Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kadının Fendi

Erlend Loe
“Aşk ne kadar çok şey olabilirdi, bunu anladım.” Eserleri yirmiden fazla dilde okunan Norveçli yazar Erlend Loe, kült metinlere dönüşen Doppler ve Bildiğimiz Dünyanın Sonu’ndan önce, henüz 24 yaşındayken kaleme aldığı, beyazperdeye de aktarılan Kadının Fendi’nde, değişen ilişki biçimlerine ve kadın-erkek rollerine esprili ve incelikli üslubuyla yaklaşıyor: Muhtemel aşk mı, ezeli düşman mı? Postmodern dünyanın aynasında yerini yönünü bulmakta zorlanan genç bir adamla o adamın tekdüze hayatına bir anda dahil olan kararlı bir genç kadının inişli çıkışlı ilişkisine odaklanıyor Loe: Sınırlarını her geçen gün biraz daha genişleten Marianne’nin yaşam alanıyla birlikte kalbini de işgal etmesi karşısında ne yapacağını bilemeyen genç adamın önünde iki seçenek vardır: Ya kendine özgü düşünceleri, tuhaf arzuları, sıradışı dramları ve sarı komodiniyle hayatının baş köşesinde fırtınalar estiren Marianne ile mücadele edecek ya da direnmeyi bırakıp onun dümen suyuna girecektir. “Tek başımaydım. Marianne yoktu artık. Başkası da yoktu. Yalnızca ben vardım. Marianne’yi korktuğum kadar çok düşünmedim. İlişkimiz önemsizmiş, gözetilecek çok fazla bir şey yokmuş gibi davranmaya çalıştım ve sonunda onu küçümsemeyi başardım. Salonda bir sandalyede oturup şarabımı içerken yaşadıklarımızı düşünüp durdum.”
Yazar:
Erlend Loe
Erlend Loe
Çevirmen:
Dilek Başak
Dilek Başak
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Basım Tarihi: Kasım 2019İlk Yayın Tarihi: 1993Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750846151Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
4/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Beğenmedim!
Erlend Loe'nin umarım en kötü kitabıdır. Çünkü yazarın bütün kitaplarını alıp, en talihsiz olanından basmalısın olmayı umut ediyorum. Öğremeyen, güldürmeyen, düşündürmeyen saçma sapan bir ilişkiyi erkeğin iç sesinden dinledim yani okudum durdum. Tek kelimenin altını çizmedim. İki saniye bile düşünmedim. Kendime yeni hiçbir şey katmadım. Kitabın tek güzel tarafı kısa olmasıydı. Kütüphanesinde olanlar iki günde okuyup bitirsin. Olmayanlar da hiç edinmesin bence.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
Reklam
136 syf.
5/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
Erkek karakterin ön planda olduğu, erkek iç sesini dinlediğimiz bir roman. Kadın erkek ilişkilerinin açmazları, birini sevip sevmediğimizi nasıl anladığımızı yada anlayamadığımızı , özlemle sevginin uyumunu, sevgili olarak görülen kişiyle araya dostluk sokulursa ilişki ömrünün uzalıp kısalmayacağı gibi bir çok tanıdık mevzular işleniyor bu kısa romanda. Çözüm arıyorsanız çözüm yok, soru arıyorsanız bolca soru var kitapta. Kitabı sevemememin sebebi sorular değil anlatımın ve konunun aşırı yüzeyselliği. Beklentimi hiç karşılamayan bir kitap oldu.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
6/10 puan verdi
·
7 saatte okudu
"Aşk ne kadar çok şey olabilirdi, bunu anladım." Daha önce
Erlend Loe
Erlend Loe
'nun
Doppler
Doppler
ve
Bildiğimiz Dünyanın Sonu
Bildiğimiz Dünyanın Sonu
kitaplarını okumuştum ve gayet memnun kalmamın sonucuyla yazarın diğer kitaplarını da okumaya kısa bir süre önce karar verdim. İlk romanı olduğu için önce
Kadının Fendi
Kadının Fendi
kitabıyla başlamak istedim, aynı zamanda beyazperdeye de aktarılan romanıymış bu da ister istemez ilgi çekici geldi bana. Kitap daha çok kadın-erkek ilişkilerine odaklı olarak ilerliyor fakat erkeğin iç sesiyle kadın hakkındaki düşüncelerini ve duygularını ele alıyor diyebiliriz. Bu da genel olarak kadının onu sevip-sevmediği, önemseyip-önemsemediği gibi düşünceleri içeriyor. Kitabın arka kapağında da yazan ve aynı zamanda kitapta olan bir alıntıyla örneklendirmek gerekirse; "Tek başımaydım. Marianne yoktu artık. Başkası da yoktu. Yalnızca ben vardım. Marianne'yi korktuğum kadar çok düşünmedim. İlişkimiz önemsizmiş, gözetilecek çok fazla bir şey yokmuş gibi davranmaya çalıştım ve sonunda onu küçümsemeyi başardım. Salonda bir sandalyede oturup şarabımı içerken yaşadıklarımızı düşünüp durdum." Daha önce sadece bir kitabını okumuş olmama rağmen bana istemsizce
Charles Bukowski
Charles Bukowski
dilinde yazılmış gibi geldi diyebilirim. Hatta arada sırada aynı kitabı okuyormuşum gibi hissettirdi. :) Daha önce de bahsettiğim gibi yazarın ilk romanı olduğu için "çok kötüydü" gibi bir yorum yapmak istemiyorum fakat okuduğum diğer iki kitabına göre daha az beğendiğimi söyleyebilirim. Keyifli okumalar.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kadınlar ve Erkekler
Merhabalar, biraz yağmurlu biraz da güneşli bir gündü, bu kitap gibiydi aslında. Kadınlar ve erkekler, ikisi de insan, ama bambaşkalar, çok farklılar. Bu farklılıkların modern dünyadaki zorluklarını, karmaşıklığını Norveçli yazar Loe ile okuyoruz ve tanık oluyoruz. Yazarın okuduğum ilk kitabıydı ve ilk yazdığı eserini okumuşum. Güzel bir tesadüf oldu bu. Kült eserlerini daha önce okusaydım bu kitaptan bu kadar zevk alır mıydım? Bilemiyorum. 24 yaşındayken kaleme almış olmasına rağmen yazdığı bu eserle anlatmak istediklerini çok güzel anlatmış bence. Hayatımızı yaşarken bocaladığımız her şeyi görebilirsiniz sayfalarda, en önemlisi ilişkilerimiz. Ayrı kutuplar birbirini çektikten sonra ki oluşan süreci çarpıcı bir yansımayla okuyorsunuz. Sıradan hayatı olan bir adamın hayatına, her konuda kararlı olan ve heyecanı seven, coşkulu bir kadın dahil oluyor ve bu iki insanın ortak hayatında basit ama trajikomik şeyler oluyor. Okuyan pek kişi yok ve okuyanların çoğu da beğenmemiş nedense. Ben bu kitapta herkesin ders alması ve öğrenmesi gereken öğeler gördüm, yetişkinliğe yeni yeni atılan adımlar arasında okunmalı, okutulmalı diye düşünüyorum. Yazarın diğer kitaplarının da kitaplığımda yer almasını iple çekiyorum. Hoşçakalın, sevgiyle ve kitaplarla kalın.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Kitap, günümüz kadın-erkek ilişkisini erkek bakış açısından anlatıyor, iki karaktere odaklanarak. Aşk mıdır, bilemeyeceğim yaşayanın düşüncelerini almak gerekir. Ama tüm ince bayağılıklar ve günümüzde var olan her ince ayrıntıya takılış bana çok gerçekçi ve okuması keyifli, komik bir deneyim sundu. Doppler kitabı ile tanınan Erlend Loe bu kitabı yazdığında 24 yaşındaymış. Genç bakışının kesinlikle kitapta hissedildiğini düşünüyorum. Ama bence izi sürülmeye değer o his iki kitabında da var. O his: isyan sislerinde bir tepkisellik hali. Yaşanana, basitliğe, günlük hayata... Konulardan bağımsız olarak yazarın Kadının Fendi kitabında bayağılığı sorgulayan havası Doppler'de daha patlak şekilde açığa çıkıyor aslında; sistemsel şoklanma gibi bir şey vardı o kitapta. Postmodern hayata bir virgül biraz tepki barındırıyor kitap. Yaşıyoruz ama hislerimiz de işliyor tarafında minik bir günah çıkarma gibi. Hala duygularımız var, hissedebiliyoruz havasında. Dolayısıyla kitabın içerisinden ister istemez kendi hayatımıza çekebileceğimiz satırlar var (umarım hepimizin vardır :D). Vasatlığın komik bir biçimde kabullenilişi o garip yaş alma, olgunlaşma durumu aslında trajikomik bir tablo oluşturuyor. Böyle bir çizim sundu kitap bana. Sıkıcılığın komik bir yorumlamasını okumak isteyen arkadaşlara öneririm.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Bu ilişkinin bir de kadın tarafından anlatılmasını isterdim. Erkek gözüyle; düz, sıradan, her yerde görülebilecek gibi bir ilişkiden pek fazla bir şey çıkarabilir miyiz bilmiyorum. Ama erkek gözüyle bakıldığında bu kitaba, ilişkideki taraflardan erkeğin tarafında olmaya gidiyoruz. Çünkü onun ağzıyla ve duygularıyla yaklaşıyoruz romana. Rahat olan kadın, umursama olan kadın, dilediği zaman giden ve dilediği zaman gelen bir kadın karakterle karşı karşıyayız ve erkek bu ilişkide melankolikliğini bastırmaya gayret gösteriyor. Sanki tüm ilişkiyi sırtlayan bir erkek rolü var kitapta. Kadının bir gün ansızın gelmesi ve bir gün çekip gitmesi karşısında içine düştüğü boşluktaki erkek rolünden, kadının bir başka erkekle yaşadığı ilişkiden gebe kalmasının, yeniden başlatmak istediği ilişkiye hiç etki etmeyeceği düşüncesi kadın karakterini antipatik gösteriyor. Yine de onun ağzından ve gözünden de bu ilişkiyi dinlemek iyi olurdu. Karşılaştırma yaparak daha zevkli bir okuma elde edebilirdik. Bilmiyordum. İlk romanıymış yazarın. Benim de okuduğum ilk kitabı. İlk romanı olması karşısında yazara daha ılımlı yaklaşan bir kesim var. Sanki ilk roman her zaman acemilik, alttan alınabilirlikle karşılanabilirmiş gibi. Bu yaklaşımı doğru kabul edemiyorum. Kitabı bu yüzden kötülemiyorum tabii ki. Sadece bu yaklaşımı eleştiriyorum. Sıkılmadan okunabilen bir kitap. Çünkü bu işleyişte ansızın bir hareketle karşılaşacakmış hissi veriyor. Tabii bu sadece hislerde kalsa da bunu yaşatması kitabı sürükleyici hale getiriyor. Pek yaşadığımız bir hayat sayılmaz ama gündelik yaşamda karşılaşabileceğimiz bir dünya var bu kitapta.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
İlginç bir kitap. Erkek kadın ilişkisi olmasından öte, o anda yaşadıklarınızla benzerlik bulabiliyorsunuz. O benzerliklere kızıp değişmeniz gerektiğinizi fark ediyorsunuz. Aslında çoğu zaman güldüm.. İnsanlar diğer insanların zaaflarını kullanır her zaman.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
"AŞK NE KADAR ÇOK ŞEY OLABİLİRDİ, BUNU ANLADIM. " Sf:36
Yeni bir yazarla tanıştı isem onun bir başka kitabını daha okumayı istiyorum epey zamandır... Kitabın yazarı Erlend Loe de onlardan... Doppler ilk okuduğum kitabıydı. Sanki sade anlatım, net cümleler ve erkek yalınlığı her iki kitapta da var ama Doppler' in tadını alamadım bu kitapta... Neden bir erkek bir kadınla ilişkisini maddeler halinde anlatır ki? Neden sıradanlık ve modernlik içiçe görünen bir ilişki böyle anlatılır ki? Neden derinliği ve anlamı bu kadar sığ olan ilişkiler dünyayı bu denli kapladı ki, gibi bir sürü soru aklımda... Zor bitirdim demek istemiyorum ama yazara ve emeğine saygı sınırı önemli benim için, o yüzden, benim tarzımda bir kitap olmadığını söylemem yeterli olur fikrindeyim. Ben anlayamamış olabilirim. Pek çok yerde kadın- erkek ilişkilerine bakışında bir espri mi var yazarın? dedim... Muhtemelen de öyle... Bir adamın düşüncede, duyguda, duruşta ve ifadede tekdüzeliği çok net görülüyor. Kadının ilişkideki yeri ve ailesiyle durumu erkek bakış açısıyla anlatılmış. Okumayı düşünenler için beklenti Doppler tadında olmasa da bir erkeğin okuyup inceleme yazması ve aynı bakış açısında olup olmayacağı beni meraklandırıyor aslında. İyi okumalar...
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Yazarların kitaplarını yazış sırasına göre okumak bence bir okur için alınan zevki arttırmaktadır. Şimdi bazı incelemelere baktım da yerden yere vurulmuş. Yarım bırakıldığı da olmuş. Saygımız tabi ki sonsuz. Ama bu ilk roman. Yazar daha toy. Bilmiyorum belki de benim beklentim çok yüksek olmadığı için beni tatmin etti. Kitabın konusu bir kadın erkek ilişkisi. Bir anda ortaya çıkan bir kadının erkeğin hayatına olan etkilerini okuyoruz. Tutkulu bir aşk değil bu. Vazgeçilmez hiç değil. Kitabın son cümlesini okuduğunuzda kitap bence anlamlanıyor. Okunabilir. Doğru bir tercih yapıp ilk kitabından başladığım için memnunum.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
Hangisi daha acı bilmiyorum. Duygularının bitmesi halinde sanki duygun varmış gibi devam edip başka birini bulduğunda gitmek mi ? Yoksa karşındaki insanın istediğin zaman hayatına girip istediğin zaman çıkabilme cüretini kendinde bulabilmek mi ? Evet bu kitap bunu anlatıyor. Sen nasıl bir insan olursan ol karşındaki insanın anladığı kadarsın. Yazar ; 'Daha fazla şey söylemeliydim ama söyleseydim neyin değişeceğini hayal edemiyordum. ' derken de bunu anlatmak istemiş aslında. Şimdi ki zamanda insanlar bir ilişki yaşarken üzerine çok düşünmüyor, kendini incitmiyor bunu yaparsam iyi olur kötü olur diye kendini sorgulamıyor. Herkes herkesten çok şey bekliyor ama kimse kimseye bir özen göstermiyor. Ama bir taraf ya çok önemsiyorsa işte o zaman hayatın yaşanılacak bir şeyi yok diye düşünüyor yazar. Evet her ilişki bitmeye müsaittir her duygu bitmeye müsaittir ama seviyormus gibi yapmaya devam edersen , değer veriyor , önemsiyor gibi yapmaya devam edersen , işte o zaman büyük bir aldatmacanın içinde olduğunu anlıyorsun. Sana dayatılan, sınırlarını aşan ve sesini çıkarmadığın her davranış için sen sorumlusun ve bu çok tehlikelidir. Bu yüzden yazar kitabını şu cümleyle bitirmiş : 'Gece yarısı uyandım. Hayatımı yaşayacak olanın sadece ben olduğum düşüncesiyle dumura uğramıştım. ' Aşk ne kadar çok şey olabilirdi bilmiyorum ama aşk bu olamazdı. Harika bir kitaptı teşekkürler.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
1/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Erlend Loe’nin “Doppler” kitabını çok beğendiğim için, bu kitabı büyük bir hevesle almıştım fakat büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Bir insanın hayatına canı istediği gibi giren bir kadın ve ne olursa olsun edilgen bir şekilde yönlendirilen bir erkek. Eğer bir erkeğin, daha doğrusu bir insanın kendisine saygısı yoksa, yaşadıklarını anlatan kitabın adı “Kadının Fendi“ olabilir mi? Kitap boyunca olanlar kadının fendi değil, erkek karakterin aptallığı.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Kadının Fendi & Erlend Loe + İç sesi var yazarın bu kitapta. Kadının Fendi, derken erkeği anlatıyor. Erkekleri kadınlarla ilişkide, çıkmazlarda, kararsızlıklarda, kıskançlıkta, şehvette anlatıyor. Her kadın ve her erkek kendini bulacaktır bu kitapta. Mizahi tarzı güzel, akıcı ve fikirleri önemseten üslubu hoş. Fakat yazarın diğer kitaplarını göre daha vasat diyebilirim. Sıkılmadım fakat kitap içinde git geller bazen yordu. İkili ilişkiyi daha farklı anlatabilir miydi? Evet. Ama sonuçta o bir yazar ve o bize değil biz ona ortak oluyoruz cümlelerini okuyarak. Kızmayın adama 🤣 sonuçta ilk romanıydı bu. (Kendimden bilirim 😜) Siz okuyun, kitapları değerli kılın, size mutlaka güzel şeyler sunacaktır, sorgulatacaktır, okumanın daha ötesi yazmaktır. Bir de siz yazın... + #erlendloe #kadınınfendi #yapıkerdiyayınları #okudumbitti #book #bookstagramturkey #booklover #bookstagram #kitapsözleri #kitapönerisi #kitapokumak #kitaptavsiyesi #kitap #kitaptavsiyeleri #norway #norveçedebiyatı
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Norveçli yazar Erlend Loe inin "Doppler" ve "Bildiğimiz Dünyanın sonu "ndan önce,gençken kaleme aldığı ilk romanı "Kadının Fendi" ikili ilişkiler üzerine. Hayata odaklanmada güçlük çeken bir adamın,bir anda hayatına,evine, sonra yatağına dahil olan Marianne ile inişli çıkışlı ilişkilerini anlatıyor kitap.Yazar,sade günlük konuşma dili ile 300 maddelik anlar anılar şeklinde yazmiş kitabı,bu okumayı daha kolay ve zevkli hale getirmiş. Okumasam da bir şey kaybetmeyeceğim, benim için;edebi anlamda da da, konu anlamında da pek bir şey ifade ettiğini söyleyemem.
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
28 günde okudu
Benim kitabı okumakta ki amacım bir erkeğin gözünden kadın veya kadınlar nasıl, nasıl görüyor, neler hissediyor, ne düşünüyor ve düşüncelerini yansıtırken nasıl bir yol izliyorlar bunun gibi sebeplerden dolayı okudum ve okuduğuma pişman olmadım. Yazarın 24 yaşında 1993'te yazdığı ilk eser olduğu için ve benimde daha önce iki tane kült eserini okuduğum için biraz yavan gelmiş olabilir fakat başarılıydı şartları göz önünde bulundurursak. Bir erkeğin iç sesinden dünyaya ve kadınlara seslenişi anlatılmış romanda..
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Doppler'i o kadar sevdim ki Erlend Loe'den ikinci bir kitap daha okumaya karar verdim. Loe, Kadının Fendi'ni 24 yaşındayken yazmış; kadın erkek ilişkisini genelde kadın yazar gözünden okuruz, genç bir erkek gözüyle yazılmış esprili bir kitap olmuş. Erkeğin ilişki içerisindeki konumunu kadın belirliyor, onu sevip sevmediğinin farkına bile kadın sayesinde varıyor. Başlangıçta kadın gelip evine yerleşerek adama nefes alanı bırakmayınca iş zorunlu yüzme havuzu abonmanı olmaya kadar varıyor. Erkek biraz duygu körü gibi görünse de arkadaş toplantıları, ailevi ilişkiler derken kadın erkek arasındaki bağ güçleniyor. Kitap destansı, ütopik aşklara dayalı klasiklere alışık olanlara vasat gelebilir. Ancak günümüz ilişkilerini birebir anlatmış olduğunu söyleyebilirim. Ve evet kadının fendi erkeği yenmeli ki bir ilişki yada evlilik yürüyebilsin.. #Alıntılar "İnsanın aslında mutlu değilken mutlu olduğuna inanması oldukça yaygın bir yanılgı .” "Ortak yaşam,sonu gelmeyen bir tavizler dizisinden ibaret." "Çok fazla düşünüyormuşum, düşüncelerim önümde engelmiş, sonra neler olacağıyla çok fazla meşgulmüşüm ve insanların hatıra biriktirmekten başka şeylerle de uğraşabileceğini kabul etmem gerekiyormuş." "Sandığımızdan da büyük bir şeyin parçasıymışız meğer." "Öyle işte, hepimizin içinde boğuşmamız gereken bir karanlık vardır."
Kadının Fendi
Kadının FendiErlend Loe · Yapı Kredi Yayınları · 2019670 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.