Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri

Emrah Safa Gürkan

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri Gönderileri

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri kitaplarını, Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri sözleri ve alıntılarını, Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri yazarlarını, Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
400 syf.
·
Puan vermedi
Emrah sefa Gürkan (esg) hocayı çoğunuz YouTube videolarından veya podcastlerden duymuş olabilirsiniz. İşte sevgili hocamız bu kitabıyla inanışlarımızın (büyü, fal vb) her açıdan tahlilini yapıyor. Kitap bilgi kitabından çok deneme tarznda yazılmış gibi. Konular hepimizi ilgilendiriyor. Zaten ilgi çekici şeyleri, bilimsel kanıtlarla paylaşmış. Bu bağlamda okuması çok keyifli. Diğer yandan kitabı okumak ortalamanın daha üstünde entelektüel birikim gerektiriyor. Ya neymiş bu kitap ver hele yeğenim modunda ki dayı gibi elinize alırsanız bu kitabı, 2 dakika sonra biz hayat okulundan mezun olduk bunlar ne ki heyt filan diye boş atarsınız. Ben çevremdeki arkadaşlarıma önerdim çünkü bu kitabı okuyup kavrayabilen arkadaşlarım olmasını isterim. Bazı noktalarda benimde dikkatim kaydı. Anlam zorluğu filan yaşadım. Yine de topladığımızda bu kitabı okumak bana kendimi iyi hissettirdi. Etrafımdan kimseye henüz okutamamış olmanın üzüntüsüyle belki buradan görürde okurlar diyerek bu incelemeyi suya yazıyorum. Gerisi bu yazıyı okuyacakların bileceği şey. İyi okumalar.
Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri
Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın KökenleriEmrah Safa Gürkan · Kronik Kitap · 20221,735 okunma
Durkheim'a göre din; mabetlerin, din adamlarının, ritüellerin, duaların ve tanrıların çok ötesinde bir şeydir. Toplum tarafından yaratılmıştır ve toplum üyelerine amaç ve kimlik vermekle kalmaz, bu üyeler arasında dayanışma yaratır. Bu işlevi nedeniyle de hep bir şekilde var olacaktır.
Reklam
Takas Değil, Değiş Tokuş
İlkel toplumlar aslında sanıldığı gibi takas yapmıyorlardı. İlk toplumları oluşturan bireylerin arasında değiş tokuş borçlanma üzerinden yapılıyordu. Yani aralarında bir kredi sistemi vardı ve takas sadece tanımadıklarını, toplum dışı insanlarla yapılan bir şeydi.
Sayfa 152Kitabı okudu
Etrafımızdaki dünyayı daha iyi analiz etmeyi başardığımız ölçüde daha kaliteli bir yaşam süreceğiz.
Tek yapmamız gereken inanmak. Eskiden Tanrı'yaydı; peki, şimdi kime? Kendimize. Eskiden "İnanmazsan duan/adağın kabul olmaz" denirdi, şimdi "Başarının yarısı inanmaktır." Kısacası ayıp olmasın diye sesli dillendirmesek de modern toplumda herkesin Tanrı'sı kendisi aslında.
Eskinin inanışları güzel günleri bu dünyada değil, daha ötede bir yerlerde, “Tanrı’nın Şehri”nde bulacağımızı söylüyordu. Şimdinin insanının bu kadar sabrı yok.
Sayfa 284Kitabı okudu
Reklam
Doğaüstü güçlere inanç her şeyden önce insanın evren karşısındaki çaresizliğinin bir sonucu. “Zalimin zulümü varsa mazlumun Allah’ı var.” anlayışında da görüldüğü gibi, insanoğlu baş edemeyeceği problemler karşısında hep “üst” bir makama başvurmak ister; onu hayatın tüm tehlikelerine ve belirsizliklerine karşı ayakta tutan da budur zaten.
Sayfa 279Kitabı okudu
Sistemin dişlileri arasında sıkıştığının farkına varmanın getirdiği hayal kırıklığı.
Çoğu insanın esas derdi “ahlaklı olmak” değil, “ahlaklı gözükmek” kısacası.
Para: Kadınları Toplumdan Uzaklaştıran Şey
Kadınlara esas darbeyi vuran ve Sümerlerden Yunanlara birçok toplumda eve hapseden süreci tamamına erdiren, paranın tedavüle giriş oldu.
Sayfa 152Kitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.