Din ve Sosyal Hayat

Fikret Karaman

Din ve Sosyal Hayat Sözleri ve Alıntıları

Din ve Sosyal Hayat sözleri ve alıntılarını, Din ve Sosyal Hayat kitap alıntılarını, Din ve Sosyal Hayat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Allah’ım ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen bilgiden ve kabul olunmayacak duadan sana sığınırım." (Tirmizî, "Da'avat", 69)
Sayfa 45 - DİBKitabı okudu
"Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz ve biz ona şahdamarından daha yakınız.” (Kaf, 50/16)
Sayfa 204Kitabı okudu
Reklam
Gerçekten zayıfı himaye etmek, müslümanların daima şiarı olmuştur. Bu itibarla, yetime bakmak, iyilikte bulunmak, himaye etmek ve kimsesiz çocukları koruyup kollamak, hayri ve sevabı bol olan bir davranıştır. Nitekim Hz. Muhammed (s.a.s.) de bu konunun önemine dikkat çekmek bakımından etrafında bulunan arkadaşlarına işaret parmağı ile orta parmağını göstererek yetime iyilik eden kişi ile kendisinin cennette bu iki parmak gibi yan yana olacağını müjdelemiştir (Müslim, “Zühd”, 42). Başka bir hadiste ise konunun önemi şöyle ifade edilmiştir: “Müslümanların evlerinin en hayırlısı, içinde yetime iyilik edilen evdir. Müslümanların evlerinin en şerlisi, içinde yetime kötülük edilen evdir." (İbn Mâce, "Edeb", 6) "Kim bir yetimin başını Allah rızası için okşarsa, elinin değdiği her tüy için kendisine sevap verilir." (et-Tergib, 3/349)
Sayfa 182Kitabı okudu
"... Fırkacılık, menfaatçilik, kavmiyetçilik gibi hislerin külliyen haram olduğu yakındakilere ve uzaktakilere anlatılmalıdır."
Sayfa 208 - DİBKitabı okudu
Fakirlik ve Zenginlik Problemi
Fakirlik ve zenginlik problemine İslamî perspektiften yaklaştığımız zaman genel olarak alın teriyle çalışıp kazanmanın tavsiye edildiği ve zenginliğin övüldüğünü görmekteyiz.Bu nedenle İslam'ın fakirliği tercih ettiği ya da ona kutsiyet tanıdığı şeklindeki bir iddianın sahibi olmak doğru değildir.Nitekim Hz Peygamber (s.a.v) Allah'a sığındığı konular arasına fakirliği de dahil ederek şöyle dua etmiştir: " Allah'ım fakirlikten,ihtiyaçtan,zilletten,zulmetmekten ve zulmolunmaktan sana sığınırım."Diğer bir hadiste ise şöyle buyurmuşlardır: Sizden birinin,odun toplayıp sırtı ile taşıması,birinden dilenmesinden daha hayırlıdır.İstediği kimse verirse minnet altında kalınır.Vermezse mahcup olunur."
Sayfa 145 - DİB
Çağımızın hastalığı
Günümüzde sanat kelimesinin bazen "yaratma" anlamına da kullanıldığı görülmektedir. Bu tür bir ifadenin maksadı aştığını belirtmemiz gerekir. Çünkü sanat daha çok sonradan husule gelmek demektir. "Yaratmak" ise daha farklı bir durumdur. Zira bu kelimenin aslı da Arapça olup "halaka" fiilinden gelmektedir ki, yaratmak veya yoktan var etmek demektir. Oysaki insanların bir şeyi yoktan var etmesi (yaratması) mümkün değildir. Bu nedenle bazen sanatçılarımızın "eser yarattım” gibi ifadeler kullanmaları doğru değildir. Çünkü yaratmak sadece Allah'a mahsustur. O kendi sorumluluğunda olan yaratma fiilini başka bir varlığa vermemiştir.
Reklam
55 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.