Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Tarihi

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni

Ahmet Şimşirgil

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni Gönderileri

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni kitaplarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni sözleri ve alıntılarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni yazarlarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
392 syf.
10/10 puan verdi
Ufukların Padişahı Kanuni
Bu kitapta kanuni Sultan Süleyman'ın 46 yıllık saltanatında yaptığı fetihleri ve devleti nasıl idare ettiğini görüyoruz. Osmanlı İmparatorluğunda büyük bir tertip ve düzen olduğunu en ufak şüpheye dahi yer verilmediğini, kişiler her kim olursa olsun devletin menfaatinin daima daha ön planda tutulduğunu bize gösteriyor. Saltanatının ilk yıllarında daha çok Avrupa'ya yapılan seferlere Kanuni Sultan Süleyman da katılmıştır. Aslında saltanatı boyunca çoğu sefere katıldığı için 'at sırtında ölen padişah' da denilmiştir. Osmanlı donanmasının denizde turan taktiği uygulayacak kadar ileri seviyelere geldiğini bu dönemde görüyoruz. Aslında Kanuni dönemini okurken vezirlerin, paşaların, kaptan-ı deryaların devlet yönetiminde çok büyük etkisi olduğunu görüyoruz. Kanuni Sultan Süleyman'ın ilim insanlarına büyük önem verdiğini bir karar alırken tek başına değil Şeyhülislam dan fetva alarak kararlarını uyguladığını görüyoruz. Birçok mimari eser bırakan Kanuni Sultan Süleyman'ın önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Külliyesi de günümüzde hâlâ manevi değerini koruyor. Bolca alıntı yapacağınız, yanlış bilinen birçok bilginin doğrusunu öğreneceğiniz bir kitap. 'insan ölür ama; geride bıraktığı şaheserler ölmez.
Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni
Kayı 4: Ufukların Padişahı KanuniAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2013773 okunma
Yarin muhteşem endâmını görünce bazıları ardıç ağacına, bazıları da elif harfine benzetti. Aynı şeyi söylemek istiyorlar tabii amma, üslûp âlimde başka câhilde başka olmaktadır. Yani herkes meşrebince ifade ediyor
Reklam
Cihan padişahı da bu dünyaya ancak yarım asır hükmedebilmişti. Şimdi artık sadece rahmet bekliyordu.
Sayfa 306
Kanuni Sultan Süleyman'ın ordu ve halk tarafından sevilen Mustafa'yı öldürtmesi hakkında Osmanlı kaynaklarının verdiği bilgiler, Sadrazam Rüstem Paşa'nın oynadığı role açık veya kapalı işaret etmektedir. Ancak Rüstem Paşa'nın Hurrem Sultan'dan doğan Mihrimah Sultan ile evli oluşu olayın içerisine Hurrem ile birlikte Mihrimah Sultan'ı da çeker. Dolayısıyla son yüzyılda yazılan tarih kitaplarında, çevrilen filimlerde ve yazılan romanlarda konu hep Rüstem Paşa, Hurrem Sultan ve Mihrimah Hatun üçlüsü arasında bir saray entrikası gibi gösterilmeye çalışılmıştır.
Sayfa 210
Hoştur bana senden gelen Ya hil’at yahut kefen Ya gonca gül yahut diken Kahrın da hoş lütfun da hoş
Sayfa 338 - Yunus EmreKitabı okudu
Hatta bu vesile ile aynı yıllarda Osmanlı Veziriazamı İbrahim Paşa'nın Irakeyn seferindeki tutumu ile imparatorun davramşını Hammer şöyle mukayese etmektedir: "Veziriazamın metin iradesinin gücü, padişahın gıyabında Tebriz ve Bağdad'ı tahrip ve yağmadan muhafaza ederken halbuki imparatorun zaafı, muzafferiyetini kıymetli kütüphanelerin mahvı ve otuz bin masum kurbanın idamıyla kirletmiştir."
Sayfa 106
Reklam
Hem Irak-ı Arab ve hem de Irak-ı Acem fethedildiği için iki Irak seferi manasına Kanuni'nin bu seferine "Irakeyn Seferi" denilmiştir. Bu seferle birlikte, Safeviler Arab âleminden tamamen atılıyor ve Irak-ı Arab dört asır için Osmanlı Devleti sınırları içerisine dahil edilmiş oluyordu.
Sayfa 103
Bülbül baharı görünce şevkle ötmeye başlar. Fakat ne bahar ilelebet devam edebilir ve ne bülbülde o şevk ve sefa sürekli kalabilir.
Sayfa 318
392 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Muhteşem Süleyman! Kanunî! Büyük Türk Osmanlı devletinin şüphesiz en görkemli padişahlarından biri idi. Babası Yavuz'dan aldığı toprakları 2 katına çıkarmıştır. At sırtında yaşamıştır. Öyle dizilerde anlatıldığı gibi hiç değildir. Kanunî'yi anlamak her kişinin değil, er kişinin harcıdır. "Ben ki, sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç giydiren, Allah'ın yeryüzündeki gölgesi ve Akdeniz' in ve Karadeniz' in ve Kızıldeniz'in ve Rumeli'nin ve Stanbul'un ve Mukaddes Mekke ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve Anadolu'nun ve Karaman'ın ve Gürcistan'ın ve Rum'un (Sivas, Tokat, Amasya) ve Dulkadır vilayetinin ve Diyarbekir'in ve Azerbaycan'ın ve Acem'in ve Şam'ın ve Haleb'in ve bütün Arab diyarının ve Mısır'ın ve Cezayir'in ve Tunus'un ve Yemen'in ve Eflak'ın ve Boğdan'ın ve Erdel'in ve Belgrad'ın ve Bosna'nın ve Budin'in ve daha nice memleketlerin ki, yüce atalarımızın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dahi ateş saçan zafer kılıcımla fetheylediğim nice diyarın sultanı ve padişahı, Sultan Bayezid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu, Sultan Süleyman Han'ım!
Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni
Kayı 4: Ufukların Padişahı KanuniAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2013773 okunma
Reklam
Babası Selim Han'dan devraldığı 6.500.000 km2 Osmanlı topra­ğını, yaptığı fetihlerle 14.800.000 km2'ye ulaştırdı.
Bu bakımdan Avrupa'da "Büyük Türk", "Muhteşem Süleyman" isimleri ile anılırken Türkler arasında "Kanuni" lakabı ile revaç buldu.
İnsanları eksikleri ile beraber sev. Zira kusursuz dost arayan dostsuz ve arkadaşsız kalmaktadır.
356 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.