Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Tarihi

Kayı 5: Kudret ve Azamet Yılları

Ahmet Şimşirgil

Kayı 5: Kudret ve Azamet Yılları Sözleri ve Alıntıları

Kayı 5: Kudret ve Azamet Yılları sözleri ve alıntılarını, Kayı 5: Kudret ve Azamet Yılları kitap alıntılarını, Kayı 5: Kudret ve Azamet Yılları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Campanella, Cardinal Berule'e yazmış olduğu mektubunda şöyle demektedir: "Güneş Ülke'yi yeryüzünde bulmak mümkün mü? Fikir hürriyetine, vicdan hürriyetine, lisan hürriyetine ilişmeyen Osmanlı Türklerinin varlığı, hiç olmazsa yarın, böyle bir ülkenin var olacağını bana zannettiriyor. Mademki düşünceyi zindana koymayan, hakikat sevgisini zincire vurmayan bir millet, o cesur ve adil Türkler var; üzerinde yalnız hakikatin, adaletin ve hürriyetin hüküm sürdüğü bir Güneş Ülke yarın neden vücut bulmasın?"
Yalancı dünyaya aldanma yâ hû, Bu dernek dağılır divan eğlenmez İki kapılı bir viranedir bu, Bunda konan, göçer, konuk eğlenmez. Bakma bunun karasına, ağına, Gönül verme bostanına, bağına, Benzer hemân çocuk oyuncaģına, Burda aklı olan insan eğlenmez.
Reklam
Adem olanda beğim himmet gerek Er olanda hasılı gayret gerek
Sayfa 209Kitabı okudu
Kılıç Ali Paşa Deryada!
Gamı deryaya salıp hurrem olalım gemide Dostlar nolsa gerek hoş görelim bu demi de
Güneş Ülke'yi yeryüzünde bulmak mümkün mü?
Madem ki düşünceyi zindana koymayan, hakikat sevgisini zincire vurmayan bir millet, o cesur ve adil Türkler var, üzerinde yalnız hakikatin, adaletin ve hürriyetin hüküm sürdüğü bir Güneş Ülke yarın neden vücut bulmasın.
Sayfa 325Kitabı okudu
Osmanlı sultanları içerisinde en çok şiir yazan padişah, Kanuni'den sonra 3.Murad Han'dır.
Sayfa 165 - TimaşKitabı okudu
Reklam
Tahta çıkan üçüncü Mehmet, 20 erkek kardeşin en büyüğü idi. Tahta çıktığı zaman Nizami alem kanunu gereğince 19 kardeşi odalarında boğduruldu. Ertesi gün cenazelerin saraydan çıkışı, görenler tarafından büyük bir üzüntüyle karşılandı. Bu durum belki de çok fazla geçmeden 300 yıldır tahta geçmek üzere kullanılan Osmanlı saltanat sisteminin değişmesine neden olacak ve ekber ve erşet evlat sisteminin yolunu açacaktır.
Sayfa 175Kitabı okudu
sade ve tatlı dilli bir şiir..
Zülfünün zencirine kul eyledin şâhım beni Kullugundan kılmasın âzâd Allahum beni Cevr-I dilber ta’n-I düşmen sûz-ı firkat  za’f-ı dil Dürlü dürlü derd içün  yaratmış Allahum beni. III. MEHMED HAN
Sayfa 230Kitabı okudu
Dîde âbından gönül şehrini gel ma'mûr kıl Yel gibi ömrün geçer sen sanma kim yelden durur ... Gel, gözünün yaşı suyunu akıtarak gönül denen ülkeyi mamur eyle, şenlendir. Yoksa ömrün rüzgar gibi geçip gitmektedir; geçip giden kuru kuruya rüzgar değildir!
Sayfa 170 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Hep gelenler yana yana geldi gitdi dünyadan Şimdi nöbet bana geldi döne döne yanayım
Reklam
Sultan I. Ahmed, bir gün Aziz Mahmud Hüdayi'ye bir hediye göndermişti. Hüdayi hazretleri de gönderilen hediyeyi içine haram karışmış olabileceği şüphesi ile kabul etmemiş, geri çevirmişti. Padişah, aynı hediyeyi, devrin ünlü şeyhlerinden Abdulmecid Sivasi'ye gönderdi. O ise, gelen hediyeyi kabul etti. Bir gün padişah, Abdulmecid Sivasi'ye: "Size gönderdiğim hediyeyi daha önce Aziz Mahmud Hüdayi'ye göndermiştim, kabul buyurmamıştı" dedi. Abdulmecid Sivasi alçak gönüllü davranıp: "Padişahım, Aziz Mahmud Hüdayi bir anka kuşudur ki, leşle beslenmeye tenezzül etmez" dedi. Padişah birkaç gün sonra da Aziz Mahmud Hüdayi'nin sohbetine gitti. Ona da: "Geri çevirdiğiniz hediyeyi, Abdulmecid Sivasi'ye gönderdim, o kabul etti" dedi. Bu söz üzerine Aziz Mahmud Hüdayi: "Sultanım! Şeyh Abdulmecid bir deryadır ki, içine bir damla pislik düşmekle kirlenmiş olmaz..." diye cevap verdi.
Sayfa 317Kitabı okudu
Ey İnsan. İyiden ve kötüden, kişinin başına ne gelirse bilsin ki dilindendir. 3.Murat
Sayfa 171Kitabı okudu
Mustafa Sa'î Efendi'nin Tezkiretü'l-Ebniye kitabında yazdığına göre, Mimar Sinan; seksen dört cami, elli iki mescit, elli yedi medrese, yedi dârülkurrâ, yirmi türbe, on yedi imaret, üç darüşşifa, beş su yolu, sekiz köprü, yirmi kervansaray, otuz altı saray, sekiz mahzen ve kırk sekiz adet hamam olmak üzere üç yüz altmış dört eser vermiştir.
Sayfa 138 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Sokollu Mehmed Paşa
Bu devlet öyle bir devlettir ki eğer isterse o donanmanın bütün demirlerini gümüşten, halatlarını ibrişimden ve yelkenlerini atlastan yapmakta asla güçlük çekmez.
173 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.