Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uygulama Üzerine Yazılar

Dilimiz, Dillerimiz

Necmiye Alpay

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
9/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Dilimiz, Dillerimiz
"Kitabı çok beğendim ve Türkçe okuma ve yazma çabasında olan herkese tavsiye ederim," dedikten sonra kitabın içeriğine bir göz atalım : Kitapta başta Türkçe olmak üzere dünya dillerinin küreselleşme çağında İngilizce karşısındaki ikincil pozisyonundan, buna nelerin sebep olduğu ve bu hususta ne gibi çözümler üretilebileceğinden; Kürtçe'nin Türkiye'de ulus devlet paradigmasının bir sonucu olarak geri kalmasından ve bu hususta neler yapılabileceğinden; bazı sözcüklerin yanlış kullanımından ve birbirine karıştırılan sözcüklerden ; dil bilincinden; Türkçede büyük harf kullanımı, kesme işaretinin kullanımı, bileşik sözüklerin yazımı, bağlaç olan de ve adın durum eki olan -de'nin kullanımından; Türkçeye İngilizceden girmiş sözcüklerden; Türk Dil Kurumu gibi bir kurumun gerekip gerekmediğinden; Türkçede cinsiyetçilik örneklerinden ve argo sözlükleri, kısaltma sözlükleri, kökenbilim sözlükleri, edebiyat sözlükleri, felsefe sözlükleri gibi sözlüklerden söz edilmektedir. İtiraf etmeliyim ki, kitabın handiyse bir ders kitabı olması hasebiyle okurken zaman zaman sıkıldım. Ama yine itiraf etmeliyim ki, bu kitabı okuma ve bitirme çabamın neticesinde anadilim hususunda büyük bir aydınlanma yaşadım. Anadilimi artık biraz daha doğru kullanabileceğimi düşünüyorum. Necmiye Alpay'ın Dilimiz, Dillerimiz kitabı, eğer Türkçe'nin inceliklerini kavramak ve Türkçe üzerine teferruatlı düşünmek istiyorsanız tam bir başucu kitabı. Herkese selamlar, kitaplarla kalın...
Dilimiz, Dillerimiz
Dilimiz, DillerimizNecmiye Alpay · Metis Yayınları · 202320 okunma
Reklam
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitabı okuduktan sonra konuşmalarımda ve kısa da olsa yazdıklarımda biraz daha dikkatli olmaya başladım. Öyle ki şu yazdığım kısa incelemeyi bile bir kaç kez gözden geçirip düzeltmeler yaptım. İşin kötüsü kitap okurken gördüğüm imla ve yazım hatalarını işaretlemeye başladım. Çok büyük bir eksiğimi karşıladığı için bu kitabı edebiyat tutkunu herkese öneriyorum. Başucu kitabı olarak her kütüphanede bulundurulmalıdır.
Dilimiz, Dillerimiz
Dilimiz, DillerimizNecmiye Alpay · Metis Yayınları · 202320 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Dil mevzubahis olunca bu kadar derin ve aydınlatıcı bir kitap okumamıştım. Anlatım ihtiyaçları, dilin tarihsel yükü ve Türkçe'nin yaşarlığı gibi konular üzerinden kelime seçimi, yabancı diller ile olan ilişkilere değinmesi; yanlış kullanımlar, yabancı dil etkisi, unutulan kelimeler, yeni kullanımlar, doğru yanlış fetvacılığına karşı bildiri gibi konular; ve tüm bunların yanında okura bir dil bilinci kazandırması, dili anlatırken bir taraftan da kendi kullandığı akıcı, duru ve kaliteli dili sunması açısından büyük öneme sahip bir eser. Ve tabii ki yazar... Necmiye Alpay hayatımın sonuna kadar yanımda taşıyacağım bir yazar.
Dilimiz, Dillerimiz
Dilimiz, DillerimizNecmiye Alpay · Metis Yayınları · 202320 okunma
336 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Dilin doğru kullanımı konusunda bir bilincin yerleşmesi, yazılan her yazıda ve yapılan her çeviride Türkçenin olanaklarının üstüne düşünülmesi, sanırım bunları kitabın ana fikirleri olarak özetleyebiliriz. Necmiye Alpay'ın okura vermek istediği de esas olarak bu dikkat eğilimidir. Bazı bölümler birer indeks niteliğinde ve bu bölümlerde doğru sözcükler ile ifadelerin listeleri yer alıyor. Bu kısımlar kendi başlarına birer mini sözlük ya da kılavuz niteliğinde. Bu sebeple okunup rafa kaldırılacak değil, masanın üstünde referans olarak duracak bir eser bu. Tabi kitabı sadece teknik bir referans olarak göremeyiz. Neticede bu kitaptaki yazılar gazete ve dergi makalelerinin derlemesi olduğu için farklı alanlara da el atıyor: anadili sorunu, dildeki cinsiyetçilik ve sözlük önerilerini bunların en önemlileri olarak sayabiliriz. Kitaptaki yazıların yaklaşık yirmi yıl öncesine ait olduğunu da unutmamalıyız. Necmiye Hanım'ın önerdiği bazı sözcükler dilimize çoktan yerleşti; bazıları da yabancı karşılıkları ile toplumda bir yer buldu. Fakat çeviri ile ilgili örnekleri hala geçerliliğini koruyor. Özellikle de çeşitli kalıpların Türkçeleştirilmemesi fakat Türkçeye olduğu gibi aktarılması sonucu ortaya çıkan, tamamen Türkçe sözcüklerden oluşmasına rağmen İngilizce sözdizimine sahip, Türkçeye uymayan tuhaf cümlelere eleştirisini bugün de aynen tekrarlayabiliriz. Bu kitaptan sonra Necmiye Alpay'ın diğer kitabı "Türkçe Sorunları Kılavuzu"nu da okumak şart oldu.
Dilimiz, Dillerimiz
Dilimiz, DillerimizNecmiye Alpay · Metis Yayınları · 202320 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.