İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet

Gregor Schoeler

İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet Gönderileri

İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet kitaplarını, İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet sözleri ve alıntılarını, İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet yazarlarını, İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“…dünya edebiyatında çok az kültür, Arap-İslam dünyasındaki kadar geniş bir literatüre sahiptir.”
Sayfa 196Kitabı okudu
“İslam medeniyetinde yazı veya kitap, hiçbir zaman sözlü geleneği galip gelemedi.”
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
“Âlimler, şahıstan şahsa ve dinleme yoluyla rivayete büyük önem verdiler ve bunun gerekçesini Arap yazısının farklılıklarında ve eksikliklerinde buldular.”
Sayfa 190Kitabı okudu
224 syf.
9/10 puan verdi
İslam dünyasında bilginin aktarımının yüzyıllarca nasıl gerçekleştiği üzerinde durulması gerekli önemli konulardan biridir. Konuyla ilgili olarak günümüz şartlarına göre yapılacak değerlendirmeler yanıltıcı olabilir. Bilgi aktarımında akla ilk gelen yazı olsa da kâğıdın olmadığı ve imla kurallarının yerleşmediği dönemler için bu durum geçerli değildir. Kur’an-ı Kerim’in muhafazası için hadis-i şeriflerin bile yazılmasından imtina edildiği bir ortamda İslami bilginin günümüze kadar nasıl aktarıldığı sorunu daha da önem arz etmektedir. Eserde bilginin aktarılması bağlamında yazı ve rivayet usulü ele alınmıştır. Çeşitli ilim alanlarına ilişkin bilgi aktarımı konusu eleştirel bir şekilde ele alınmıştır. Esasında yüzyıllarca bilgili aktarımının rivayetler yoluyla gerçekleştiği hakikati ile karşılaşınca konu daha anlamlı bir veçheye bürünmektedir. Konuyla ilgili olanların istifade edebileceği güzel bir eserdir. Eser sade ve akıcı olup tercüme kokusunu pek hissettirmemektedir.
İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet
İslam'ın İlk Dönemlerinde Yazı ve RivayetGregor Schoeler · VakıfBank Kültür Yayınları · 202110 okunma
Platon’un savunduğu açık seçik, sözlü ifade edilmiş kelimeye atfedilen değer, yalnızca bilginin ve şiirin rivayet alanında değil, aynı zamanda kültürün diğer alanlarında da İslami ortaçağın niteliği olmaya devam etti.
Sayfa 198Kitabı okudu
Eserin rivayetine yetkili kılan, el yazmasına sahip olmak değil onun dinlenilmesine katılmaktır. Dahası bir hadis derlemesinin okunduğu ders, dinleyicilerin yetkili ravilerin kesintisiz zinciri aracılığıyla, okunan hadislerin kaynağı olan Peygamberle doğrudan ve şahsi bir irtibat kurdukları bir tören gibi değerlendirilir.
Sayfa 198Kitabı okudu
Reklam
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.