Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bütün Eserleri 3

Hüküm Gecesi

Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Hüküm Gecesi Gönderileri

Hüküm Gecesi kitaplarını, Hüküm Gecesi sözleri ve alıntılarını, Hüküm Gecesi yazarlarını, Hüküm Gecesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sana vasiyetim olsun; günün birinde bu gerçekleri yazacağın vakit kendi vicdanından başka hiçbir kimseye danışma!
Reklam
“Bu hayat o kadar derin düşünceye değmez. Bugün varsak, yarın yokuz. Hele bizim gibi insanlar için…”
Ahmet Kerim’e göre siyasi fırkalara da kılık değiştirmiş tarikatlar gözüyle bakmak lazım gelirdi. Çünkü bu fırkaların da o tarikatlar gibi sürü sürü çilekeşleri, dervişleri ve birer tane şeyhleri vardır. Şimdiki dilde bu çilekeşlerin adına aza diyorlar ve dervişlerin şeyhlerine de “lider” adını veriyorlar.
“Azizim, dün Türk aydını, Türk entelektüeli diye bir şey vardı. Bugün o yoktur.”
Reklam
Gerçi irademize hiçbir güçlük yüklemeyen bu biçim kayıtsız ve hedefsiz hayat, bazan da güzel sürprizlerle gebe değil midir?
Her şeyden önce unutmak istiyordu. Kendini unutmak, gideni unutmak şimdiye kadar bildiği, yaptığı, gördüğü şeylerin hepsini unutmak istiyordu.
Bu uydurma neşe ile kimi aldatmak istiyordu? Kendini mi? Boşuna zahmet! O, kendi kendini aldatmak istediğini ve düşüncelerine zorla ferahlı bir istikamet vermeğe çabaladığını pekiyi biliyordu…
Reklam
“Günlük bir gazete yazarıyla bir kaldırım fahişesi arasındaki benzerlikler yalnız bundan ibaret değil" dedi. "Bunun da, onun da biricik sermaye­si halkın budalalığıdır. Amme efkarı bunların birinde haki­kat ihtiyacını, ötekinde aşk ihtiyacını tatmin ettiğine inanır. Halbuki fahişenin verdiği aşk ne derece samimi ise gazeteci­ nin söylediği hakikat de o derece doğrudur."
Sayfa 12
334 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Hüküm Gecesi
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu 1889-1974 yılları arasında yaşamış 85 yaşında Ankara'da vefat etmiştir. Türk Dil Kurumu'nun kurucularından biridir. Hüküm Gecesi, yazarın üçüncü kitabı olup 1927 yılında yazmıştır. 1910-1913 yılları arasındaki olaylara odaklanmıştır. Gerek İttihat Terakki, gerekse de Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na eleştirel bakmıştır. Tavsiye ederim.
Hüküm Gecesi
Hüküm Gecesi
Hüküm Gecesi
Hüküm GecesiYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2022732 okunma
Meğer insan ölmeden ve mezara girmeden önce de çürüyor, iskelet haline giriyor, toz ve toprağa karışıyordu.
Milli deha ancak bir zaferden sonra en özlü meyvalarını verir. Şairler en güzel şiirlerini, ressamlar en güzel resimlerini, müzik sanarkârları en seçkin bestelerini ancak böyle bir bayramın ertesinde meydana getirebilir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.