Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe, Toplum Bilimleri ve Tarihçi

Taner Timur
On yıllara yayılan tarih ve felsefe okumalarına dayanan ve üç yıllık yoğun çalışmanın ürünü olan bu kitap, Taner Timur çalışmalarının yeni bir doruğunu oluşturuyor. Çalışma, tarih-yazıcılığı ile felsefe ve toplum bilimlerinin, tarih boyunca yer yer birbirleriyle buluşan, fakat çoğu zaman da birbirinden kopuk ve bağımsız bir gelişme çizgisi izleyen öykülerini anlatıyor. Felsefe ve bilimin beşiği olan Eski Yunan, tarihçiliğin de beşiği olmuştu; fakat Aristo, genelle değil, özelle uğraşan tarih-yazıcılığını bilim saymıyordu. Bu görüş, din adamları ve ilahiyatçıların kontrolü altında tüm Ortaçağ boyunca da geçerli oldu. Rönesans'ın, kutsal tarih anlayışında açtığı gedikler, 17. yüzyıl rasyonalist filozoflarının darbeleri ile genişledi ve izleyen yüzyıla da Kant'ın "Aydınlanma" dediği "aklın zaferi" damgasını vurdu. Böylece, modernizm, Weber'in "büyülerin bozulması" olarak adlandırdığı süreç sonucunda doğdu. 19. yüzyıl, Hegel'in "yöntem"inde Aydınlanma'yı diyalektik bir devinime dönüştürdü; fakat yine Hegel'in "sistem"inde tarih, "Mutlak Espri" şeklinde sona eriyordu. Marx ve Engels, Hegel'in diyalektik yöntemini benimsediler ve kapitalizmin sağladığı bütünlüğü toplum bilimlerindeki gelişmelere dayanarak tarihî maddecilik adını verdikleri kuramsal çerçevede açıkladılar. Böylece metafizik sentezin yerini sosyoekonomik analize dayanan bilimsel eleştiri alıyor ve kapitalist küreselleşmenin gizlemeye çalıştığı uzlaşmaz çelişki ortaya konulmuş oluyordu. Krizler, devrimci atılımlar ve karşı-devrimler içinde geçen 19. yüzyılı, iki kanlı dünya savaşına sahne olan 20. yüzyıl izledi. Kapitalizm dünyayı bütünleştirir, eşitsizlikler içinde "küresel bir köy" haline getirirken kapitalist işbölümü de bilimde iş bölümünü artırıyor, "uzmanlaşma"yı geliştiriyordu. Böylece gitgide daha çok "uzmanlaşan" bilim dalları sadece "bütün"ü değil, birbirlerini de anlayamaz hale geldiler. Mikro-tarih, mikro-iktisat, mikro-sosyoloji vb, tüm bilimler yerleşik çıkarlarla uzlaşıyor ve "bilimsel tarafsızlık" kisvesi altında küresel kapitalizmi bir kader gibi sunma yarışına giriyordu. Günümüzde bilim ve tarih-yazıcılığı küreselleşme ile gettolaşma arasındaki çelişkileri ve gerginlikleri yaşıyor. Bu kitapta Aristo'dan Heidegger ve çağdaş tarihçilere kadar bu gelişmenin öyküsü anlatılıyor.
Yazar:
Taner Timur
Taner Timur
Tahmini Okuma Süresi: 13 sa. 60 dk.Sayfa Sayısı: 494Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Yordam Kitap
ISBN: 9786055541477Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
494 syf.
·
Puan vermedi
·
33 günde okudu
"Gerçek,tek kraliçemdir;yalnızca ona itaete yemin ettim." Felsefe,tarih severler için güzel bir kitap.İlk başta biraz zor gelse de,sonrakı sayfalar su gibi.Sevdiğim bir yazarın,övgülere sığdıramayacağım bir kitabıdır.Okumanızı tavsiye ederim. "Tarih,bir arabadan iner gibi şiirden inmiş ve yürüyerek,düz yazı sayesinde gerçeği mitlerden ayırmıştır."
Felsefe, Toplum Bilimleri ve Tarihçi
Felsefe, Toplum Bilimleri ve TarihçiTaner Timur · Yordam Kitap · 201420 okunma
Reklam
494 syf.
10/10 puan verdi
Sevgili kitabım… Öncelikle beni ilk başta çok zorladığın ancak sonrasında büyük bir keyifle okuttuğun için teşekkürler. Felsefeyi pek de bilmem, okumak da yorar ama ilk 40 sayfadan sonra su gibi aktığını söyleyebilirim. Dili de oldukça anlaşılır ve bilinmeyen her terim incelikle açıklanmıştır. Yazarımız kendi çıkarımlarını da paylaşmaktadır. Eseri ilgililerine öneriyorum. İggers’in eserini de bunun hemen ardından okursanız bir bütünlük sağlar ve bilgilerinizin pekişmesini sağlamış olursunuz. İyi okumalar.
Felsefe, Toplum Bilimleri ve Tarihçi
Felsefe, Toplum Bilimleri ve TarihçiTaner Timur · Yordam Kitap · 201420 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.