Kant’ın Dünyası

Manfred Geier

Kant’ın Dünyası Gönderileri

Kant’ın Dünyası kitaplarını, Kant’ın Dünyası sözleri ve alıntılarını, Kant’ın Dünyası yazarlarını, Kant’ın Dünyası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fransız Devrimi
"Üzerimdeki yıldızlı gökyüzü"nden ve "içimdeki ahlaki yasa­ dan" sonra, en sonunda "ruh zengini bir halkın devrimi" üçün­cü ve son defa Kant'ın ruhsal halini hayranlık ve derin saygıy­la doldurmuştur.
"insa­nın Tanrıya hizmet için iyi yaşam yolundan başka yapabileceği­ni sandığı her şey, salt din deliliği ve Tanrıya riyakarlıktır. "
Reklam
Şimdi dini, salt aklın sınırları içe­risinde felsefi olarak incelerken, dini "salt aklın içerisinden”türetme peşinde değildir. Çünkü Kant, dini öğretilerin, "doğaüstü ilham alan adamlardan" kaynaklandığını ve gerçekten de Tanrı'nın kavranamaz aşkın­lığını dile getirdiğini kesin gerçek olarak kabul etmez ama bu­nu mümkün saymaktadır. Kant sadece, "vahyedildiğine inanı­ lan dinin metninde, lncil'de, salt akıl yoluyla da bilgisine ulaşı­labilecek olanı" belirginleştirmek ve felsefi olarak sı­namak ister. Bu, modernliğin dine eleştirel bakan diskurunu başlatan ve her türlü düşünülebilir köktenciliğe karşı ayırt edi­ci bir devrimci yön değişikliğidir. Kutsal kitap, koşulsuz izle­mek zorunda olunan bir tanrısal dogma değildir; teorik ve pra­tik aklın ölçütlerine göre ölçülebilen bir metindir.
“İçimdeki ahlaki yasa”
lnsana nasıl davran­ması gerektiğini söyleyen buyruk kimden gelir? Kant'ın ce­vabı: Kendisinden başka hiç kimseden! Aydınlanmacı'nın öz­gürlük düsturu "kendi aklını kullanmaya cesaretin olsun!", in­sanı kendi yasa koyucusu ilan eder. izleyebileceği "gereklilik" kendi özerk "isteyişinden" kaynaklanmaktadır. İradenin bu kendi yasasını koymasını Kant edepliliğin en üst prensibi ilan etmiştir. lnsanı yularıyla yöneten doğa değildir; onu ahlak ya­salarına uymaya zorlayan devlet değildir; niyeti iyiyse yapması gerekeni ona kural halinde söyleyen tanrısal emirler ya da kut­sal kitaplar değildir.
1762'de onun Emile ya da Eğilim Üzerine'sini okumaya başladığında, birkaç gün boyunca her zamanki ge­zinti yürüyüşlerinden vazgeçecek kadar kendini kaptırdığı söy­lenir.
Rousseau ona, insan ha­yatının pratik derinlik boyutunu da dikkate alabilmesi ve fark edebilmesi için ikinci bir göz verir.
Reklam
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.