İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet

Gregor Schoeler

İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet Sözleri ve Alıntıları

İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet sözleri ve alıntılarını, İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet kitap alıntılarını, İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslami bilgi nakil sistemi, üç kültürden unsurların sentezi olarak tezahür eder. Bunlar İslam kültürüne belirleyici bir şekilde damgasını vuran Arap, Yahudi ve Helenistik- Hristiyan kültürleridir.
Sayfa 196Kitabı okudu
Platon’un savunduğu açık seçik, sözlü ifade edilmiş kelimeye atfedilen değer, yalnızca bilginin ve şiirin rivayet alanında değil, aynı zamanda kültürün diğer alanlarında da İslami ortaçağın niteliği olmaya devam etti.
Sayfa 198Kitabı okudu
Reklam
İslam medeniyetinde yazı veya kitap, hiçbir zaman sözlü geleneğe tamamen galip gelemedi. Ne 11. yüzyılda ne de daha sonra sözlü geleneğin esas bileşeni olan dinleme yoluyla rivayet ilkesi terk edildi. Aynı şekilde uygulamada da dinleme yoluyla rivayet işlemeye ve itibar görmeye devam etti. Bir kitabın sadece kopyalanmasınlar ibaret olan usul veya kitabe, her zaman en zayıf rivayet yolu olarak değerlendirildi ve mümkün olduğunca kaçınılması gerektiği düşünüldü. En azından teoride böyle kaldı.
Sayfa 191Kitabı okudu
Eserin rivayetine yetkili kılan, el yazmasına sahip olmak değil onun dinlenilmesine katılmaktır. Dahası bir hadis derlemesinin okunduğu ders, dinleyicilerin yetkili ravilerin kesintisiz zinciri aracılığıyla, okunan hadislerin kaynağı olan Peygamberle doğrudan ve şahsi bir irtibat kurdukları bir tören gibi değerlendirilir.
Sayfa 198Kitabı okudu
“İslam medeniyetinde yazı veya kitap, hiçbir zaman sözlü geleneği galip gelemedi.”
Sayfa 190Kitabı okudu
“Âlimler, şahıstan şahsa ve dinleme yoluyla rivayete büyük önem verdiler ve bunun gerekçesini Arap yazısının farklılıklarında ve eksikliklerinde buldular.”
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.