Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etiğe Giriş

Annemarie Pieper

Etiğe Giriş Sözleri ve Alıntıları

Etiğe Giriş sözleri ve alıntılarını, Etiğe Giriş kitap alıntılarını, Etiğe Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aristoteles'in deyişiyle; Pratik, hem etiğin var olma koşulu hem de onun hedefi ve amacıdır.
Sayfa 61
Geçerli ahlak yasalarını ve değer sistemini sorgulamadan içselleştiren Nietzshce'nin sözleriyle iyi terbiye edilmiş bir hayvandan farksız olan kişi, asıl anlamıyla ahlaki yetkinliğe henüz ulaşmış değildir. Ahlaki yetkinliğe ancak, ahlakiliği isteklerinin ve pratiğinin ilkesine dönüştürmüş olan kişi ulaşır.
Sayfa 48
Reklam
İyinin ne olduğunu söylemez etik, iyi bir şeyin iyi olduğu hükmüne nasıl varıldığını söyler.
Niyet
Hiç kimse teoloji sayesinde dindar olmayacağı gibi etikle de ahlaklı olmaz.
Sayfa 20 - AyrıntıKitabı okudu
Etik, bir eylemi ahlaki açıdan iyi bir eylem yapan niteliksel durumu sormaktadır ve bu bağlamda: ahlak, iyi, ödev, görev, gereklilik, izin vb. kavramları ele almaktadır.
Sayfa 18 - AyrıntıKitabı okudu
Mesela özgürlük.
Ahlakilik kavramındaki özgürlük, özgürlüğü herkesin özgürlüğü adına en yüce insani değer olarak gerçekleştirmeyi hedefleyen mutlak taleptir. Bu mutlak talep, tarihsel bir dönüşüme uğramaz; dönüşebilenin içindeki dönüşmez olandır, değişebilen içindeki değişmez olandır ve her zaman insanın söz konusu doğal bakışına uygun olarak nispi olanın üzerinden mutlak olanı gerçekleştirmeyi hedefler, “Mutlak” terimi, ilke kavramlarının ampirik kavramlar değil de aklın eseri kavramlar olduğunu ifade eder.
Reklam
Ahlaki yetkinliğin kazanılması, elbette, sadece kuramsal bilgi aktarımıyla mümkün olacak bir şey değildir. Bu yetkinlik, her bir tek kişinin iradesini, kuramsal yoldan edindiği iyi kavrayışına uygun şekilde geliştirdiğini pratikte kanıtlamasıyla ve bu iradeye uygun eylemleri yapabildiğini göstermesiyle kendini belli eder.
Sayfa 128 - AyrıntıKitabı okudu
Ahlakın (Moralin) dili ya da ahlaki dil, eleştirel yargılamaya tabi tutulan eylemler hakkında yapılan günlük dildeki konuşmaları kapsar. Etik ya da ahlak felsefesinin dili ise ahlaki dil üzerinde düşünen konuşmadır.
Etik, mevcut iletişim, eylem ve davranış biçimlerini, sorumluluklarının bilincinde bir birey olarak ötekilerle birlikte insanca şekillendirmel ve iyileştirmek isteyen sosyal topluluk üyesi herkesi ilgilendirir.
Sayfa 20 - AyrıntıKitabı okudu
Ancak etiğin dayandığı, hatta dayanmak durumunda olduğu temel koşul, “iyi niyet”tir. İyi niyet, burada, kişinin argümanları kabullenmeye ilkesel olarak hazır olmasının ötesinde , iyi olarak kabul edileni fiilen kendi eylemlerinin ilkesi haline getirmesi anlamına gelmektedir.
Sayfa 19 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Herbert Marcuse
''Normalin, toplumsal yararlı olanın ve iyinin aynı şey olmasını talep eden ve bastırıp bilinçaltına iten bir toplumsal düzende, sırf kendisi için var olan bir hazzın tezahürleri, 'kötünün çiçekleri' olarak görünmekten kurtulamaz. (Triebstruktur und Gesellschaft / Aşk ve Uygarlık, 54)
Sayfa 227
Ahlak kavramı göreceleştirilebilecek bir şeyle ilintilidir; oysa ahlakilik kavramı bu özelliği taşımaz; ahlakilik kavramı ilkesel bir kavram olarak, ahlakın talebini açıklayıp temellendirmesi gereken bir kavramdır; ahlakilik bunu yaparken kayıtsız şartsız, mutlak, tanım gereği daha gerisine gidilemeyen bir şeye dayanır; dolayısıyla nihai, ötesi olmayan bir temellendirmedir.
Sayfa 58
Etiğin amacı
İnsanın iyi temellendirilmiş ahlaki kararları kendi başına vermek durumunda olduğunu ve başka hiç kimseye, ne herhangi bir otoriteye ne de sözde daha yetkin kişilere (anne baba, öğretmen, din adamı vb.), teslim olmaması gerektiğini gösterebilmek. Ahlak sorunsalının söz konusu olduğu yerde hiç kimse doğuştan, bir başkasından daha yetkin değildir; olsa olsa bu konuda daha bilgili daha aydındır ve bu nedenle de kendi yerini daha kolay bulur, eleştirel yaklaşımıyla daha kolay belirler.
Sayfa 22 - AyrıntıKitabı okudu
Hiç kimse, herkesi birbiriyle savaşa sürükleyecek ve iktidar, şiddet, güç, hile ilkelerini tercih etmeye yöneltecek olan arzularını sınırsızca gerçekleştiremez.
Sayfa 20 - AyrıntıKitabı okudu
Kant, Markus Herz'e mektubundan.
''Eylemin ahlaki açıdan iyi olduğu yargısına aklımla vardığımda, yargıda bulunduğum bu eylemi gerçekleştirmem için eksik olan birçok şey daha vardır. Ama bu yargı beni eylemi yapmaya yöneltiyorsa, bu, ahlaki duygudur. Akıl elbette yargıda bulunabilir; ama bu akıl yargısının iradeyi harekete geçirip eylemi gerçekleştirecek itici güç olmasını sağlayacak şey ''bilge kişinin taşı'dır.''
Sayfa 128
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.