Batılaşma

Düzenin Yabancılaşması

İdris Küçükömer

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Düzenin Yabancılaşması
Çok severek dinlediğim bir hocamın tavsiyesi ile okumaya başladım bu kitabı. Küçük hacimli olmasina rağmen bende birçok kavramın daha iyi oturmasına vesile olacak kadar doluydu diyebilirim. İçeriğine geçmeden kolay anlaşılır bir dili olmadığını söylemek isterim. Bitirmeme rağmen birkaç kere daha aralıklarla okunmayı bekliyor olacak kitaplığımda. Kitabı sadece siyasi olarak değerlendirmeyi çok doğru bulmuyorum. Fikirler tartışılabilir. Çünkü sadece sağ-sol kavramlarımız yok hayatımızda. Kitabın içeriği de öyle. Sadece bundan ibaret değil. Buna indirgenmemeli. Kitapta benim daha çok dikkatimi çeken noktalar; kapitalizm, merkantalizm, Osmanlı'nın neden tamamen Batı gibi olamayışı, Osmanlı ekonomisi, yapılmaya çalışılan ıslahatları gibi farklı pencereden sunulan yazılardı. Kitabın devamında da cumhuriyetten sonra kazanılmaya çalışılan ekonomik bağımsızlık, devletçilik ilkesinin uygulanması ve yazarın eleştirdiği iktidar partilerinin ekonomi politikaları ile birkaç ek makalesi mevcut. Bu kitabı okumayı araştırmayı seven, fikirler üzerinden tartışmayı seven insanlara önerebilirim. Hiç değilse farklı bir bakış açısı kazandırabilir kitap sizlere. Kitabın sunuş bölümünden hoşuma giden şöyle bir alıntı bırakmakta isterim. ' Büyük eserlere yapılacak en büyük kötülük, açtığı ufkun peşinden gitmek, onu genişletmek, zenginleştirmek yerine yazılanları dondurmak, yarınların bütün sorularına cevapları eldeki metinde bulmaktır. '
Düzenin Yabancılaşması
Düzenin Yabancılaşmasıİdris Küçükömer · Kapı Yayınları · 2021138 okunma
Reklam
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bilenler bilir, zaman zaman okuduğum kitaplar hakkında birkaç kelam eder, öyle paylaşırım. Lakin öyle kitaplar vardır ki her satırı altı çizilesi, her paragrafı üzerinde derin derin düşünülesidir. Gerek tespitleri, gerekse de analizleriyle düşün dünyanıza yeni bir yön verir. Belki de çoğunu bildiğiniz halde, zihninizde dağınık bir şekilde depolanmış bilgilerinize çekidüzen getirir. İşte bu da onlardan biri. 1935 Giresun doğumlu, iktisat profesörü, yakın tarihin ekonomik, sosyal ve siyasi meselelerine dair eserler kaleme alan İdris Küçükömer, önce Batılı kapitalist düzenin nasıl kurulduğunu, temel dinamikleri tamamen farklı olan doğuda nasıl algılanıp, taklit edilmeye çalışıldığını anlatıyor aslında. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e, "Batılılaşma" anlamında düzenin nasıl yabancılaştırıldığının derin bir analizi... Günümüz siyaset anlayışının zihin kodlarını da bulabileceğiniz bu hacmi küçük ama tesiri büyük çalışmayı gözardı etmeyin derim. Keyifli okumalar.
Düzenin Yabancılaşması
Düzenin Yabancılaşmasıİdris Küçükömer · Kapı Yayınları · 2021138 okunma
256 syf.
8/10 puan verdi
İdris Küçükömer Osmanlı'nın neden kapitalizme geçemediğini, Türkiye'nin batılılaşmasının mümkün olmayacağını, Türkiye'deki Sağ'ın Sol, Sol'un Sağ olduğunu kendi tezlerine göre irdelemiş. Aynı görüşlerde olmasanız da, araştırma ve fikir sahibi olmak için okunabilir.
Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması
Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşmasıİdris Küçükömer · Profil Yayıncılık · 2014138 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.