Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alev Ebüzziya'ya Mektuplar 1962-1976

İki Satır, İki Satırdır

Edip Cansever
Edip Cansever’den Alev Ebüzziya’ya, bir tutkunun mektupları İki Satır, İki Satırdır 1962-76 yıllarında yazılmış 123 mektuptan oluşan kitapta sadece Alev Ebüzziya arşivindeki Edip Cansever mektupları yer alıyor, Alev Ebüzziya’nın Cansever’e karşılık verdiği mektuplarsa saklanmadığı için bulunmuyor. Fransa’da Türk edebiyatı alanında doktora çalışması yapan Habil Sağlam’ın yayına hazırladığı İki Satır, İki Satırdır kitabında Edip Cansever’i Kapalıçarşı’daki dükkânın asma katında şiir yazarken; Sinematek salonunda film izlerken; Beyoğlu gecelerini beyaz kadehlerle parlatırken; “Sevgili Alevci”den mektup getirecek “şişman postacı”yı beklerken; Memet Fuat’ın Yeni Dergi’sine şiir verirken; ülkenin siyasal-toplumsal sorunlarıyla ilgilenirken; Şişli’deki evinde, Fenerbahçe dalyanındaki yazlığında dostlarını ağırlarken; Bebek’e taşındığı ilk günlerin izlenimlerini, duygulanımlarını yazarken; Beyoğlu pasajlarından Boğaz’a çıkarken, göğe, denize, bakarken görüyoruz. Şairin mektupları şiirine dâhil… İki Satır, İki Satırdır modern şiirimizin bir büyük ustasının iç dünyasını önümüze koyuyor. Edip Cansever’in en üretken döneminde, Tragedyalar (1964), Çağrılmayan Yakup (1966), Kirli Ağustos (1970), Sonrası Kalır (1974), Ben Ruhi Bey Nasılım (1976) kitaplarının oluştuğu yıllarda yazılmış mektuplar bize çok şey söylüyor. Cansever deyişiyle söylersek, “şairin kanı”yla yazılmış her bir mektupta şairin yaşamıyla şiirinin iç içe oluşu hemen göze çarpıyor. Gönlünden geçenleri, sıkıntıları, düşleri, amaçları dile getirişinde; günlerini kimlerle, nasıl geçirdiğini anlatışında; kısacası sözü kâğıda her döküşünde şiirle yaşadığını, özgün buluş ve söyleyişler geliştirdiğini görüyoruz. Yer yer okuru büyüleyen, şiirsel gerilim yüklü mektuplardan oluşan bir kitap İki Satır, İki Satırdır. Sevdaya tutulmuş bir şairin yarattığı samanyolu. İki Satır İki Satırdır Kitabından Bazı Satırlar: “İki satır, iki satırdır, Alev reis! Biz ki, çoğu zaman iki satır için yaşıyoruz. Kimi zaman da kelime kelime, harf harf bakarız bu iki satırlara.” “İster seramik yap, ister kendini koy dünyaya. İkisi arasında büyük bir fark mı var sanıyorsun? Ben seni, acıyı sevgiye dönüştüren; korkuyu cesarete, çirkini güzele çeviren usta bir simyacı olarak görüyorum.” “Ne sıkıntıyı düşünüyorum bugün, ne ölümü. Dünya beyaz, ben beyazım. Ve insanlar koro halinde şiirlerimi okuyorlar bana. Bense serserinin biriyim. Kafamın içi yanmış yemek kokuyor. Allahtan yanımda değilsin bugün; dudaklarına bakar da, bir hafta sokağa çıkamazdım sonra.” “Neden her sabah sabah olur. Ben ellerime bakarım, gözlerime. Yazılı kâğıtsız bir dünyada yaşamayı düşlerim hep. Dünyanın en güzel dilekçeleri yıldızlardır, en güzel makbuzlar yeni kesilmiş yaşlı ağaçlardır, en güzel senetler o gün sevdiğim biriyle buluşacağım saattir. Ben mektubum, kitabım, boşluğa içinden giydirilmiş kahverengi bir eldivenim.” “Dün gece bir transatlantik geçti, İstanbul bir başka yere göç ediyor sanırdın.” “Seni sevmeyi dünyanın en güzel şiiri yapacağım.”
Yazar:
Edip Cansever
Edip Cansever
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 304Basım Tarihi: 2021Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750850523Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
9/10 puan verdi
" AZAR AZAR OKUYACAKTIM Ama dayanamadım. kendime verdiğim sözü tutamadım. Ön balkona çıktım çayımı aldım, iki MİNGUS albümünü telimden dinlerken bitivermiş. Adam harap etmiş kendini... Diyor ki bir mektubun son iki paragrafında; "Biliyor musun, seni düşünmekten başka hiç bir şey heyecanlandırmıyor beni. Sinemada, Boğaz'da küçük bir odada... Her yerde seninle olmak istiyorum sadece seninle. Ve kendi kendime bir söz veriyorum, SENİ SEVMEYİ, DÜNYANIN EN GÜZEL ŞİİRİ YAPACAĞIM. Beraberliğimizden öyle bir şey yaratacağım ki, bunu tanrılar bile kıskanacak" Şair bu mektupların çoğunda en güzel şiirlerini yazmış bu sevdanın. Okurken ben yaralandım yer yer. Benim ergenlikten gençliğime giden yolda, bir Camus, bir Sartre bir de Edip CANSEVER vardı. Şairin gezdiği her yerde benim de gezmişliğim var. Sadece onun Alkole boğulduğu mekanlara hiç girmedim. Elbette o mekanların isimlerini biliyorum. Bu kadar alkol almasaydı, 60 yaşına ulaşamadan ölür müydü? Aşık olmasa bu kadar intihar sayılacak kadar alkol içer miydi? Aşk ve Alkol olamadan bu şiirler yazılır mıydı? Bu mektuplar şiirlerinden daha fazla etkiledi beni..." Alıntıdır. Via: Kartal Yolcu (kedilerin,kaktüslerin, İstanbul un babası) Babalar günün kutlu olsun.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
Reklam
304 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İki Satır, İki Satırdır..
Bu kitabı çok sevdiğim bi arkadaşımın önerisi üzerine okudum. Kitaptaki anlamların ve sözlerin düşündürücülüğü beni etkiledi. Bu tarz kitapları okumama rağmen çok severek okuduğum bir kitap oldu. Kitap, Edip Cansever'in platonik aşkı olan Alev Ebüzziya'ya yazdığı 123 mektuptan oluşuyor. 1962-1976 yılları arasında yazılan 123 mektup.. Şiirsel bir dille yazılan mektuplar, olağandıșı betimlemeleriyle okuyucuyu derin düşüncelere sürüklüyor. Aynı zamanda mektuplarında, yazdığı şiirlerin bazılarına da yer veriyor Edip Cansever. Bu kitap, Edip Cansever'in düşüncelerini biraz daha anlaşılabilir kılıyor. Şiirlerini daha iyi anlaşılabilmesini sağlıyor. Edip Cansever'in Alev Ebüzziya ile olan ilişkisi zamanla dostluğa dönüşse bile her zaman için içinde o aşk kırıntılarının bittiğini düşünmüyorum. Kitabı genel hatlarıyla beğendim. Bana bu kitabı okumam için veren tatlı arkadaşıma da teşekkürleer.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
1962-76 yıllarında yazılmış 123 mektuptan oluşan kitapta sadece Alev Ebüzziya arşivindeki Edip Cansever mektupları yer alıyor, Alev Ebüzziya'nın Cansever'e karşılık verdiği mektuplarsa saklanmadığı için bulunmuyor ne yazık ki. Mektupları okurken büyük haz aldım. Tavsiye ederim.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Biz ki çoĝu zaman iki satır için yaşıyoruz.
Iki satır,iki satırdır. Edip Cansever'in platonik aşkı olan Alev Ebüzziya'ya yazdığı 123 mektuptan oluşmaktadır. Kitaba başladıĝım andan itibaren yavaşlamaya çalıştım. Çünkü bu kitap hiç bitmesin istiyordum. Daha ilk sayfalarında o kadar büyük haz aldım ki, Bitirmeye kıyamadım ve okumak için geç kalınmış bir kitap oldu benim için! Kitabi bitirdikten sonra adeta boşluĝa düşmüş gibi hissettim. büyük usta platonik aşkı Alev'e yazdıĝı aşk mektupları ile iç dünyasını önümüze o kadar güzel seriyor ki hem büyülüyor hem hüzünlendiriyor. Bazen aşık olma arzusunu nüksettiriyor bazen ne büyük illet dediritiyor. Şunu da çok merak ediyorum Alev Edip Cansever'in aşkına karşılık verseydi bu kadar çok sever miydi? Cevap bulamiyorum ama Şimdiye kadar okuduĝum en güzel eserler arasında yerini aldı. *** En beĝendiklerim arasında ,"Seni sevmeyi, dünyanın en güzel şiiri yapacağım." *** "Küçük, küçücük resmine baktım bugün. Son mektubunu yeniden okudum. Yalnız kafamda yaşatmak yetmiyor ki seni. Daha fazla yazamam; özlem kelimeyi aşıyor. Sensizliğimi düşün ve hemen yaz, olmaz mı?" ***** "Beklemek! Sevgili düşmanım benim!" **** "Ne olursa olsun, umut etmeyi bırakamıyor insan." **** "İki satır, iki satırdır, Alev reis! Biz ki, çoğu zaman iki satır için yaşıyoruz. Kimi zaman da kelime kelime, harf harf bakarız bu iki satırlara." Tek kelime ile "Müthiş" Henüz okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
Reklam
304 syf.
10/10 puan verdi
"Benim siyah yüreğim boya mı tutmuyor ne?"
Uzun bir aradan sonra ağlama duvarı olarak kullandığım inceleme kısmına muhteşem bir kitapla geri dönmüş bulunmaktayım. Ağlamaya nereden başlasam acaba?  Edip'i anlatmaya gerek yok sanırım. Şiirle yolu bir yerde keşisen mutlaka denk gelmiştir. 14 yıllık içeride kopan fırtınanın kitap haline gelmiş şekli. Sol yanı öyle ALEV almış ki, tutanın
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap bitti. "Ben ne okudum yahu?" diye sormaktan kendimi alamıyorum. Ben, duyguların bu kadar güzel dile getirildiği, bazen çok zarif, ince ama çok anlamlı kelimeler ile bazen ise yine en incesinden ama karşıdakine her anlamı çağrıştırabilecek ama çok hoş, ama bir o kadar zekice kelimeler barındıran başka bir eser okumamıştım. Öyle ki, mektupların karşılık bulduğu kişi Cansever'in ne anlatmak istediğini anlamaktan ziyade kendi içinden geçen, belki duymak istedikleri belki de seven bir kişinin duymak istemeyeceği fakat sevmeyen bir insanın bir şeyleri sonlandırmak istediği için, zihninde çok hoş bir düşünce yaratabilecek kelimeleri alıp en çirkin anlama taşıyabileceği cümlelerden bahsediyorum. Nitekim mektuplardan anladığımız kadarıyla da o güzelim kelimelerin ikinci şekle sokulduğunu söyleyebiliriz. Tabi yine de bu konuyu irdeleyebilmek için bu mektupların okuru olan Alev Hanımın yazdığı mektupları da okumak lazım. Lakin bu da kitap içerisinde belirtildiği üzre pek mümkün değil çünkü Cansever bu mektupları sinir ile yırttığını söylüyor. Okurken o kısıma gelmeden "evet", "bu olaydan sonra yırtmıştır o mektupları" diyeceksinizdir zaten. Ben çok beğendim. Ve güzel ama sıkıntı dolu cümleler okumayı seven herkese "Benim siyah yüreğim boya mı tutmuyor ne?" diyen adamın mektuplarını okumasını tavsiye ederim.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Merhabalar Sevgili Dostlaaaar… 2024 yılının ilk kitabını bitirmiş bulunmaktayım. Kitabımız mektup türünde olan ünlü şairimiz, yazarımız Edip Cansever’in İki Satır İki Satırdır. Çok fazlasıyla merak ettiğim bir eserdi. İyi ki okudum, kesinlikle merakıma değmiş diyebilirim. Eser, Edip Cansever’in dünyaca ünlü seramik sanatçısı, platonik aşkı olan Alev Ebüziyya’ya yazdığı 123 mektubun bir araya getirilmesiyle oluşmaktadır. Okurken kitabın sonuna kadar “Alev nasıl bir kadındı da Edip ona bu denli aşık oldu.” diye sürekli kendinizi sorguluyorsunuz. Ben çok beğendim. Ve güzel ama sıkıntı dolu cümleler okumayı seven herkese “Benim siyah yüzüm boya mı tutmuyor ne?” diyen adamın mektuplarını okunmasını tavsiye ederim. Şiirle ve kitapla kalın…
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
İki satır sadece iki satır değildir çoğu zaman… Öyle çok sevdim ki ne yazsam bilemiyorum. O yüzden, yalnızca mektuplardan bir küçük alıntı bırakıyorum buraya: “İki satır, iki satırdır, Alev reis! Biz ki, çoğu zaman iki satır için yaşıyoruz. Kimi zaman da kelime kelime, harf harf bakarız bu iki satırlara.”
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
Reklam
304 syf.
10/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Selam sevgili okur! İki Satır İki Satırdır adlı kitabın içinde şiirleriyle tanıdığımız Edip Cansever'in Alev Ebüzziya'ya yazdığı mektuplar yer alıyor. İçerisinde toplamda 123 adet mektup bulunuyor. Bazılarının orjinal kopyaları da var. 1966 yılından başlayıp 1976 yılına kadar devam eden mektupların karşılığını ne yazık ki okuyamıyoruz.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Edip Cansever'in dünyaca ünlü seramik sanatçısı Alev Ebüziyya'ya yazdığı 123 mektubun bir araya getirilmesiyle oluşan bu kitap çok özenli bir çalışmanın ürünü. Aşk, sevgi, umutsuzluk, hüsran ve pek çok şey satırlarda karşımıza çıkıyor. Kitabın hazırlanmasında değerli bir emek sarf eden Habil Sağlam'a ve bu mektupların yok olmasına izin vermeyen Alev Ebüziyya'ya teşekkür ederim. Okunmaya değer bir kitap.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki 1960-70’li yıllarda sosyal medya olsaydı böyle bir eser vücuda gelmeyecekti. Hatta mesajıma neden geç cevap veriyorsun, görüldü atıyorsun gibi klişeler daha o yıllarda popüler olacaktı. Çünkü insan aynı. Bunu mektupları okurken farkediyorsunuz. Gelgelelim kitaba. Nazım’ın Piraye’si, A. Arif’in Leyla’sı, Edip’in Alev’i... Merhaba Alev, Sevgili Alev, Alev Reis, Alevci..! Bağlanma, ait olma, tutunma ihtiyacının mutlak örneği: Aşk. Hele bir de platonikse bir şair yaratabilir. Türk Edebiyatının en güçlü kalemleri neden hep erkeklerdir? Çünkü kadınlar rahim dışında da doğurgan olmuşlardır. Zulmederken bile. Edip Cansever şiire ve sırılsıklam sevdiği Alev Ebuzziya’ya yazdığı mektuplara sığınır. Yazma serüveninin en bereketli dönemini bu yıllarda sergiler, birçok eserini bu 14 yılda yayınlar. Sürekli yazsa da yazdığı kadar mektup almaz. Alev Hanım 1967 yılında Danimarka’da David Siesby ile evlenir. Edip Cansever onu sevmeye, yazmaya devam eder. Ömrü içki masalarında kahırla geçer. “Masa da masaymış ha” dizesi buradan gelir. Hayret ettiğim şey şu ki Alev Hanım bu mektupları yayınlama cesaretini nasıl gösterebilmiş? Kendisini suçlayacağımızı bildiği halde. Size bir şair mi armağan ettim diyor. Kitabı okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
·
78 günde okudu
Kitaplar hakkında yargıda bulunmayı pek sevmem çünkü okuduğumuz kitapları yaşantımızla özümsediğimizde bir başkasında oluşmayan bir etki oluşur. İki satır, iki satırdır kitabına gelince adından da anlaşıldığı gibi sevdiklerimizden gelen iki satır bir dünyadır. Edip Cansever’in Alev Ebuzziya’ya yazdığı bu mektuplar, mektubun çok ötesinde. Belki Edip Cansever’e yeniden bir “merhaba” dersiniz, kim bilir.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
13 saatte okudu
"İki satır, iki satırdır, Alev reis! Biz ki, çoğu zaman iki satır için yaşıyoruz. Kimi zaman da kelime kelime, harf harf bakarız bu iki satırlara." Şimdiye kadar okuduğum en en en iyi şiir kitabıydı. Öyle derin, öyle anlam dolu ki her kelime, her cümle. Keşke bitmeseydi. Kapalıçarşı'daki dükkanın asma katında, tepesindeki pencereden 'karanlığa benzer bir şeyler' düşerken, 'Seni sevmeyi dünyanın en güzel şiiri yapacağım' diyen Edip Cansever'i bulacaksınız mektuplarda. Şairin 1962-76 yılları arasında sevgilisi Alev Ebüzziya'ya yazdığı şiirler ve mektuplar var bu kitapta. Aynı zamanda yazılan dönemi ve sorunlarını da yansıtıyor. Okurken çok etkilendim. Sevgisi ve bunu dile getirme şekli muazzamdı. O kadar yetenekli, o kadar akıcı, o kadar derin, o kadar harikaydı ki. Anlatacak muhteşemlikte bir kelime daha bulamıyorum şu an. Şairin bütün hislerini bu denli iyi aktarması beni büyüledi. O ne hissettiyse, hayal kırıklığını da, umudunu da, özlemini de, sevgisini de, hayallerini de.. her şeyi size de hissettiriyor. Kesinlikle okunması gerekiyor. Çok tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.
İki Satır, İki Satırdır
İki Satır, İki SatırdırEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2021249 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.