Kant'tan Günümüze Felsefe

Çağdaş Felsefe

Bedia Akarsu

Çağdaş Felsefe Gönderileri

Çağdaş Felsefe kitaplarını, Çağdaş Felsefe sözleri ve alıntılarını, Çağdaş Felsefe yazarlarını, Çağdaş Felsefe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
HEİDEGGER'DE VARLIK Heidegger felsefenin temel sorunu olarak gördüğü varlık felsefesine yönelir, ama varlığı varolus arayarak Varlığın araştırılması gereken yer varoluştur. Varoluştan öz çıkarılmalıdır. İnsanın özü varoluşundadır. Öyleyse var oluştan kalkarak varlık sorunu yeniden düzenlenmelidir. Buna göre bu felsefe eski öz (essentia)
Oysa varoluşçular Tanrı'nın olmayışının çok sıkıcı bir durum olduğunu düşünürler; çünkü, Tanrı ile birlikte, Tanrısal bir bilgide birtakım değerler bulma olanağı da ortadan kalkar: artık, önsel bir iyi sözkonusu olamaz, onu düşünecek sonsuz ve yetkin bir bilinç olmadığına göre, Yalnız insanların bulunduğu bir düzlemde olduğumuza göre, iyinin
Reklam
Heidegger'in çok sevdiği terkedilmişlik (bırakılmışlık) deyiminden ise şunu anlıyoruz: Tanrı yoktur ve bunun sonuçlarını sonuna dek götürmek gerekir. Varoluşçular, Tanrı 'yı ortadan kaldırmanın maliyetini elden geldiğince az tutmaya çalışan belli bir tür ahlak anlayışına çok karşıdırlar. 1880 yıllarına doğru, Fransız profesörleri laik bir ahlak kurmaya çalışırlarken aşağı yukarı şöyle diyorlardı: pahalı bir varsayımdır; onun için onu ortadan kaldırıyoruz. Ancak, bir ahlakın, bir toplumun, yasalarca düzenlenmiş bir dünyanın varolması için belli değerlerin ciddiye alınması ve bunların önsel değerler olarak düşünülmesi gerekir. Dürüst olmak, yalan söylememek, karısını dövmemek, çocuk yapmak vb., vb. önsel olarak zorunlu olmalıdır.
insanın ilkin varolduğu, yani her şeyden önce bir geleceğe doğru atılan ve bunun bilincinde olan bir varlık olduğudur. Gerçekten de, insan bir yosun, bir karnıbahar, ya da bir mantar değil, öznel bir yaşamı olan bir tasarıdır. Bu tasarıdan önce, Tanrısal bir bilgide de, başka yerde de hiç bir şey yoktur: insan olmayı istediği şeyi değil, olmayı tasarladığı şeyi olacaktir.
" Modern çağın insanı, çok şey kazandın, birçok başarıya imza attın, atomun sırlarını çözdün ama kazandığın her şeyi yitirme tehlikesiyle karşı karşıyasın. Modern çağın insanı, kendi gerçek varoluşunun elinden alınmasına izin verme. Yaşamını yeniden eline al, kitleler içinde yok olma, kendi kaderini kendin belirle, yaşamına kendin yön ver. " 1994
Ben kendi kendisi uzerinde düşünmekle ken dini bilir. Benim varlığımın özelliği doğadaki bir cisim gibi uzayın başka bir yerinde bulunuşum değil, bu ken di kendimi bilişimdir.
Sayfa 79 - inkılapKitabı okudu
Reklam
89 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.