İslam Kültürünün Garbı Medenileştirmesi

Ahmet Gürkan

İslam Kültürünün Garbı Medenileştirmesi Sözleri ve Alıntıları

İslam Kültürünün Garbı Medenileştirmesi sözleri ve alıntılarını, İslam Kültürünün Garbı Medenileştirmesi kitap alıntılarını, İslam Kültürünün Garbı Medenileştirmesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Türkler umumiyet itibariyle boylu poslu, güzel yapılı adamlardır. Hıristiyan Avrupa'nın tek bir şehrinde bile bütün Osmanlı İmparatorluğundan daha çok sakat ve biçimsiz adama rast gelinir. Fazla olarak Türkler, güçlü kuvvetli oldukları için pek çok yaşarlar. Herhalde bunun en tabi sebebi gayet sıhhi ve iyi gıdalar kullanmalarında ve mideyi bozmak suretiyle ciğerlere, kalbe ve dimağa ekseriya zarar veren lezzetli ve çeşitli yemeklere ehemmiyet vermemelerinde aramalıdır. Bizlerin daima tutulduğumuz taş, kum, damla ve saire gibi hastalıklar onlarda hemen hiç görülmez. Bu sıhhi vaziyetlerini bir taraftan yiyip içmedikleri kanaatkarlarına, bir tarattan da ifrata kaçmak şartıyla hamamda yıkanıp temizlenme adetlerine borçludurlar. "
Sayfa 178
İnsan hiçbir zaman İslamiyetten daha ulvi bir gayeyi gerçekleştirmeye teşebbüs edemedi. Bu gaye ulvi idi. Çünkü insan üstü bir gaye idi. Yaratan ile yaratılan arasına giren hurafeleri yıkmak, Allah'ı insana ve insanı Allah'a kavuşturmak, putperestliğin maddi ve çirkin tanrılarının yarattığı bir hercümerç içinde makul ve mukaddes uluhiyet fikrini tesis etmek...
Sayfa 369 - Nur YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Truva muharebelerini, zafer destanlarıyla tebcil eden serüven hikayeleriyle Yunanlılar'ı, milli hisleriyle teşçi eden, dünya edebiyatı tarihinde unutulmaz bir yer tutan İlliada ve Odysseia eserlerini yazan Homeros; kainatı tek kuvvetin idare ettiğini müdafaa ettiği için idam edilirken bile, idealine sadık kalarak metanet nümunesi gösteren idealist Sokrates; Atina'da kurduğu Acedemia'sında ölene kadar felsefe okutan, muhavereli şekilde yazdığı 56 eseriyle Yunan kültürüne büyük hizmetleri dokunan Platon; keza Atina'da açtığı lisesinde, biyoloji, tarih, politika vesair ilmi araştırmalar yapan, her meselede sorulan suallere cevap verebilecek kabiliyetiyle meşrulaşan Aristo dahi Yunan'ı ahlaksızlığından vazgeçiremedi, daha açığı o cemiyeti bir kadavra olmaktan kurtaramadı. Netice bu milllet, yalnız filozofları sayesinde akla gelebilen tarihi bir ad olarak kaldı.
Araplar, Semerkant istilalarında Türklerin kağıt fabrikalarını gördüler. Abbasiler zamanında muhtelif beldelerde, Türk sistemi fabrikalar açıldı. Avrupalılar kağıdı Şam'da gördükleri için onun adına "Karta Damasana" dediler.
Sayfa 211 - Nur YayınlarıKitabı okudu
Milletleri millet yapan ve yaşatan unsurların başında; onların, dini ve milli bakımdan kıymet kazanmış inançları ve ahlakileşmiş gelenekleri gelir. Cemiyetin fertleri için, daima kuvvet alma ve gurur duyma kaynağını teşkil eden bu mefhumlar, titizlikle muhafaza edilmesi zaruri bulunan ilahi vedialardandır. her ne olursa olsun, bunların yıpratılması, yahut olmasa da olur düşüncesiyle ihmale uğratılması netice itibariyle cemiyeti çöküntüye sürükler. isterse o cemiyet, maddi medeniyetin en üstün seviyesinde olsun, netice değişmez.
Namuslu ve yüksek seciyeli Türk, kendisine nasıl muamele edilmesini isterse, kendisi de başkalarına öyle muamele etmekle tanınmıştır. Bu hususta cins ve mezhep tefrik etmez.
Sayfa 155 - Nur YayınlarıKitabı okudu
Reklam
21 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.