Kapitalizm

Claude Jessua

Kapitalizm Sözleri ve Alıntıları

Kapitalizm sözleri ve alıntılarını, Kapitalizm kitap alıntılarını, Kapitalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kapitalizmin doğuşu ve gelişimi, ancak bölgelerin ve ulusların birbirine açılması, üreticilerin yerel iktidarlardan özgürleşmesi, zihniyetlerin kiliseden kurtulması, aynî işlemlerin yerine nakdî işlemlerin geçmesi sayesinde mümkün olabilmiştir.
şehirleşme. —
feodal mülklerin kimi sakinleri, eski roma şehirlerine ya da tahkim edilmiş kasabalara, bu yerleşimlerin açtığı mü­badele olanaklarından yararlanmak amacıyla yerleşerek kendi koşullarını iyileştirme arzusu duyduklarında ve bu imkanı bulduklarında, feodal dünyanın özelliği olan kapalı derebeylik ekonomisi kendi sınırlarına varınış oldu. bir şehir (ya da kısmi şehir) yerleşimi, gerçekten de bir yol kavşağında, bir deniz ya da nehir kıyısında bulunur, farklı mes­lekler icra eden insanlardan oluşur; dolayısıyla, bir dere­beylik mülküne ait olmanın mahkum ettiği ketlenme, kendi ürettiğini tüketme ve otarşi durumundan bu şekilde çıkıla­bilir.
Sayfa 19 - pdf.
Reklam
Sitede Demokrasi
Hükümet, parlamento karşısında, dolayısıyla seçmenler karşısında kendi eylemlerinden sorumludur ve idaresinin hesabını vermeye her an çağrılabilir. Şeffaflık ilkesine gelince, hükümetin bu kontrolun fiilen uygulanması için gereken tüm bilgileri parlamentoya sağlamasını ve parlamentonun kararlarının da kamuya açık olmasını gerektirir. Bu mülahazalara, yasaların yansız uygulanmasını, hatta yasaların anayasaya uygunluğunu garanti etmeye yönelik bağımsız bir yargı gücünün varlığını da eklersek, demokrasinin terazi kollarının (checks and balances) oyunundan oluştuğunu, dolayısıyla, bütün olarak, yurttaşları denetimsiz ve keyfi bir iktidara karşı koruma iddiasında olduğunu görürüz. Bu sistemin mantığı daha 1690'da John Locke'da, ardından da 1748'de Montesquieu'de kuvvetler ayrılığı ilkesiyle ifade bulmuştur.
komünizm, acilen gerçekleştiri­lemeyecek bir idealdi dolayısıyla, "herkesten yeteneklerine göre, herkese emeğine göre" özdeyişi uyarınca uzun bir geçiş evresinden geçmek gerekecekti. "sosyalizm", bu geçiş reji­mine ruslar'ın verdikleri ad oldu. iktidardaki tek partinin adı "komünist parti" olsa da, 1980'li yılların sonuna kadar sovyetler birliği ve çeşitli "doğu ülkeleri" bu terimle nite­lendi. schumpeter'in sosyalizm tanımı buna gayet iyi uygu­lanır. 1980'li yılların başında, uzmanlar, leonid brejnev'in önerisiyle, bu ülkeleri "reel sosyalizm" ülkeleri olarak ad­landırıyorlardı.
Sayfa 10 - pdf.
komünizm kısa dönemde gerçekleşme­yecek gibi görünür; çünkü üretici güçlerin öyle gelişmesi gerekmektedir ki, kıtlık ortadan kaldırılmış ve insanlar ihti­yaç duydukları şeylere, paraya bile başvurmadan, doğrudan ve karşılıksız erişebilir olmalıdır.
Sayfa 10 - pdf.
6. yüzyıldan 11. yüzyıla dek bir şehrin nüfusu 5 bin kişiyi aştığında şehir büyük kabul ediliyordu.
Sayfa 19 - pdf.
Reklam
41 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.