Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Güller Kitabı

Beşir Ayvazoğlu

Güller Kitabı Gönderileri

Güller Kitabı kitaplarını, Güller Kitabı sözleri ve alıntılarını, Güller Kitabı yazarlarını, Güller Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
262 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
"Gül alırlar gül satarlar Gülden terazi tutarlar Gülü gül ile tartarlar Çarşı pazar güldür gül" Türk edebiyatı baştan sona bir gül bahçesidir. Ancak bu kitap sadece gülden değil kültür ve edebiyatımıza mal olmuş birçok çiçekten söz ediyor. Bir yanda sevgili teşbihlerinde kullanılan gül, nergis, karanfil diğer yanda bir devre adını veren lale. Çiçeklerin gerek klasik edebiyatta gerek halk edebiyatında gerekse modern edebiyatta kullanımına dair birçok örneği açıklamalarıyla birlikte sunuyor. Ayrıca çiçek kültürünün diğer sanatlara nasıl yansıdığının örnekleri de var. Birkaç çiçekli dizeyle bitirelim. "Güle versin bâğban gülzârı zahmet çekmesin Bir gül açılmaz yüzün tek verse bin gülzâre su" (Fuzuli) Gülüm şöyle gülüm böyle demekdir yâre mu’tâdım Seni ey gül sever cânım ki cânâna hitâbımsın (Nedim) Çiğdem der ki ben âlâyım Yiğit başına belayım Hepisinden ben âlâyım Benden âlâ çiçek var mı (Halk türküsü) Yârin dudağından getirilmiş Bir katre âlevdir bu karanfil, Rûhum acısından bunu bildi! (Ahmet Haşim)
Güller Kitabı
Güller KitabıBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 2021450 okunma
Seyyid Abdülkadir-i Geylâni, Hızır'dan aldığı işaret üzerine Bağdat'a gider. Bağdatlı şeyhler, kendisine ağzına kadar suyla dolu bir tas gönderirler. Bu, şehrin meşahıyla dolu olduğu, dolayısıyla yeni bir şeyhe yer bulunmadığı anlamına gelmektedir. Abdülkadir-i Geylâni, vakit zemheri olduğu halde tasa bir gül bırakarak "Varın selâm eyleyin, bir gül ile su taşmaz!" der.
Reklam
Kitap ayracı olarak kullanıyoruz artık kurumuş gülleri :)
Türk, bahçesinin bu güzel unsurlarına o kadar ehemmiyet verirdi ki kopardığı tek bir gülü veya laleyi onun kadar güzel bir şükûfedan içinde günlerce saklar veyahut kavuğunun bir köşesine iliştirerek başında taşırdı.
Güzel fikirlerin, bilgilerin, şiirlerin vb. bir araya getirildiği kitaplara "gülistan", "bostan", "gülzar", "gülşen", "ravza", "riyaz", "hadîka" gibi adlar verilirdi. İranlı büyük şair Şeyh Sâdi-i Şirazi'nin iki ünlü eseri "Bostan" ve "Gülistan" adlarını taşıyordu.
Çiçeklerle dua yazmak... Büyük incelik gerçekten :)
Bahçıvanların altın makaslar kullanarak sürekli bakımını yaptıkları bahçede, Mısır'da daha önce hiç yetiştirilmemiş olan karanfil, sünbül, safran gibi çiçeklerle, mevsimi gelince " Hasbünallahi ve ni'mel-vekil" gibi cümleler ve beyitler yazılırdı.
Her müslüman gibi benim de hayalim küçük bahçeli bir ev :)
Her müslüman, şehirli bahçe ve çiçek meraklısıydı. Evlerin bahçe olarak düzenlenmiş, ortalarında havuz bulunan birer iç avlusu bulunurdu.
Reklam
Hristiyanlar, Latince adı Cercis Siliquastrum olan erguvana, Yahuda Ağacı da derler. Menkıbeye göre, Hazreti İsa'ya ihanet eden havari Yahuda, daha sonra pişman olarak kendini bir erguvan ağacına asmış. Önceleri beyaz çiçek açan erguvan bu yüzden utancından kıpkırmızı kesilmiş.
Fatih Sultan Mehmet Han
Müjde gittiğinde babası Murad-ı Sânî sabah namazını henüz kılmış, Kur'an okumaktadır. Bir oğlunun dünyaya geldiğini öğrenince gözleri yaşararak, " Murat bahçesinde bir gül-i Muhammed açtı" der.
Bahar sultanın kışı darmadağın eden ordusu, ağaçlardan ve çiçeklerden kuruludur.
Reklam
Ve çiçekler toprağın zindanından yağmurun ipine tutunup çıkarlar.
İnsan tabiatın kucağında tabiatı aşmaya çalışmakta ve eğer insan onu bağımsız bir gerçeklik alanı olarak değil de daha yüksek bir gerçekliğin aynası olarak tefekkür etmeyi öğrenir, insana bir şeyler söyleyen, ona bir haber ulaştıran geniş bir semboller hazinesi gibi görebilirse, tabiatın kendisi de insana yardımcı olmaktadır.
İnsanlar sahip oldukları değerleri ve güzellikleri kanıksadıkları için bazen hiç de güzel olmayan fakat yeni sıfatını taşıyan şeylere de kucak açabilirler. Lale devrinden itibaren bizde de böyle oldu ve sürüp gitti.
2023'de Neler Okuma Yolculuğuma Eşlik Etti
Öykü, mektup, roman, dergi, deneme, şiir türünde okumalar gerçekleştirdim. Kimi hediye olarak geldi elime, kimi bir atölye kapsamında, kimi daha önce okunan yazarın diğer eserine de bakmalısınla, kimi uzun süre okunmayı bekledi, kimi bir çırpıda okundu, kimiyle insanlar tanıdım, kimiyle mekanlar, kiminin kurgusu efsaneydi, kimi titiz bir
Evet, Ana Kokusu bütün toprak duygusu. Büyük analar onu ana vatandan almış, Rumeli'ye salmıştı; analar enikonu Oralarda çoğalmış, kök salmış, kocalmıştı. Rumeli baştanbaşa analarla dolmuştu: Balkanlar taşa taşa "ana dolu" olmuştu. Yolum düştü geçende, arandım o ellerde, Bahçesinde bağında, çayırında, dağında Nerde o koku nerde? Dediler son günlerde Bir belâ yeli esti, hepsini kırdı, kesti. Nabedid
418 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.