Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kıyamet Alameti Türkler

Leyla Coşan

Kıyamet Alameti Türkler Gönderileri

Kıyamet Alameti Türkler kitaplarını, Kıyamet Alameti Türkler sözleri ve alıntılarını, Kıyamet Alameti Türkler yazarlarını, Kıyamet Alameti Türkler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kıyamet Alameti Türkler
Leyla Coşan'ın "Kıyamet Alameti Türkler" adını taşıyan kitabında, 16. ve 17. yüzyılda Avrupa'da Türkiye ve Türklerle ilgili çıkan çeşitli haberler yer almaktadır. Kitap okuyucuyu yeniçağ döneminde zamanın medyası olan el ilanları dünyasına yolculuğa çıkartıyor. Bu sayede el ilanlarının görselinin ön planda olmasından kaynaklı bir kitle
Kıyamet Alameti Türkler
Kıyamet Alameti TürklerLeyla Coşan · Yeditepe Yayınevi · 20129 okunma
Reklam
Kuyruklu yıldız efsanesi
Kuyruklu yıldızın felaket getirdiği, savaşlara ve dini çatışmalara işaret ettiği yorumu ise, özellikle İstanbul’un fethi (1453) ve Osmanlılar’ın Belgrad’a (1456) kadar ilerlemesi sonucu inandırıcılık kazanmıştır.
Sayfa 162Kitabı okudu
İyiliğin habercisi de olabilen kuyruklu yıldızlar,
İyiliğin habercisi de olabilen kuyruklu yıldızlar, Türkler söz konusu olduğunda genelde felaket habercisi olarak yorumlanır. Bu görüntülerin ne kadar önemsendiğini anlatan en çarpıcı örnek ise, İstanbul’un fethinden üç yıl sonra, 1456’da görülen kuyruklu yıldızdı. Bu yıldız, Türkler’in zaferleriyle ilişkilendirilir ve tüm Avrupa’da büyük korkuya neden olur.
Aristoteles'in kuyruklu yıldız öğretisine göre
Aristoteles'in kuyruklu yıldız öğretisine göre, kuyruklu yıldızın oluşumu bir şekilde diğer doğa olaylarını da tetikleyebilmekte ve bunun sonucunda kuraklık, fırtına ve deprem gibi afetler oluşabilmekteydi.
Kolektif korkuların anlaşılması
Kolektif korkuların anlaşılması ve tahlil edilmesinde de incelenecek olan mucizevî işaret haberleri önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle İstanbul’un fethinden itibaren, hızla Batı’daki ülkeleri etkisi altına alan korkunun, toplum içerisinde zamanla paniğe dönüştüğü ve insanları derinden etkilediği, dönemin literatüründen de anlaşılmaktadır.
Reklam
El ilanı ve kitap arasındaki fark
El ilanı ve kitap arasındaki en belirgin farklardan biri, kitapların daha pahalı olmasıdır. Okuma yazma oranının çok düşük olması ise kitapların daha az tüketilmesine neden olmaktaydı. El ilanlarında yer alan resimler, okuma yazma bilmeyen insanlara da hitap etmekte ve çok daha ucuza satılmaktaydı.
"Sakallı bebek örneği:)"
Mucizevî işaret haberleri özellikle Erken Yeniçağ döneminde resimli ve yazılı el ilanlarında çok kez yer almaktadır. Ancak öncesinde de belirtildiği gibi, bu haberlerde işlenen konular yeni değildir.
Gazetelerin ilk hali
Tek sayfası basılmış, katlanmamış kağıt anlamına gelen “tek sayfalık baskı” (Einblattdruck) haberi, esasında “Yeni gazetelerin” (Newe Zeitung) ya da broşürlerin ilk halidir.
Toplumsal huzursuzluklar, isyanlar, savaşlar ve diğer tarihi olaylar el ilanları üretiminin artmasına neden olmaktaydı.
Reklam
“Resimli el ilanları”
“Resimli el ilanları”, sadece bir yüzü yazılı olan “tek sayfalık baskılardır”. Buna karşın “yazılı el ilanı” (Flugschrift) en azından dört sayfadan oluşmaktadır.
Gazetelerin öncüsü
Erken Yeniçağ döneminin en önemli ve temel medya aracı ise gazetenin öncüsü kabul edilen el ilanları, diğer bir deyişle bildirilerdir.