Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hammer Seyahatnamesi

J. Von Hammer

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
J. Von Hammer, 1804 yılının ağustos ayında İngiliz elçilik kâtibi Stratton ve Prusyalı tüccar Baron Bielfeld ile çıktığı on dört günlük Bursa, İznik ve İzmit gezisinde önemli gördüğü yerleri anlatıyor. Bursa benim şehrim. Ne zaman eski Bursa'dan satırlar okusam geçmişe dönerim. Bu seyahatnameyi de okurken böyle oldu. Eski Bursa'dan yerler ve bilgiler öğrendim. Yazar yer yer detaylara boğulsa da -ki bu detayların beni sıktığını ve gereksiz gördüğümü söylemeden edemeyeceğim- seyahatname severlere tavsiye ederim.
Hammer Seyahatnamesi
Hammer SeyahatnamesiJ. Von Hammer · Timaş Yayınları · 202026 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Tarih kitapları okumayı seven bir okuyucu olarak Hammer benim için güzel bir seçenek olduğunu düşünerek okumaya başladım. Yanılmamışım....Kitapta İstanbul’dan Bursa ve Uludağ’a Gidiş ve İznik- İzmit Üzerinden Dönüş'ün anlatıldığı güzel bir seyahatname olmuş. Anlatım yazıldığı dönemi 1804 yılında yapılan bir gezi çerçevesinde oluşturulmuş. Tabi ki yer yer yazarın kendi düşünceleri de yazıya yansımış. Kendi perspektifinden İstanbul, Bursa, Uludağ ve İznik- İzmit tasvirleri ön planda olan bir eser olmuş.
Hammer Seyahatnamesi
Hammer SeyahatnamesiJ. Von Hammer · Timaş Yayınları · 202026 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Uludağ’a Kadar Hayal Kırıklığı, Sonrası Heyecan Verici
İstanbul’da canları sıkılan ve bir gezintiye çıkalım diye yola koyulan Hammer ve arkadaşları deniz yoluyla Mudanya üzerinden Bursa’ya giderler. Bursa şehir merkezini gezdikten sonra Uludağ’a çıkıp doğada vakit geçirirler. Uludağ’dan sonra ise Gemlik üzerinden İznik’e varırlar. İznik’ten de İzmit’e yol alıp İstanbul’a karayolu ile dönerler. Kitaptaki rotanın Evliya Çelebi’nin de gezi rotası olması güzel bir tesadüf müdür? Mümkün. Rota bence de çok güzel ve günümüzde dahi gezilebilecek bir rota. Hammer’ın gezisi boyunca gözlemleri çok güzel ama tarihçi olmasından mütevellit tarihsel mevzulara ağırlık vermesi ciddi bir dezavantaj oluşturuyor. Kitabı okurken insan “keşke gezip gördüğünü daha çok anlatsa” diye düşünüyor ister istemez. Bursa bahsini sıkılmadan bir şekilde aşabilenler için keyifle okunabilecek bir eser Hammer Seyahatnamesi. İnşallah Müslüman olarak vefat etmiştir.
Hammer Seyahatnamesi
Hammer SeyahatnamesiJ. Von Hammer · Timaş Yayınları · 202026 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
Kitap güzel bir kitap ama baharatı eksik. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesini okurken böyle olur mu derdim abartılı anlatımına ama bu kitabı okurken farkettim ki o mübalağalar eserin baharatıymış. Aşırı baharatlı olunca zor yeniliyor ama olmadı mı olmuyor. Kitaba geçersek kitap Bursa ile başlıyor. Bursa başlı başına bir tarihtir. Ahmet Hamdi'nin Beş Şehir'inden birisi. İlk 80 sayfayı Bursa'ya ayırmış. Camileri, Kiliseleri, Kervansarayları... Hepsi tarihten iz taşıyor. Sonrası tarihin bir başka şehri Bursa'dan yaşlı olmasına rağmen Bursa'nın arkasına düşmüş Andromeda, Nikea ve İznik isimleriyle anılmış. Hrisyanlıkta Ekümenik ve İsa Tanrı'nın oğlu kabul edildiği 1. Konsül 325 yılında burada yapılmış burada alınan kararlara itiraz eden Arius ve taraftarları burada dışlanmış... Son Haçlı seferlerinde İstanbul(Kostantinopolis) Haçlıların eline geçince Nikea'ya yani İznik'e taşınmış burası tarihin önemli şehirlerinden biridir. 11 yy Bitinya'nın iki büyük şehri Nikea ve Nikeomedia(İzmit)dır. Kısa Uludağ, İzmit ile birlikte körfez yakın şehirleri(Gemlik, Yalova... ) anlatıyor, ekler ve yazıtlarla bitiyor. İznik için yazdım zaten :))
Hammer Seyahatnamesi
Hammer SeyahatnamesiJ. Von Hammer · Timaş Yayınları · 202026 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.