Kıssaların Dili

Mustafa Öztürk

Kıssaların Dili Gönderileri

Kıssaların Dili kitaplarını, Kıssaların Dili sözleri ve alıntılarını, Kıssaların Dili yazarlarını, Kıssaların Dili yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...Ateşin yakmaması, kayadan su fışkırması, ölünün dirilmesi gibi hadiseler, gerçekten mucize olarak kavramsallaştırılması gereken bir olağanüstü gerçekliğin ifadesi midir yoksa olağan hadiselerin Allah merkezli dil dizgesi içinde ve ortaçağa özgü bir akıl ve idrak düzeyine uygun şekilde, diğer bir deyişle, doğal bir olay veya olguyu umumiyetle gaybi/metafizik faktörlerle ilişkilendirme, böylece ona abartılı bir gizem ve sanal değer atfetme itiyadında olan Ortaçağ insanına "oooo!" dedirtecek bir şekilde tasvir edilmesi midir?
Sayfa 14 - Ankara Okulu Yayınları
...Bu yüzdendir ki birçok ayette, Allah'ın tek gerçek mabud oluş gerçeğini müşrik zihinlere kazımak maksadıyla, kimi zaman beşeri irade ve ihtiyari buharlaştıracak biçimde, mutlak ilahi kudrete vurgu yapılır. Ve bu cümleden olarak, Allah'ın dilediği herşeyi yaptığı/yapacağı, yapıp ettiklerinden hiç kimseye hesap vermediği/vermeyeceği belirtilir.
Sayfa 12 - Ankara Okulu Yayınları
Reklam
Bazı kıssalar ilk müslümanlar ile diğer bütün inananlara mesaj verme amacından öte Hz. Peygamberin risalet iddiasını test etmek isteyen inkarcıların sorularına cevap sadedinde nakledilmiştir.
Musa kıssasında yer alan terkedilmiş bebek motifi birçok Kadim kültürde de mevcut olan edebi bir motiftir. Nitekim D. Redford bu konu ile ilgili bir çalışmasında, çocukluk çağında terk edilen bebek Kahraman motifi ile ilgili tam 32 Öykü derlemiş ve bu öykülerde çocuğun terkediliş sebeplerini; 1 doğumuna ilişkin olaylardan duyulan utanç; 2 çocuğun gelecekte kendisini tahtından indireceğin den korkan bir kraldan gelen ölüm tehdidi; 3 çocuğu genel bir katliamdan kurtarma girişimi olarak tespit etmiştir.
Muhtevasının diyalektik bir süreçte teşekkül ettiğinde kuşku bulunmayan Kur'an'ın bazı kıssalarında birtakım mitolojik unsurlara yer verildiği gibi, kimi peygamberlerin biyografilerini antik ve Arkaik medeniyetlere ait literatürde de mevcut olan ve bu yüzden ister istemez tarihsel gerçekliklerinden kuşku duyulan bazı motifler de eklenmiş gözükmektedir
Kur'an tarihin belli bir döneminde Vuku bulmuş olaylardan dahi söz ederken ya işlenen konuyu örneklendirilmiş, ye inananlara içinde bulundukları durumun Geçmiş zamandaki benzerlerini hatırlatarak onları teselli etmiş, ya çok temel bir ahlak sorununa işaret etmiş, ama hiçbir zaman salt hikaye anlatmak veya tarihi malumat aktarmak gibi bir hedef gözetmemiştir.
Reklam
119 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.