Elik Keçisi Efsanesi ve Beşikdüzü

Necati Demir

Elik Keçisi Efsanesi ve Beşikdüzü Sözleri ve Alıntıları

Elik Keçisi Efsanesi ve Beşikdüzü sözleri ve alıntılarını, Elik Keçisi Efsanesi ve Beşikdüzü kitap alıntılarını, Elik Keçisi Efsanesi ve Beşikdüzü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1336 yılında Türkler Trabzon’un yaklaşık 4 km güneyine kadar inebildiğine göre, bu yıllarda Trabzon Devleti’nin Trabzon Kalesine sıkışmış durumda olduğu anlaşılmaktadır. (Syf 73)
Trabzon Osmanlılara devredildiği zaman Trabzon Devleti’nin Genel Kurmay Başkanı Altamur isimli bir Türk Hristiyan idi. (Syf 99)
Reklam
Her şeyden önce şunu belirtmek gerekir ki Bizanslılar, 523’te İncil’i Türkçeye çevirtip Türkleri Hristiyanlaştırmaya başlamıştır. Hristiyanlaştırılan Türklere daha sonra yine İncil vasıtasıyla Grekçe ve başka diller öğretilmiştir. (Syf 38)
Elik keçisi efsanesi, Türkistan’da efsaneler ile benzerlikler taşır. Uluğ Türkistan’da yalnız kalan çocuğa kuş ve kurt yardım eder. Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki bu ailenin yaşamasını ise kuş ile keçi (Geyik) sağlar. Türk Kültürünün binlerce yıl sonra bir başka coğrafyada bilinç altının ortaya çıkması gerçekten ilginçtir. (Syf 22)
Kuman Türklerinin bu yörede çok eskiden beri yaşadıklarını gösteren çok önemli deliller bulunmaktadır. Kumanlara ait ilgi çekici iddialardan biri de, Kuman Türklerinin M.Ö. 1118-1093 tarihleri arasında Sinop’tan Batum’a kadar uzayan bir coğrafyada devlet kurdukları, bu devletin başkentinin Tokat yakınlarında günümüzde harabe durumunda bulunan Komanak (Kumana, Komana, Gümenek) şehri olduğudur. (Syf 25-26)
Trabzon Tekfuru, 1204’te devlet kurduktan yaklaşık 10 yıl sonra yarı göçebe Çepnileri, devlet merkezinde bulunan devlet başkanı sarayının penceresinden görmeye başlamıştır. (Syf 70)
Reklam
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.