Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kadıköyü'nün Romanı

Safiye Erol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
252 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Safiye Erol
Safiye Erol
Rumeli diyarından gelen bu büyük kadın, halkını tanıyan, bilgili, kabiliyetli münevver bir insandır. Uzun yıllar Avrupa'da yaşamasına rağmen bir Türk gibi yaşamaya devam etmiş bilgi ve birikimlerini halkına aktarmıştır. Kitap, Kadıköy'de yaşayan 6 genç arkadaşın önce tanıtımları sonra da aşk hayatları işleniyor. Üslup açısından farklı bir yere konulabilir. Türk edebiyatında tanınması gereken yazarlarımızın başında gelir. ''Ne düşünürsem düşüneyim" dedi "hepsi boş. Her muhâkemenin başında ve sonunda bir "fakat" var. Yaz sıcaktır; fakat... Kış soğuktur; fakat... Hayat acıdır; fakat... Aşk tatlıdır; fakat... Fakatsız hiçbir şey yok." İncelemeyi yakın arkadaşı Samiha Ayverdi'nin yazarımız hakkında ki görüşleri ile bitiriyorum. Türk kadınları arasında yeri çok büyük olan Safiye Erol’un gönlü maneviyata o derece açıktı ki, çocukluk ve ilk gençlik senelerini yad ellerde geçirmiş bir kimsenin bu derece imana yatkın olabileceğini düşünmek dahi hatıra gelmezdi.
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün RomanıSafiye Erol · Kubbealtı Neşriyat · 2001191 okunma
Reklam
252 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Hani bir fotoğraf albümündeki eski fotoğrafları inceleyerek geçmişe doğru yolculuk yaparsız ya...Kadıköyü’nün Romanı’nında da böyle bir yolculuk yaptım.Hatta sanki karakterler o sayfalardan fırlayacak gibi geldi bana. 1930’lu yılların Kadıköy’ünü yaşadım. Aşkı en güzel anlatan kitaplardan biri Kadıköyü’nün Romanı.Kitaptaki hiçbir karakter aşkı istediği gibi yaşayamaz, aşktan yola çıkarak felsefi arayışlara yönelirler. Safiye Erol’un kadın karakterleri asla kadınlığını yadsımaz, ezilmez.Eziliyor gibi göründüğünde bile aşkın kendisidir onu ezen aşkın nesnesi olan erkek değildir. Safiye Erol’un tasavvufi yönünü görüyoruz ilerleyen sayfalarda. Bedriye ve görümcesi Mihriban arasındaki ilişki çok etkileyiciydi.Bir kez daha hayran kaldım Safiye Erol’a.
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün RomanıSafiye Erol · Kubbealtı Neşriyat · 2001191 okunma
252 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Bu ara fazlaca çeviri kitap okuduğum ve Türk klâsiklerinden uzak kaldığım için Eski Türkçenin zenginliğiyle harmanlanmış bir kitap okumayı özlemişim. Kitap Kadıköy’de yaşayan 7 genci konu alıyor ama bunlardan üçü -Necdet, Bedriye ve Burhan- arasındaki aşk üzerine dönüyor çoğunlukla. 1930lardaki batıya yönelmiş İstanbul gençliğinin yaşayışını görüyoruz. Ayrıca çok güzel eski Kadıköy betimlemeleri yapılmış. Yazarın aşk üzerine karakterler üzerinden sunduğu çok güzel tespitleri var. Elbette yazıldığı zamanın koşullarına uygun yaklaşımlar da var ama ağırlıkla ikili ilişkiler üzerine güncelliğini koruyan dobra cümleler kurmuş. Ana karakterlerin hikayeleri dışında Bedriye’nin görümcesi Mihriban’ın aşkını anlattığı kısım da çok ilgimi çekti. Güçlü, aşık ve aşka teslim olan, beklediği değeri göremediği adamlardan korkusuzca giden, yaşadığı üzüntülere rağmen dimdik durabilen kadınlar var kitapta. Sanırım en çok bu kısmıyla çekti beni. Yazarın diğer kitaplarına da ulaşacağım.
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün RomanıSafiye Erol · Kubbealtı Neşriyat · 2001191 okunma
252 syf.
·
Puan vermedi
"Akl meydânını zindân-ı belâ bilmez henüz Kim ki bir müddet cünûn mülkini seyrân etmedi" Fuzûlî Necdet "cünûn mülkünü" aşka yorar. Akıl, ıkal kökünden gelir ki develer kaçmasın diye ona bağlanan ipe derler. Bu bağlamda akıl aynı zamanda zindandır insan için. Aklın hükmünün bittiği yerde cünûn mülkü başlar. Yani delilik toprakları. Şairâne deyiş bunu "aşk" ile irtibatlandırır. *** "Ben sizin karşınızda cezbeye tutuldum, felce uğradım, öldüm. Evet öldüm.." Bu sözler de Necdet'e ait. Aşkını tarif ederken Bedriye'ye karşı bu ifadeleri kullanıyor. Aşkın neticesini ölüme eşitliyor. El-hak doğrudur, sonunda bir haşir, yeni bir hayat tomurcaklanan bir çeşit ölümdür aşk. Sonu vuslat olsun, ayrılık olsun beşerî aşk ölüme eşitlenebilir. Beşerî vuslat, hakiki vuslat olmadığını izhar eder, beşerî ayrılık ise büyük kavuşmanın ümidini... *** "Aşk mensubiyettir. Mensubiyet aşkın yegâne tezâhürüdür." Aşka mensubiyet ise kişiyi daha üst bir anlam katmanına nakleder. Aşkı bir sonuç olarak nitelendiremem, olsa olsa bir yoldur o. Mülk-i cünûnu seyrana değin uzanan bir yol. İnsanı kendine âşinâ kılan bir yol. Ama Kadıköy'de aşk mülk-i cünûna uzanmıyor... Necdet mi kim? Necdet kahraman demek!
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün RomanıSafiye Erol · Kubbealtı Neşriyat · 2001191 okunma
Reklam
252 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Safiye Erol' un okuduğum 4. kitabı. Başyapıtı "Ciğerdelen" i hiç biri geçemiyor tabiki ama hepsi birbirinden değerli..çok seviyorum Safiye Erol'u okumayı.. ilişkileri, felsefeyi, aşkı, kadını, erkeği,sosyolojiyi, doğuyu, batıyı çok naif ve derin bir kalemle harmanlayıp sunuyor.. Benim için klasik Türk edebiyatındaki en değerli yazarlardan birisi..
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün RomanıSafiye Erol · Kubbealtı Neşriyat · 2001191 okunma
252 syf.
10/10 puan verdi
Safiye Erol kendi cinsiyeti itibariyle kadın olmasının dışında ‘’kadınların’’ yazarı olma niteliği taşıyor gözümde. Çünkü Safiye Erol’un, kadın tipleri döneminde yaşayan ve birçok dertle yeni yeni tanışan kadınlardan oluşuyor. Bu kadınlar hem Batı eğitimi ve büyük bir entelektüel birikimle vatanlarına faydalı olmak için kendilerini daha ileriye taşımaya çalışıyorlar hem de aşk denilen karmaşık olgunun içinde kayboluyorlar. Safiye Hanımefendi’nin bir yanı tasavvufla haşır neşir bir yanı ise felsefe ilmiyle yakından ilgili. Bunlar da eserlerine fevkalade bir etki bırakmasına yardımcı oluyor. Kadıköyü’nün Romanı, Ülker Fırtınası’na göre zayıf kalıyor. Zayıflığının sebebi çok fazla karakter ve çok fazla konunun iç içe geçmesinden kaynaklanıyor. Kesinlikle sıkıcı bir kitap değil ama Ülker Fırtınası yaşanılan derin acıyı çok güzel yansıtmıştı burada daha sade kalıyor. En güzel ve -bence- edebiyatımızın Taç Mahal’i diyeceğimiz Ciğerdelen’i bu kitaplarla kıyaslayamam. Kıymeti bilinmeyen, sessiz sakin bir kültürel çığlık diyebiliriz Safiye Erol için. Kadıköyü’nün Romanı ise Meşrutiyet sonrasında belki de bugüne kadar gelen bir süreci içerdiği için mutlaka anlaşılmalı. Kitap karakterlerinden Bedriye’ye oldukça gıcık oldum. Isınmak mümkün olmadı bir türlü. Ama kadının kendi kaderini tayin edebilme hakkını çok güzel yansıttığı için saygım büyük. Nazik, kibar aşık Necdet’e de selam ederim. ^^
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün RomanıSafiye Erol · Kubbealtı Neşriyat · 2001191 okunma
252 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Safiye Erol'un kitaplarından ilk okuduğum kitap ve iyi ki de bu kitap ile yazarı tanımışım. Kitapta eski kelimeler çok bulunmasına rağmen kitap akıcı bir şekilde kaleme alınmıştır. Konusu da aynı şekilde kitabın akıcı olmasına katkı sağlamıştır. Eserde 7 gencin yaşadıkları, birbirilerine karşı hisleri ve olumsuz sonuçlanan aşkları yer almaktadır. Eserdeki olaylar Kadıköy'de geçmektedir. Yazar çok güzel betimlemeler kullanarak, okuyucuları o zamanın Kadıköyü'ne götürmüş. Eserdeki aşk hikayeleri belki içimizden birimizin yaşadığı bir aşkı, imkansızlığı gözümüzün önüne getirebilir. Belki bizi yaşamadığımız duyguları anlamaya teşvik edebilir. Böyle bir kitapla iyi ki karşılaşmışım ve iyi ki okumuşum. Yazarın diğer eserini de okumayı, bu eser sayesinde düşünüyorum.
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün RomanıSafiye Erol · Kubbealtı Neşriyat · 2001191 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.