İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?

Server Tanilli

İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi? Sözleri ve Alıntıları

İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi? sözleri ve alıntılarını, İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi? kitap alıntılarını, İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batı' da ve Doğu' da din çevreleri, bilimle dini uzlaştırıp barıştırma çabası içindedirler; bu çevreler, bilimsel buluşların kutsal kitaplarda yazılanlarla çelişmediğini, onlarla uzlaşabileceklerini söyler dururlar. Günümüzde, İslamcı çevrelerin, "İslam dini akıl dinidir", "bilimsel buluşların hepsinin Kuran' da yeri var" gibi savları pek bilinir. Bütün bunları arkasından yatan, "din ile bilim aynı şeydir" düşüncesidir; bir başka deyişle, "kutsal kitabımızda bütün bilimler vardır, onu anlamasını öğrenirsek tüm bilimleri yutarız" safsatası...
İkinci olarak, Tanrı iradesi, yalnız insanın eylemlerini değil, devletin etkinliğini, devlet ve birey ilişkilerini de düzenlemiştir. İsa'nın "Sezar'ın hakkı Sezar'a, Tanrı'nın hakkı Tanrı'ya" sözünde dile gelen laik anlayış, yani din-devlet ayrılığı İslamda yoktur. Asıl yasayıcı (şari-i azam), Tanrı'dır.
Reklam
Günümüzde , İslami çevrelerin , “ İslam dini akıl dinidir “ bilimsel buluşların hepsinin Kuran’da yeri var “ gibi savları pek bilinir . Bütün bunların arkasında yatan “ din ile bilim aynı şeydir “ düşüncesidir ; başka bir değişle, “ Kutsal kitabımızda bütün bilimler vardır , onu anlamasını öğrenirsek bütün bilimleri yutarız safsatası… Oysa kısır girişimlerdir bunlar ; bilim ve din birbirine zıt şeylerdir , uzlaşamazlar .. Niçin ? Bilimde ve dinde , başta temel tavır ayrılığı vardır : Bilimde kural ‘ belgelemek ‘ ya da ‘ kanıtlamak ‘ tır ; dinde ise ‘ inanmak ‘ , ‘iman etmek ‘ tir . Bu bakımdan , dinsel tavırla bilimsel tavır arasındaki ayrımı şu cümlelerle dile getirebiliriz ; (1) P’ye inanmalısın , çünkü kutsal kitap ya da dinsel otoriteler , P’nin doğru olduğunu söylüyorlar (2) P’ye inanabilirsin , ancak ve ancak P’nin doğru olduğunu, yeterince , yani kuşkuya yer bırakmayacak ölçüde kanıtlayan belgeler varsa .. Birincisi dinin , ikincisi ise bilimin tavırıdır ..
Dine , dışarıdan ve bilimsel açıdan bakanlar ise , hangisi olursa olsun, onun , belli sosyal koşulların bir ürünü olduğunu bilir . Sosyal olduğu kadar tarihseldir de din ; insanlığın gelişmesinde belli bir aşamada ortaya çıkmıştır..
Aydınlanma , yani aklın inançtan , bilimin dinden bağımsızlaşması , tek kelimeyle toplumda aklın ve bilimin öncülüğü , insan haklarına ve demokrasiye yönelişin başta gelen koşuludur ; ve çağdaşlaşma için “ Aydınlanma’dan başka bir yol da yoktur.”
Muhammed'in Eyleminin Özü
Muhammed'in yaşamı, küçük ya da büyük yığınla eserde anlatılmıştır. Bunların içinde, en az yansız olduğu için değerli olanı, 768'te ölen Ebu İshak'ın kitabıdır. Ne var ki, bu eseri de, 834'te ölen Ebu Hişam'ın anlattıklarında buluyoruz; bir de, 923'te ölen ünlü tarihçi Tabarî'nin tarihinde, parçalar halinde mevcut. Onun yaşamı üzerine yazılanlar, tarih bakımından ne kadar yeni ise, o kadar da bulanık; hele hadisler, yani Peygamberin çeşitli olay ve vesilelerle söyledikleri, ölümünden yıllar sonra derlendiği ve işin içine siyasal saptırmalar da kaldığı için, bambaşka bir çehre çıkarıyor karşımıza.
Reklam
130 öğeden 131 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.