Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kur'an'da Edebi Tasvir

Seyyid Kutub

Kur'an'da Edebi Tasvir Hakkında

Kur'an'da Edebi Tasvir konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
9/10
18 Kişi
110
Okunma
32
Beğeni
3.535
Görüntülenme

Hakkında

Tasvîr, Kur'ân üslûbunun en değerli aracıdır. Kur'ân, hissî hâdiseleri ve gözle görülen sahneleri hayâlde canlandırılan bir tablo hâlinde ifade ettiği gibi; zihnî ma'nâyı, rûhî halleri, insan tiplerini ve beşer tabiatını da hayâlde canlandırılan bir tablo hâlinde ifade eder. Sonra resmettiği bu tabloyu daha da ileri götürerek ona canlı bir hayat veya yeni bir hareket bahşeder. Bu durumda zihnî ma'nâ, bir şekil ve hareket; rûhî hâl, bir resim veya tablo; insan tipleri somut ve canlı; beşer tabiatı ise mücessem ve görülür hâle gelir. Hâdiseleri, sahneleri, kıssaları ve manzaraları da, içinde hayat ve hareket bulunan somut bir varlık durumuna sokar. Öyle ki, dinleyici, bunun okunan bir söz olduğunu unutur; anlatılan bir meseli, gösterilen bir manzara ve gerçekleşen bir hâdise olarak hayal eder. Bunlar, soyut renkler ve soluk çizgilerle yapılan bir tasvîr olmayıp bizzat canlılar dünyasından alınmış diri tasvîrlerdir. O, boyutları ve mesafeleri şuur ve vicdanla ölçülebilen bir tasvîrdir. Öyle ki resmedilen ma'nâlar, insan rûhunda canlılık etkisi yapar veya bir taibat sahnesine hayat elbisesi giydirir. Kur'ân-ı Kerîm baştan sona bunun örnekleriyle doludur. Tasvîrlerdeki bu canlılık ve edebîlik, Hz. Ömer ve nicelerinin Kur'ân'ı daha ilk dinleyişlerinde Bu söz ne kadar güzel ve muhteşem! diyerek Müslüman olmasına vesile olmuştur. 20. asır İslâm düşünce dünyasında silinmez izler bırakan Seyyid Kutub, Kur'ân tasvîrlerinin benzersizliğini ve sanatsal güzelliğini bu sözlerle ifade ediyor. Ve eserini, ayet mealleri ile destekleyerek tasvîrlerdeki incelikleri bir bir ortaya koyduktan sonra Kur'an'daki kıssaların gayeleri ve sanatsal özellikleri, insan tipleri, ifadelerdeki cazibenin kaynağı gibi konuları, akıcı üslûbuyla ele alıyor. (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 302Basım Tarihi: Mayıs 2011İlk Yayın Tarihi: 2007Yayınevi: İşaret YayınlarıOrijinal Adı: et-Tasviru'l-Fenni fi'l-Qur'an
ISBN: 9789753502344Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 46.2
Erkek% 53.8
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Seyyid Kutub
Seyyid KutubYazar · 121 kitap
Profesör Seyyid Kutub (Arapça: سيد قطب), (d. 1906, Mısır – ö. 29 Ağustos 1966). Mısırlı yazar, müfessir ve düşünce adamıdır. Hayatı 1906 yılında Mısır'ın Asyut kasabasısında, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini el-Ezher de bitirdi. Kahire Üniversitesi'nin Darul Ulum fakültesine girdi. 1933 yılında mezun oldugu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 1939 ve sonrasında İslami düşünceye yöneldi. 1946'da Konum Dersleri isimli makalesini yayımladı. Çoğuna göre bu makalesi onun İslami düşünceye girişini temsil eder. Makalesinde toplumun ıslahının ve Müslümanların bu yönde çalışmasının Kur'an'ın emri olduğunu savunuyor, Mısır'ın o dönemki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu. 1949 yılında ABD'ye gitmiştir. Bu dönem boyunca Amerikan yaşam tarzını ve toplumunu, tanık olduğu ırkçılığı eleştirmiş ve Amerikan medeniyetini primitif olarak görmüş ve reddetmiştir. Ayrıca, 1949 yılında, o yurtdışındayken, İslam'da Sosyal Adalet isimli eseri yayımlanmıştır. Bu eserinde gerçek sosyal adaletin İslam'da olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca yine ABD'deki yıllarında, daha önce kaleme almış olduğu edebi makale ve eserleri eleştiriyor, o dönemlerde sahip olduğu daha seküler olarak tanımlanabilecek edebiyat anlayışından ziyade edebiyatın da kaynak olarak en başta İslam'ı alması gerektiğini savunuyordu. Kitaplarında, genellikle geleneksel İslam'a karşı, sahih bir çizgiyi savundu. Tasavvufta var olan hurafeleri eleştirdi. Mısır'a döndüğünde, kamu hizmetinden ayrılıp Müslüman Kardeşler teşkilatına katılmıştır. Teşkilatın gazete ve dergilerinden devamlı olarak düşüncelerini aktarmaya çalışırken, teşkilatın genel düşüncesiyle kendi fikirleri arasındaki bazı farklılıklar ortaya çıksa da, Müslüman Kardeşler ile olan ilşkisi devam etti. Cemal Abdül Nasır'a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeniyle birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi o da tutuklandı. Yargılama sonunda Seyyid Kutub'a onbeş yıl ağır hapis cezası verilmiştir. Hapiste ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak iki eseri olan, Kur'an tefsiri Fi zilâl-il-Kur'an ve Kutub'un siyasi ve düşünsel görüşlerinin en son ve bütününü ifade eden Yoldaki İşaretler`i kaleme almıştır. 1964'te serbest bırakıldıktan sonra, 1965'te tekrar tutuklandı. Bu kez de birçok Müslüman Kardeşler üyesi ile birlikte tutuklanmıştı ve tutuklanma nedeni devlete karşı bir darbe girişimi idi. 22 Ağustos 1966'da hakkında idam cezası verildi. Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki birçok dini otorite ve grup tepkiyle karşılasa ve Nasır'ı kararından döndürmeye çalışsalar da, Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966'da idam edildi.