Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muhammed'den Reform Çağına

Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi (Cilt III)

Mircea Eliade
Mircea Eliade, dinler tarihiyle ilgili bu son derece önemli eserinin son cildinde genellikle yeterince önemsenmeyen veya suskunlukla geçiştirilen heterodoks akımlar, halk mitolojileri ve ibadetleri, büyücülük, simya gibi dinsel yaratımlara yer veriyor. Yazar, kendi manevi ufukları içinde ele aldığı bu dinsel yaratımları, dünya dinsel kültürünün önemli bir parçası olarak kabul ediyor. Eliade birtakım sağlık sorunlarıyla boğuşurken kaleme almasına karşın, Batıdaki dinsel reform hareketlerinden Doğudaki Tibet dinlerine kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan bu ciltte de aynı ayrıntı zenginliğini ve panoromik bakışı korumayı başarmış. Antik Avrasya dinleri, İkonakırıcılık, azizlere ve kutsal emanetlere tapınma, İslamın doğuşu ve tasavvuf, Musevi ve Hıristiyan mistisizmi, Batıda Hermesçi akımlar ve Lamacı öğretiler. Üç ciltlik Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi ve Dinler Tarihine Giriş ile birlikte dört kitaplık bu dizi, en eski çağlardan yakın zamanlara kadar insanoğlunun dinsel evrenine nüfuz etmemiz ve yalnızca dinsel inançları değil, hayatı anlamamız için değerli bir rehber.
Yazar:
Mircea Eliade
Mircea Eliade
Çevirmen:
Ali Berktay
Ali Berktay
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 328Basım Tarihi: Kasım 2003Yayınevi: Kabalcı YayıneviOrijinal Adı: Histoire des Croyances et des Idées Religiuses De Mahomet à l'âge des Réformes
ISBN: 9789758240838Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi
Turan Dursun okumaları ile beraber başladığım Dinler tarihi serisini en sonunda bitirdim. Öncelikle kafanızda bazı sorular varsa bu seri o sorulara cevap vermiyor. Aksine kafanızda daha fazla soru işaretlerine neden oluyor. 《☆☆☆》 Başlangıçtan büyüsel dinlere, tarım devriminden neolitik çağlara, Mezopotamya, Eski Mısır, Akdeniz, İsrail, Antik Yunan Tanrıları, Mitoloji, Zerdüştlük, Budacılık, Konfüçyüsçülük derken sonsuz bir deryaya dalıp gidiyorsunuz. İçinden çıkmak imkansız. Ama daha önce okuduğum yüzlerce kaynak sayesinde bir yerlerde taşlara yerine oturdu. 《☆☆☆》 İnsanlar hayatta kalmak için birbirine muhtaç. Bu muhtaç olma durumu kilometrelerce ötedeki toplumları birbirine bağlıyor. Mezopotamya'daki ahiret inancı ve ölümden sonraki hayata hazırlık tıpkı tek tanrılı dinlerdeki anlayışla benzerdir. Birçok inanç sisteminde ölenler mezara gömülür. Mezar kavramı ölümden sonra inancın olduğu anlamına gelir bir nevi. Binlerce yıllık insanlık tarihi birbirine sıkı sıkıya bağlı. İşte dinler tarihi benzerlikleri, etkileşimleri çok güzel bir şekilde ortaya koyuyor. 《☆☆☆》 Mircea Eliade 20. yüzyılın en önemli din tarihçilerinin başında gelir. Yıllarca sahada dolaşan, sayısız dile hakim olmasıyla binlerce kaynakçası olan eşsiz bir bilgeydi. Kuşağının son temsilcisiydi. Üç kitabı da okuduğunuzda anlayacaksınız ki; bütün dünyada tarih ve mekan açısından birbirleriyle bağlantısı olmayan toplulukların mitolojilerinde ve teolojilerinde birçok benzerlikler var. Eliade için din olgusu inanç meselesinden ziyade insan olmanın bir aşamasıydı...
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi (Cilt III)
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi (Cilt III)Mircea Eliade · Kabalcı Yayınevi · 200388 okunma
Reklam
328 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
suphistike
Tartışmasız çok büyük ve ününü sonuna kadar hak etmiş bir bilim insanıdır Eliade. Şamanizm, Budizm, arkaik dinler incelemeleri müthiştir. Öte yandan İslamiyet ile ilgili incelemelerinde veya bilgilendirmelerinde, nasıl bir bilinçaltının etkisi altında kalmışsa, okuyucu bir tür yanlılık hissetmekten kendini alamıyor. Bu zafiyeti göz ardı edilirse Eliade tartışmasız ve sözcüğün gerçek anlamıyla ideal ve duayen bir bilim insanıdır.
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi (Cilt III)
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi (Cilt III)Mircea Eliade · Kabalcı Yayınevi · 200388 okunma
328 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
1 ve 2. cilte göre bu ciltte daha detaylı bir anlatım sağlamış. Çok kısa Türk ve Moğol dinsel inanışlarına da değinmiş. Muhammet’in hayatını, geçmiş mitolojik karakterlerdeki ortak özelliklerine değinecek şekilde aktarmıştır. İslam dinini çok objektif, tarafsız aktardığını düşünüyorum. Bu ciltinde Yahudi, Hıristiyan ve İslam dininin mezheplerine, tarikatlarına, dinsel öncülerine, yani dinlerin içerisindeki karmaşıklığı, insanların yorumlarıyla nasıl farklı noktalara çekildiğini, bununla bağlantılı olarak bugün ki dinsel ritüellerin nasıl ortaya çıktığını aktarmaya çalışmış. Derya deniz yorumlar, yöntemler ama tüm dinsel çıkışlar eskatolojik bir tehdit unsuruna dayatarak insanlara benimsetmeye çalışmışlar. Eliade’nın son cilti olduğu için, genel bir yorum yapmak gerekirse; aslında bize tüm dinleri büyük bir harita şeklinde sunuyor. Bizler haritayı bölge bölge keşfediyoruz. Tarafız yaklaşıp okuyabilirseniz, size çok şey katacaktır. Tavsiye ederim.
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi
Dinsel İnançlar ve Düşünceler TarihiMircea Eliade · Alfa Yayıncılık · 201788 okunma
250 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Genel Yorum
Öncelikle yazacağım özet degerlendirmeme kitabın çeviri kalitesi ile başlamak istiyorum. Ali berkayın çevirdiği bu serinin ilk 2 kitabı ile son kitabı arasında bir farklılık olduğunu düşünüyorum. Özellikle ilk 2 kitapta Türkçe lugata gireli belki 50 sene olmamış ve kulağa oldukça garip birtakım sözcükler duyuyoruz. İçrek,dışrak , imgelem .
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi
Dinsel İnançlar ve Düşünceler TarihiMircea Eliade · Alfa Yayıncılık · 201788 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.