Evrimsel Biyoloji Yazıları

Kolektif

Evrimsel Biyoloji Yazıları Sözleri ve Alıntıları

Evrimsel Biyoloji Yazıları sözleri ve alıntılarını, Evrimsel Biyoloji Yazıları kitap alıntılarını, Evrimsel Biyoloji Yazıları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
mutasyonlar&varyans-çeşitlilik
haploit insan genomunda 3.2x10⁹ b.ç. (baz çifti) varsa ve mutasyon hızı her kuşakta baz başına 4.8x10-⁹ ise bir zigot ortalama 317 yeni mutasyon taşır. bu sayıyı görece büyük bir insan popülasyonuna oranlayacak olur­sak her kuşakta çıkabilecek olan potansiyel değişim oldukça et­kili olacaktır. ve bu mutasyonun yararlı olması durumunda se­çilme ihtimalini de düşünürsek elimizdeki mevcut hammadde değişimi oldukça büyük bir çeşitlilik meydana getirir. mevcut transpozonlarla (hareketli genetik elementler) organizmanın genom profilinin ne kadar değiştiği ve değişik­liklerin yarattığı mutasyonların ne ölçüde varyasyon yarattığını algılayabiliriz. kendiliğinden oluşan mutasyonlar zamanla kro­mozomlar arasında görece farklılıklar yaratır ve bu farklılıklar kromozomların farklı varyans profillerinde olmasına neden olur. biriken mutasyonlar yararlı olabileceği gibi çoğunlukla zararlı olup yaşayabilirliği düşürür. bu değişimlerin yeni bir varyasyon oluşturmaları oldukça zaman alır. ama dış etmen­lerle sürekli ilişki hali göz önüne alınırsa, oldukça yüksek etkili ve farklı çevresel etkenler söz konusu olduğunda, mutasyonla­rın frekansı ve fenotipik etkileri oldukça artabilir. diptera famil­yasına uygulanan yüksek radyasyon sonucu oluşan homeotik mutasyonlar, sineklerin anten segmentlerinden bacak geliş­imine neden olurlar. bu da bize mutasyonların aslında ciddi bir varyans-çeşitlilik yarattığı yargısını doğrular.
Amerika'nın kuzeyine yerleşen İngilizler, böl­gedeki yerliler katledildiği için iş gücü sıkıntısı çektiler ve tar­lalarda çalıştırmak için Afrika'dan siyahi insanlar getirerek on­ları köle olarak kullandılar. Zaman içinde Amerika'da siyah in­san popülasyonu artış gösterdi ve bu insanlar haklarını ara­maya başladı. Bunu bir tehdit olarak gören Amerikalı beyazlar başta Ku Klux Klan olmak üzere çeşitli örgütler kurarak zenci halka karşı ırkçı saldırılarda bulundular. Ulus bilincinin gelişmesi ve ulusal kapitalizmlerle birlikte ırkçılık, beyazlar arasında da ayrımcı bir politika olarak kendini gösterdi. Temelinde tabi ki ekonomik kaygılar yatıyordu. Bu­nun en bilinen örneği, Almanya'da Nazilerin Yahudilere uy­guladığı soykırımdır.
Reklam
Harika bir özet..
Irkçı ideoloji etnosantrik kökenlidir. Yani kendi toplumunu merkeze koyup onu diğerlerinden üstün görür. Etnosantrizmin kökeniyse avcı-toplayıcı kabilelere kadar geri götürülebilir. Bu kabilelerde üretim kolektif olduğundan, bireyden çok "biz" bilinci hakimdir. Üstelik doğal kaynaklar sınırlı olduğu için, her kabile diğerleriyle rekabet
dünün anlam ve önemine istinaden.
Irkçı ideoloji etnosantrik kökenlidir. Yani kendi toplumunu merkeze koyup onu diğerlerinden üstün görür. Etnosantrizmin kökeniyse avcı-toplayıcı kabilelere kadar geri götürülebilir. Bu kabilelerde üretim kolektif olduğundan, bireyden çok "biz" bi­linci hakimdir. Üstelik doğal kaynaklar sınırlı olduğu için, her kabile diğerleriyle rekabet halindedir. Bu yüzden etnosan­trizmin içinde, "yabancı düşmanlığı" da söz konusudur.
evrimin ışığı olmaksızın bi­yolojide hiçbir şeyin anlamı yoktur. | dobzanski.
Lamarck’ın evrim görüşü = insanların benim sevgimi görüşü
Lamarck'ın modeli gelişen evrim teorisinin kapsamına uymamakla beraber o dönemde canlıların evrimine dair, yanlış da olsa bir alternatif oluşturmuştur.
Reklam
174 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.