s. 225-226)
Reklam
Şüphesiz herkesin bir şehri, bir memleketi; sevinçlerini ve acılarını yaşadığı yerler, özlem duyduğu diyarlar, ekmeğini yediği topraklar vardır. Yahut baskı ve acılar karşısında terk ettiği bir evi barkı, yıllarca dönemediği bir yurdu ve ruhunda bir yara olarak kalan ''yersizliği, yurtsuzluğu'' bulunmaktadır. Öyleyse Muş'a nereden bakmalı? Meşhur türküyü yakanın ağzından mı, yoksa gidenin dönmediği yerden mi? Uzun ve karlı geçen kıştan mı, bahar gelince gelinciklerle/lalelerle süslenen ovadan, coşan çamurlu Murat kıyısından mı? Yoksa sisin bilinmezliklere sürüklediği ''yokuş yoldan'' mı?
11-14 Ağustos 1941 tarihinde CHP Bitlis Bölgesi Müfettişi sıfatıyla Muş üzerine bir teftiş raporu kaleme alan Hasip A. Aytuna, Muş havalisinde konuşulan diller hakkında şu tespitleri yapmaktadır: "Merkezde bugün, umumiyetle Türkçe konuşulmaktadır. Fakat Kürtçe de unutulmuş değildir. Kazalarda ve köylerde Türkçe, az konuşulan bir dil halindedir. Fakat Türkçe; mektepler, pazarlar, iktisadî münasebetler, halkın devlet meseleleriyle olan temasları dolayısıyla seneden seneye ve merkezlerden başlayarak köylere doğru süratle yayılmaktadır."
Sayfa 150Kitabı okudu
Türkiye’deki Alevilerin çoğu Türk’tür. Ancak Kurmanci ve Zazaki konuşan Aleviler de kendi içlerinde bir grup oluştururlar. Varto’da kendilerini Zaza, Dımıli ya da Kürt olarak ifade eden grup içinde Sünniler ve Aleviler bulunmaktadır. Aleviler içinde anadil olarak Kurmanci ve Zazaki konuşanların bulunması bu tanımlamanın karmaşıklığını arttırmaktadır. Dolayısıyla bütün bu tanımlamaların dil, din ve etnisite ekseninde gidip geldiği ve zaman içinde de politik tavırlardan etkilenerek kurgulandığı söylenebilir. (s. 227-228)
Muş sınırları içindeki bir başka aşiret; Muş Merkez, Sungu, Hasköy, Düzağaç, Kırkağaç, Eşmepınar gibi ilçe/beldelerde Arapça konuşan Bıdrilerdir. Siirt tarafından geldikleri kabul edilen ve yaklaşık yüz yıldır bu coğrafyada bulunan Bıdriler, önemli bir nüfusa sahiptirler. Hasköy'den Serinova beldesine doğru anayol üzerinde sağda ve solda yani Güroymak'a giden yol üzerindeki köy ve beldelerde mukimdirler. Aşiretler Raporu'nda Bıdriler, muhacir olarak tanımlanan Bekıriler gibi iskân edilmiş aşiretler ve Türkmen gruplar başlığıyla ''yurdumuza bağlıdır'' etiketiyle işaretlenmişlerdir.
Sayfa 207Kitabı okudu
Reklam