Kavganın İçinden

İdeolocya ve İhtilal

Salih Mirzabeyoğlu

İdeolocya ve İhtilal Gönderileri

İdeolocya ve İhtilal kitaplarını, İdeolocya ve İhtilal sözleri ve alıntılarını, İdeolocya ve İhtilal yazarlarını, İdeolocya ve İhtilal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İçinde bulunduğumuz anın ötesi, bizim için <<bilinmeyen>> bir «varolan»dır. Her an «yeni» olan, her an yeniden tamam olan evrende, içinde bulunulan anın sonrası, insan tarafından bilinemez. Gaibi bilmek, her an hazır ve nazır olan; gaibin de hazır ve nazırı olan için mümkündür.
Eğitime gelince... Kastımızı kültür (irfan) kavramına açıklık getirerek anlayabiliriz: İrfan arşın veya okka hesabıyla, bir şahsın yüklendiği kuru malûmat değil; sahibinde Fikir ve ruh bünyesi haline gelmiş bilgidir. Gıdanın, döne dolaşa damarlarımızda kan haline gelişi gibi... Kimse bize kilerdeki erzakı gösterip, o mikyasta kan sahibi olduğunu iddia edemez. Kimse de kamus ezberlemekle irfan sahibi olamaz.
Reklam
Gerçek ve derin Müslüman, dünya ve insan kadrosunun bütün iş ve fikir muhasebesini muvazeneleştirmiş, zimmet (sahip çıkacağı, koruyacağı) ve matlup (istenileni gerçekleştirici) sütunlarını tam bir sıhhat ve mutabakatla (uygunlukla) karşılıklı mizana (ölçüye) sokmuş, yapılacak ve yapılmayacak her şeyi tespit etmiş, bütün istikmetleri keşfetmiş ve işaretlemiş, bu hayatın yaşanmak zahmetine değer bütün kıymetlerini tablolaştırmış, en uzak buğday başağının ucundaki taneden, güneşin kalbine kadar nabız dinleme aletlerini her noktaya dikmiş ve her unsurun gaye ve memuriyet sırrına ermiş, yeryüzüne ve madde alemine insan tahakkümünü ve bunun muazzam cihazını azami istismar haddine yükseltmiş, idrak ve tekevvün (oluş) çilesini nihaî hassasiyetle doldurmuş, frenklerin (sajes) dediği nihaî vecd, zerafet, huzur ve sükûna varmış; kısaca, insan başını sümüklü böcek kafasından ayıran tek haysiyetle, varlık sırrının bütün şubelerini kahramanca kucaklamış, plânlaştırmış ve bunun insan cemiyetini teşkilatlandırmış, kâmil insan örneğidir.
İnsan ve toplum meselelerini bilmedikleri gibi, fikirsiz hareket olamayacağı noktasından habersiz, «tatbik sistemsiz» rejim kurulabileceğini sananların kofluklarını gösterici saldırıları (!) ...
İçlerinde, yaşatmamak için ellerinden geleni yaptıkları birkaç aksiyon isteklisi hariç, Türkiye'nin en eski ve bir zamanlar en büyük talebe birliğinin hali, bugün, hafifliğiyle içler acısıdır ve özellikle merkezi bir miskinler tekkesidir; bütün mücadele hizmetlerini tamamlayanlar şimdi yalnızca turizm büroları ve üniversiteye hazırlık imtihanlarıyla kamu hizmeti sunmaktadırlar; kiracılar derneği cinsinden. Bunlardan, benzerlerinin de sık sık çıkardıkları bir ses; bizi olaylara çekmek istiyorlar, ama biz olaylara girmeyeceğiz...» Bu söz, esasta, fikirden miskinlik ve fikirsizliğin anlaşıldığının hazin itirafıdır.
* “En büyük dert!.. Kimin neye göre ne yaptığını açıklamaması, açıklaması gerektiğini bilmemesi…” *
Sayfa 33 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
349 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.